K1 i Boks

Tko je zapravo Ričards Bolotniks, Sepov krvnik i bivši europski prvak?

Richard Bolotniks

 Screenshot (youtube, Richard Bolotniks)
Od hokejaša do europskog prvaka u boksu

Hrvatska javnost vjerojatno nikada nije čula za Ričardsa Bolotniksa, Latvijskog boksača koji je izrazito visoko rangiran na boksačkim ljestvicama sve dok se nije borio protiv našeg Hrvoja Sepa. Taj bivši hokejaš u kojem je uvijek postojala želja za borbom, 2013. godine napokon je imao svoj boksački debi u kojem je već u prvoj rundi nokautirao svojeg protivnika. Iako je u svojih 26 nastupa upisao čak 6 poraza, svejedno je bio rangiran kao 26. boksač svijeta prema Boxrec ljestvici. Na prvi pogled to djeluje pomalo bizarno, jer ima jako puno neporaženih boksača ili onih s puno manje poraza od Bolotniksa koji su rangirani daleko ispod te pozicije. Tko je Bolotniks i kako je dospio tako visoko na rang ljestvici unatoč brojnim porazima saznat ćemo u nastavku.

image

Richard Bolotniks

Screenshot(Youtube, Richard Bolotniks)

Ovaj boksač očito je bio meta tek nadolazećih mladih potencijala, koji su se jednako kao naš Hrvoje Sep nadali da će im poslužiti kao odskočna daska za veća postignuća, ali većina ih se prevarila. Očekujući rutinske pobjede talentirani boksači su jedan za drugim bivali poraženi i jednako tako omogućavali Bolotniksu da se polako uspinje rang ljestvicama. Ričards je do sada boksao protiv sedmorice neporaženih boksača, od kojih je pobijedio čak njih četvoricu.

Prije Hrvoja Sepa protivnik mu je bio već dobro poznati Joshua Buatsi od kojeg je izgubio prekidom u 11. rundi. Ovaj podatak najbolje govori kakve je protivnike imao Bolotniks jer Joshua Buatsi je rangiran kao 8. boksač svijeta na Boxrec-u, a svojevremeno je boksao i protiv našeg Marka Čalića kojeg je pobijedio prekidom nakon 7 rundi vrhunskog boksa.

U jučerašnjoj borbi također smo mogli vidjeti zašto ga zovu "The Lion", gdje je unatoč konstantnom pritisku od strane Hrvoja uspijevao velikom količinom udaraca na posljetku ipak odnijeti pobjedu. Neki jednostavno odbijaju biti "odskočne daske", te svojom čvrstinom i hrabrošću uspiju prevazići čak i najteže prepreke.

Bolotniks se okitio titulom europskog prvaka 2019. godine kada je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio tada neporaženog Sergeia Ekimova (18-0). Pojas je obranio čak 3 puta redom protiv vrhunskih boksača: Stevena Warda (12-0), Hosea Burtona (12-0), te Sergea Michela (11-1). Na posljetku je izgubio od već spomenutog Joshue Buatsija.

Iako je boksao protiv vrhunskih imena te ga se već može nazvati i veteranom ovog sporta, Ričards Bolotniks ima tek 32 godine te vjerujemo da su najveća postignuća još uvijek ispred njega.

Linker
08. svibanj 2024 21:39