K1 i Boks

Tyson Fury: ‘Joshua mora rano nokautirati Usyka ili će se naći u velikim problemima‘

Anthony Joshua
 Ben STANSALL/AFP
Subotnji spektakl na stadionu Tottenhama nešto je gdje Tyson Fury vidi veliku šansu za iznenađenje

Dugo smo vremena pratili pregovore oko potencijalnog boksačkog meča Anthonyja Joshua i Tysona Furyja. Sve se vrlo polako pomicalo naprijed, dok napokon nismo dobili obavijesti kako je meč dogovoren te da su sve točke pregovora riješene. I onda je uslijedio šok. Pravnim putem revanš protiv Furyja izborio je Deontay Wilder. Joshua je tako odlučio svoje tri titule braniti protiv nominalno prvog izazivača, a to je Oleksandr Usyk.

Neporaženi Ukrajinac bivši je apsolutni prvak kategorije do 90.5 kilograma, a od dolaska u tešku kategoriju je upisao dva nastupa i dvije pobjede, iako ne možemo nikako reći da je impresionirao. Slijedom toga je autsajder pred početak meča, ali svakako vrijedi obraniti pažnju na to da u isti donosi puno toga s čime se Joshua do sada nije susreo.

Meč će jako pozorno pratiti Tyson Fury, koji se nalazi na pripremama za meč protiv Wildera. On se namjeravao povući iz medija, no kao da je bio isprovociran Joshuinom prognozom da će ga Wilder u njihovom trećem okršaju nokautirati. Tako je u razgovoru za Boxing Scene odlučio prognozirati ovotjedni meč te vjerojatno malo bocnuti svog rivala i željenog budućeg protivnika.

"Očekujem da će Joshua ovog puta pokušati više boksati i to zbog svog novog načina borbe i toga kako koristi svoj prednji direkt. On je svjestan da nema kondiciju ponuditi nekome borbu pod konstantnim pritiskom i taj isti pritisak zadržati. On se počinje gasiti već nakon tri runde. Nakon toga ga tri ili četiri runde nema. Neće moći raditi ono što inače radi protiv Usyka, budući da će Usyk biti tamo cijelo vrijeme, tjerati ga da se bori. Očekujem neočekivanog i pomalo čudnog Joshuu. Mogao bi to biti šahovski meč u kojem će Joshua ostati bez ideja. Tako da je važno da ga što prije pogodi nekim od jakih udaraca. Ako u tome ne uspije, vidim ovo kao tešku noć za njega, možda čak i poraz prekidom", prva je prognoza Furyja, s kojom će se mnogi analitičari zapravo složiti, posebno oni koji smatraju da bi Usykova brzina i kondicija mogli biti ono presudno.

Ipak, kladiti se na bilo kojeg boksača nema namjeru. I dalje je Joshua za njega favorit, no nikako onaj za koga će reći da ima siguran put prema pobjedi kojeg se treba pridržavati i problema tada ne bi trebalo biti.

"Nisam čovjek koji se kladi pa neću niti ovog puta. No, borba je to u kojoj možete zaraditi okladom na bilo koji ishod. Mogu pronaći jako puno razloga zašto će Usyk pobijediti. Mislim da on udara jače nego što mu ljudi daju za pravo. No, ovdje neće odlučiti to kako tko udara. Ovdje će morati nastavljati udarati metu i veliki bodybuilder će pasti. Problem je što je Joshua boksač koji brzo ostaje bez ideja", još je jednom natuknuo ono što smatra potencijalnim problemom.

Naravno, Furyju je u interesu Joshuina pobjeda, jer se tada ponovno otvara prilika za njihov meč, ovog puta bez ikakvih potencijalnih smetnji sa strane. To je zapravo prvi korak, a drugi bi bio Furyjeva pobjeda nad Wilderom. U niti jedno ne možemo biti sto posto sigurni dok se zapravo ne ostvari.

"Izgubi li Joshua, bit ću jako razočaran. Ali, sve se događa s nekim razlogom. Kad se jedna vrata zatvore, druga se otvaraju. Vidjet ćemo što će se dogoditi i koje su naše opcije. Lude stvari se događaju u ovoj kategoriji, to smo viđali kroz prošlih 20 i više godina. Svatko može pobijediti bilo koga jer ovo su veliki momci gdje jedan udarac mijenja sve. Vidjeli smo to puno puta. Kod teškaša ne postoji situacija gdje možete svoju kuću staviti na nečiju pobjedu. Uvijek postoji šansa za veliki udarac koji sve završava. Svaki boksač mora u svakom trenutku biti na vrhuncu svoje igre", zaključio je svoje razmišljanje Gipsy King.

Linker
25. travanj 2024 22:31