K1 i Boks

Tony Yoka i Martin Bakole dobili novi datum svog meča, odgoda je neočekivano duga

Yoka vs. Bakole

 Instagram
Meč koji je Filipu Hrgoviću onemogućio veliki revanš održat će se 14. svibnja u Parizu

Prvobitno planirani datum za profesionalni boksački meč teške kategorije između Tonyja Yoke i Martina Bakolea bio je 15. siječnja. Ipak, francuske anti-COVID mjere nastale zbog velikog širenja omikron varijante koronavirusa dovela su do otkazivanja istog. Kao razlog je navedeno to što su meč bez rasprodanih tribina nije nikako isplativ.

Yoka je u međuvremenu prihvatio IBF-ovu ponudu za meč protiv Filipa Hrgovića, čovjeka kojeg je kao amater dva puta savladao, odnosno prihvatili su to njegovi promotori iz Top Ranka, očito uvjereni da je meč protiv Bakolea otkazan. No, kako je i dalje postojao važeći ugovor, Bakole je reagirao prema IBF-u, nakon čega je potvrđeno kako on ima pravo na taj meč u novom terminu te Francuz nije bio u mogućnosti prihvatiti poziv.

Čekao se novi datum meča protiv Bakolea i on se sada pojavio. Bit će to 14. svibnja, što je čak četiri mjeseca nakon prvobitno planiranog termina, za koji su oba boksača već odradili gotovo cijele pripreme prije nego je došlo do odgode. Trenutno nije poznat razlog ovakvog poteza organizatora.

Meč će ugostiti legendarna Accor Arena, francuska dvorana izgrađena 1984. godine, a u kojoj je nastupio gotovo svatko tko na francuskoj sportskoj i svjetskoj umjetničkoj sceni znači, a bit će i jedno od borilišta Olimpijskih igara 2024. godine.

Yoka je u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri upisao 11 pobjeda iz jednako toliko mečeva, od toga devet puta nokautom. Posljednja pobjeda 29-godišnjeg Francuza datira na rujan prošle godine, kad je savladao Petra Milasa, također u Parizu, ali na stadionu Roland Garros. Mrlja njegove dosadašnje profesionalne karijere je suspenzija u trajanju od lipnja 2018. do lipnja 2019. godine, radi pada na doping testu s početka profesionalne karijere.

Godinu dana mlađi Bakole (17-1, 13 KO) u ovaj je meč uskočio kao zamjena za prvobitno planiranog Carlosa Takama. Njegova karijera također je za sada vrlo uspješna te je jedini poraz doživio od Michaela Huntera. Najveće dosadašnje pobjede ostvario je protiv Mariusza Wacha i Sergeja Kuzmina. Inače se radi o bratu prvaka cruiser kategorije, Ilunge Makabua, a zanimljivo je kako je i on više puta povezivan s Hrgovićem. Zapravo, njihov meč bio je velika želja promotora Eddieja Hearna. Jesenas je ponovno bio u igri, no do dogovora nije došlo.

Linker
14. travanj 2024 23:16