K1 i Boks

Turki Alalshikh otkrio datum revanša između Furyja i Usyka, najavio i zanimljivu priredbu u prosincu

Tyson Fury (lijevo) i Oleksandr Usyk (desno)

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Saudijski promotor govorio je o trenutnom stanju boksa i svom planu kako ga dovesti na novu razinu

Turki Alalshikh je potvrdio koji datum ima u vidu za održavanje uzvratne borbe između Tyson Furyja i Oleksandra Usyka.

Alalshikh je postao najutjecajnija figura u svijetu boksa u posljednjih nekoliko godina. Njegove ogromne financijske rezerve omogućile su mu da preuzme sport i gura ga naprijed kao malo tko drugi. U prošlosti, oslanjanje na model ‘‘Pay-Per-View-a‘‘, kao i nedostatak jedinstvenog nadzornog tijela i smanjenje statusa sporta na Olimpijskim igrama su doprinijeli opadanju popularnosti boksa.

Imućni Saudijac je u intervjuu za ESPN rekao da je sport "slomljen" zbog toga i da planira to popraviti. Već je puno učinio time što je organizirao neke od najvećih borbi i događaja u posljednje vrijeme, a velike najave samo nastavljaju dolaziti.

"Boks je slomljen, ali mislim da nam nije potrebno sve ponovno sastaviti. Trebamo ga poboljšati nečim drugim, imamo strategijsku viziju u kojoj smo identificirali neiskorištene prilike i posvećeni smo unaprjeđenju tržišta."

Revolucija je započela s Anthonyjem Joshuom protiv Andyja Ruiza u revanšu za naslov teške kategorije u prosincu 2019. godine i od tada su održani veliki događaji poput Joshuinog revanša s Usykom u kolovozu 2022.

Nakon toga došlo je do borbe Tysona Furyja s Francisom Ngannouom, a zatim i priredba u prosincu koja je uključivala Josepha Parkera protiv Deontaya Wildera i Daniela Duboisa protiv Jarrella Millera.

Za deset dana, 18. svibnja Alalshikh servira najveću borbu dosad u kojoj će se Fury i Usyk boriti za povijesni neosporni naslov, a sada je otkrio da bi se revanš trebao dogoditi 12. ili 13. listopada i da će se održati bez obzira na ishod prve borbe i tko pobijedi.

Otkrio je i da je u posljednje vrijeme puno naučio i da će koristiti sva ta nova znanja kako bi nastavio gurati sport u budućnost.

"Pažljivo smo planirali naše aktivnosti u posljednjih šest mjeseci. Trošimo novac da bismo komercijalizirali našu sezonu, ali istovremeno i da bismo testirali tržište i znali sve tajne o tržištu.‘‘

"I sada imamo puno informacija i imamo svoje studije i mislimo da iz onoga što smo testirali u posljednjih šest mjeseci, postoji velika prilika u boksu. Ali morate poboljšati tržište. Morate popraviti sve probleme."

Također je potvrdio da će posljednja priredba godine biti u prosincu i da će se održati borba između pet američkih boraca i pet boraca iz Ujedinjenog Kraljevstva u formatu sličnom nadolazećoj priredbi ‘Matchroom vs Queensberry 5v5‘ na kojoj će nastupiti naš Filip Hrgović.

Linker
14. svibanj 2024 15:03