K1 i Boks

Trener Martina Bakolea tvrdi: ‘Samo jedan teškaš može poraziti Bakolea u ovom trenutku, bio bi to jako tijesan meč‘

Martin Bakole

 FRANCK FIFE/AFP/Profimedia
Billy Nelson vjeruje kako Kongoanac pripada samom vrhu teške kategorije

Nakon što su se Saudijci aktivirali na boksačkom tržištu, zbivanja u teškoj kategoriji puno brže se odvijaju. Dojam je da Saudijci preferiraju organizirati evente na kojima prednjače teškaši, kao što je bio slučaj krajem prošle godine na ‘‘Day of Reckoning‘‘ eventu.

Saudijci će nam omogućiti i meč između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja, a napokon ćemo dobiti apsolutnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Gotovo 25 godina čekamo na nešto takvo, još od Lennoxa Lewisa koji je titule ujedinio u eri tri pojasa. Sada su u igri četiri pojasa.

Mnoštvo je teškaša koji pucaju na sam vrh i nadat će se napadu na titulu u skorašnje vrijeme. Prije svih, tu je naš Filip Hrgović kao prvorangirani izazivač na IBF-ovoj rang ljestvici. Anthony Joshua uvijek je pri vrhu, a tu su još Frank Sanchez, Agit Kabayel, Joseph Parker, Daniel Dubois, Zhilei Zhang itd.

Među pretendentima na sam vrh svakako je i Kongoanac Martin Bakole. 20 pobjeda i jedan poraz upisao je Bakole u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri, a jedini poraz dogodio mu se još 2018. godine u meču protiv Michaela Huntera. Bakole je nakon toga nanizao devet uzastopnih pobjeda, a dobio je nekoliko zvučnih imena među kojima se ističu Tony Yoka, Carlos Takam, Sergey Kuzmin i Mariusz Wach.

Bakole je rangiran unutar top 15 na rang ljestvicama sve četiri federacije, ali uvjerljivo najbolje kotira na WBA-ovoj rang ljestvici. Martin zauzima prvo mjesto u poretku izazivača i sigurno će lobirati za napad na neku od svjetskih titula.

Sjajno ozračje vlada u njegovom timu i cjelokupan tim uvjeren je da Bakole ima kvalitetu za postati svjetskim prvakom. Njegov trener Billy Nelson u razgovoru za Seconds Out poručio je kako samo jedan jedini teškaš ima šansu poraziti Bakolea.

‘‘Mislim da samo jedna osoba može poraziti Martina u ovom trenutku, a to je Tyson Fury. Bio bi to jako tijesan meč.‘‘, rekao je Nelson.

Dakle, ‘‘Gypsy King‘‘ je u očima Bakoleovog trenera najbolji svjetski teškaš u ovom trenutku, a svi ostali navodno nisu na razini Bakolea. Nelson je dodao kako priželjkuje napad na titulu tijekom 2025. godine, ali tek ćemo vidjeti ima li Bakole kvalitetu za napad na tron. Prije nego izbori ‘‘title shot‘‘, Bakole će vjerojatno morati poraziti nekog od boksača iz samog vrha. Pođe li mu to za rukom, riječi njegovog trenera dobit će na težini.

Linker
03. svibanj 2024 01:36