K1 i Boks

Treneri Artura Beterbieva opisuju koliko je on zapravo posvećen boksu: ‘Ako nisam tu, onda sam umro‘

Artur Beterbiev

 Pavel Bednyakov/Sputnik/Profimedia
Ponajbolji boksač svijeta ovog vikenda tražit će 18. pobjedu u jednako toliko nastupa

Fantastičan boksački meč čeka nas ovog vikenda, u ranim nedjeljnim satima. Artur Beterbiev (17-0, 17 KO) i Joe Smith Jr. (28-3, 22 KO) borit će se za čak tri pojasa svjetskog prvaka.

Beterbiev i Smith uz Dmitryja Bivola najbolji su poluteškaši svijeta. 37-godišnji Beterbiev nokautirao je sve protivnike kroz svojih 17 profesionalnih mečeva, a u nedjelju će braniti WBC i IBF titulu svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji.

Joe Smith Jr. s druge strane, 32-godišnji je američki boksač i trenutni vlasnik WBO pojasa u poluteškoj. Unatoč činjenici da se radi o dvojici svjetskih prvaka, Beterbiev je ogorman favorit prema kladionicama. Koeficijent na njegovu pobjedu kreće se od 1.10 do 1.15, dok se koeficijent na pobjedu Smitha kreće od 6.00 do 7.00.

Beterbieva mnogi vide kao jednog od najopasnijih boksača svijeta u ovom trenutku. Dagestanac poznaje samo pobjede nokautom, a na taj način zaustavio je i Marcusa Brownea krajem prošle godine.

Artur je nakon prve tri runde tog meča bio u zaostatku na dvama sudačkim karticama, a tijekom četvrte runde došlo je do sudara glavama. Browne je završio s posjekotinom iznad desnog oka, dok je Beterbiev zadobio veliku posjekotinu na čelu. Sve to, navelo je Beterbieva na promjenu taktike, a njegov trener Marc Ramsay objasnio je što se točno dogodilo.

''Htjeli smo meč započeti sporije i postepeno povećavati pritisak na Marcusa Brownea. Ali nastankom posjekotine, bili smo u opasnosti da dođe do prekida meča.'', rekao je Ramsay u sklopu najave meča između Beterbieva i Smitha. Radi se o videu u režiji Top Ranka, a nazvan je ''Blood, Sweat and Tears (Krv, znoj i suze)''.

Beterbiev je podigao tempo nakon toga i od pete runde pa nadalje, bio je bolji u svakoj rundi. Dvaput je uzdrmao Brownea prije nokauta koji je uslijedio u devetoj rundi. Strašno je Beterbiev izgledao nakon što se pojavila mogućnost prekida meča zbog posjekotine i Browne nije imao nikakve šanse.

''On je postao poput životinje i jednostavno je slomio Marcusa Brownea.'', objasnio je Arturov trener.

Joe Smith Jr. ipak neće biti lak zalogaj. Radi se o itekako kvalitetnom boksaču koji je u nizu od četiri uzastopne pobjede, a posljednji poraz nanio mu je Dmitry Bivol, prvom polovicom 2019. godine. Beterbieva čeka težak zadatak, ali sjajni dagestanski boksač i dalje radi jednako naporno kao na samim počecima svoje profesionalne karijere, a njegov trener opisao je mentalni sklop svog neporaženog borca.

''Razlika nije u talentu, nego u disciplini i radnoj etici koju on ima. On je jako fokusiran na svoj posao. Za njega je ovo profesija i obraća pažnju na najmanje detalje. Ako kasni odlazak na spavanje nije dobar za njega, on to neće raditi - kraj priče. Takav je sa svakim aspektom koji se tiče boksa.'', opisao je Ramsay, dok je kondicijski trener Andre Kulesza otkrio što mu je Beterbiev jednom prilikom rekao.

''Ako nisam tu u 7 ujutro, znači da sam mrtav.''

Sve to jako dobro oslikava posvećenost jednog svjetskog prvaka kao što je Beterbiev. Mlađi naraštaji mogu puno naučiti kroz ovakve videe i na primjeru boksača kao što je Beterbiev. Prvu epizodu ''Blood, Sweat and Tears'' serijala možete pogledati pri dnu teksta, a drugoj epizodi možete pristupiti klikom na LINK.

Linker
25. travanj 2024 17:04