K1 i Boks

WBC napokon traži obveznog izazivača: Agit Kabayel i kubanski nokauter vjerojatno će se boriti za status sljedećeg izazivača

Agit Kabayel

 Torsten Helmke/imago sportfotodienst/Profimedia
Dvojica neporaženih perspektivnih teškaša mogli bi ukrstiti rukavice sredinom godine u Saudijskoj Arabiji

Dobar dio prošle godine ‘‘šuškalo‘‘ se o meču između Andyja Ruiza i Deontayja Wildera, a pobjednik tog meča trebao je postati obveznim WBC-ovim izazivačem za svjetsku titulu. Mjesecima su se Wilder i Ruiz ‘‘natezali‘‘, prozivali, pokušavali stupiti u pregovore, ali nisu došli niti blizu službenom ugovaranju borbe.

WBC je tada odustao od meča za obveznog izazivača te su prvaku Tysonu Furyju dopustili boksački meč protiv Francisa Ngannoua. Titula prvaka nije bila u igri, ali Fury nije imao obavezu boksati s nekim od izazivača.

Nedugo poslije Furyjevog meča protiv Ngannoua, ‘‘Gypsy King‘‘ ugovorio je meč za ujedinjenje svih svjetskih titula, a na suprotnoj strani ringa naći će se Oleksandr Usyk. Taj meč na rasporedu je 17. veljače (drugi mjesec) i pobjednik te borbe kući će otići kao nositelj sve četiri glavne svjetske titule.

Prema informacijama, Fury i Usyk odradit će i revanš tijekom ove kalendarske godine, ali izgledno je da taj meč neće biti za sve četiri svjetske titule. IBF je već najavio kako neće podržati tu borbu te će imenovati Filipa Hrgovića obveznim izazivačem. Odbije li prvak boksati s Hrgovićem, ostat će bez pojasa.

Nešto slično mogao bi napraviti i WBC, jer jučer su najavili organizaciju meča za sljedećeg obveznog izazivača. Frank Sanchez (24-0, 17 KO) i Agit Kabayel (24-0) dobili su naredbu od WBC-a da stupe u pregovore, a njihov meč vjerojatno će odrediti sljedećeg izazivača. Naravno, postoji mogućnost da WBC dopusti Furyju (ili Usyku) i taj spomenuti revanš, ali onaj tko bude nosio pojas nakon ta dva meča, vjerojatno će titulu braniti protiv pobjednika meča između Kabayela i Sancheza.

Zanimljivo je da Anthony Joshua nije dobio priliku boksati za status sljedećeg izazivača, iako je prvi u poretku WBC-ovih izazivača u teškoj kategoriji. Naravno, razlog se krije u njegovom meču koji će u trećem mjesecu odraditi protiv Francisa Ngannoua. Porazi li Ngannoua, Joshua bi mogao birati između WBC-ovog eliminacijskog meča za status sljedećeg izazivača i IBF-ovog meča za svjetsku titulu.

Dakle, Joshua bi kao prvorangirani boksač mogao boksati protiv pobjednika meča između Kabayela i Sancheza, a pobjednik te borbe dobio bi priliku boksati za svjetsku titulu. Veća je ipak vjerojatnost da će Joshua krenuti po IBF-ovu titulu, jer tamo će mu se otvoriti prilika da odmah boksa za pojas. Naravno, pod uvjetom da porazi Ngannoua.

Trećerangirani Joseph Parker izbacio se iz kombinacija za WBC-ov eliminacijski meč, jer njega čeka meč protiv Zhileija Zhanga za WBO-ovu ‘‘interim‘‘ titulu. Izgubi li od Zhanga, Parker će vjerojatno pasti niže čak i u WBC-ovom poretku, a porazi li Zhanga, postat će privremenim WBO-ovim prvakom i također će ispasti iz konkurencije za napad na WBC-ovu titulu.

Tako nam ostaju Agit Kabayel i Frank Sanchez. Kubanac je drugi u poretku WBC-ovih izazivača, dok je Kabayel četvrti. Obojica su neporaženi, nižu jako dobre rezultate u posljednje vrijeme i bit će ovo sjajan meč, ako se uspiju dogovoriti oko uvjeta. Pred njima su sada međusobni pregovori, kao i pregovori sa Saudijcima koji žele organizirati borbu. Uspiju li se sve strane dogovoriti, Kabayela i Sancheza možemo očekivati u ringu 1. lipnja (šesti mjesec).

Linker
20. travanj 2024 19:00