K1 i Boks

Turki Alalshikh detektirao je jedan od glavnih problema današnjeg boksa, a za njega ima i jasno rješenje

Frank Warren, Turki Alalshikh i Eddie Hearn

 SHELDAN KEAY
Ovim potezom pokazao je zavidan nivo kako poslovne, tako i sportske samosvjesnosti

Njegova Ekselencija Turki Alalshikh nedavno je objavio planove za smanjenje cijena "pay-per-view" (PPV) prijenosa za događaje u okviru Riyadh Seasona, što bi moglo značajno povećati interes za boks diljem svijeta. Konkretno, Turki namjerava smanjiti cijenu PPV-a na 20 funti u Velikoj Britaniji, dok bi cijena širom svijeta iznosila 20 dolara. Ovaj će potez započeti s mečom između svjetskih prvaka u poluteškoj kategoriji, Artura Beterbieva i Dmitryja Bivola, koji će se održati 12. listopada. U Velikoj Britaniji cijena prijenosa tog događaja bit će smanjena na 15 funti, dok će u Sjedinjenim Državama borba biti dostupna besplatno putem ESPN+ servisa.

Ono što je još nejasno jest hoće li se cijena PPV-a smanjiti i za predborbe, uključujući borbu između Shakura Stevensona i Joea Cordine, koja je izbačena iz priredbe Beterbiev-Bivol i prebačena na DAZN pay-per-view. Mnogi smatraju da bi bilo nepravedno naplaćivati više od 70 dolara za Stevensonu pripremnu borbu protiv Cordine, koji je marginalni izazivač. Promotor Eddie Hearn postavio je Stevensona u nezavidnu poziciju time što ga je suprotstavio Cordini na PPV-u, umjesto da ga suprotstavi ozbiljnijim protivnicima poput Abdullaha Masona, Raymonda Muratalle ili Williama Zepede.

Američki fanovi su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što su predborbe uklonjene iz glavnog događaja i prebačene na PPV. Dok britanski fanovi vole predborbe, Amerikanci ih vide kao borbe nižeg ranga, uključujući i okršaj između dosadnog, defenzivnog Shakura Stevensona i Joea Cordine, borca koji je prošlog svibnja doživio nokaut. Ljubitelji boksa ovu borbu vide kao pokušaj da se umjetno podigne popularnost Shakura, s ciljem stvaranja interesa za njegovu potencijalnu borbu protiv Gervonte ‘Tank‘ Davisa 2025. godine. Shakurova popularnost značajno je opala u posljednje dvije borbe, a američki fanovi ne žele gledati njegove dosadne borbe u stilu retro Mayweathera.

Zašto je smanjenje cijena PPV-a dobro za sport?

Smanjenje cijena PPV prijenosa, kao što predlaže Turki Alalshikh, potencijalno je revolucionaran potez koji bi mogao imati dalekosežne pozitivne učinke na boks, ali i na sport općenito. Prije svega, pristupačnije cijene PPV-a mogle bi privući veći broj gledatelja, što bi povećalo ukupnu gledanost i stvorilo veću bazu obožavatelja. Prema istraživanjima, prosječna cijena PPV prijenosa za velike bokserske događaje u Sjedinjenim Državama iznosi između 70 i 90 dolara, što je mnogim fanovima previsoko, osobito u vrijeme kada su ekonomski uvjeti za mnoge građane izazovni.

Prema podacima iz 2023. godine, globalna industrija sportskog prijenosa putem PPV-a procijenjena je na 12 milijardi dolara, s očekivanim godišnjim rastom od 5% do 2027. godine. Međutim, visoke cijene prijenosa često potiču ilegalno strimanje, što dodatno smanjuje prihode od PPV-a. Smanjenjem cijena, broj kupaca PPV-a mogao bi značajno porasti, što bi rezultiralo većim ukupnim prihodima. Ako, primjerice, snižavanje cijene PPV-a poveća broj gledatelja za 50%, prihod bi mogao ostati isti ili čak rasti, dok bi istovremeno boks postao dostupniji široj publici.

Osim toga, niže cijene PPV-a mogle bi otvoriti vrata sponzorstvima i oglašavanju. Veća gledanost privukla bi veći interes oglašivača, koji bi uložili više novca u sport, čime bi se dodatno povećali prihodi. U kombinaciji s potencijalom za rast baze obožavatelja, boks bi mogao ponovno postati jedan od najpopularnijih sportova na svijetu.

Turki Alalshikhov pristup također ima potencijal povećati interes za boks u zemljama u razvoju, gdje su visoke cijene PPV prijenosa često nepristupačne za lokalno stanovništvo. S nižim cijenama, boks bi mogao doživjeti procvat u tim regijama, čime bi se globalizirala baza obožavatelja i stvorila nova tržišta za buduće događaje.

Zaključno, smanjenje cijena PPV-a moglo bi revitalizirati boks, povećati njegovu dostupnost i privući nove generacije obožavatelja. Ovaj potez bi također mogao promijeniti način na koji se sport financira, otvarajući vrata novim mogućnostima rasta i razvoja.

Na kraju, potez Njegove Ekselencije Turkija Alalshikha mogao bi biti katalizator za promjene u cijeloj industriji sportskih prijenosa. Ako se ovaj model pokaže uspješnim, postoji mogućnost da i drugi sportovi i promotori slijede njegov primjer, čime bi se dugoročno promijenila dinamika cijelog sportskog tržišta, s pozitivnim učincima na sve sudionike – od sportaša i promotora, do fanova i sponzora.

Linker
06. rujan 2024 07:22