K1 i Boks

Top Rank priskrbio prava za meč između Beterbieva i Smitha: Evo koliko će boksači zaraditi u tom meču

Artur Beterbiev

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Eddie Hearn ponovno je izgubio licitaciju honorara za jedan podosta velik boksački meč

Svi željno iščekujemo ugovaranje meča između Artura Beterbieva (19-0, 19 KO) i Dmitryja Bivola (21-0) za ujedinjenje titula u poluteškoj kategoriji, ali taj spektakularni boksački meč zasad nećemo gledati.

Beterbiev prije svega čeka meč protiv engleskog boksača Calluma Smitha (29-1-0, 21 KO), a jučer je održana licitacija honorara za njihov međusobni obračun. Po tko zna koji put svjedočili smo nadmetanju između Top Ranka koji vodi Bob Aruma i Matchrooma čiji je čelni čovjek Eddie Hearn.

‘‘Purse bid‘‘ je održan u Meksiku, a prava na organizaciju meča između Beterbieva i Smitha pripala su Top Ranku. Matchroomova posljednja ponuda iznosila je 2,1 milijun američkih dolara, dok je Top Rank ponudio 15 tisuća dolara iznad toga te su priskrbili prava. Dakle, dva milijuna i 115 tisuća američkih dolara iznosi honorar koji će biti raspodijeljen na Beterbieva i Smitha.

Deset posto od ukupnog honorara (211,5 tisuća USD) odvaja se za svojevrsni pobjednički bonus, dok preostalih 90 posto ukupnog honorara boksači dijele u omjeru 70-30 posto. Dagestansko-kanadskom boksaču pripasti će 70 posto honorara jer je prvak i brani WBC, IBF i WBO svjetske titule, dok će izazivač Smith dobiti 30 posto preostalog honorara. Beterbiev tako ima zagarantiranih 1,332 milijuna američkih dolara, dok će Smithu pripasti barem 571,05 tisuća američkih dolara.

Beterbiev će biti zadovoljan ovakvim raspletom, jer Top Rank će sada ovaj meč vjerojatno organizirati na teritoriju SAD-a ili Kanade. U slučaju da je Matchroom dobio prava, meč bi se gotovo sigurno održao na Smithovom domaćem terenu, odnosno unutar granica Ujedinjenog Kraljevstva.

Sada nam preostaje pričekati ostale detalje, odnosno datum i točnu lokaciju održavanja ovog sjajnog meča. Beterbieva smo posljednji put gledali početkom ove godine i tada je nokautom u osmoj rundi porazio Anthonyja Yardea. Sjajni Artur svih 19 profesionalnih pobjeda upisao je nokautom.

Callum Smith iza sebe ima 29 pobjeda i jedan poraz, a taj jedini poraz upisao je krajem 2020. godine. Canelo Alvarez porazio ga je jednoglasnom odlukom sudaca, a Smith je nakon toga prešao u višu, polutešku kategoriju. Momak iz Liverpoola posljednji je nastup upisao u osmom mjesecu 2022. godine, a tada je nokautom u četvrtoj rundi porazio Mathieua Bauderliquea.

U meč protiv Beterbieva ući će kao veliki autsajder, ali iznenađenja su uvijek moguća.

Linker
14. travanj 2024 21:26