K1 i Boks

Tyson Fury planira odraditi tri borbe u 2023.: Evo s kime ga želimo gledati u ringu!

Tyson Fury

 Ben Stansall/AFP/Profimedia
‘‘Gypsy King‘‘ u 2022. godini nije boksao s protivnicima koji mu mogu parirati

Podosta nas je Tyson Fury razočarao izborom protivnika u 2022. godini. Dillian Whyte i Derek Chisora boksači su s kojima je Fury dijelio ring ove godine, a bez ikakvog nepoštovanja Whyteu i Chisori, ali niti jedan od njih dvojice nije se pokazao dostojnim protivnikom.

To se uostalom i očekivalo, jer Fury ‘‘operira‘‘ na ipak osjetno višoj razini od Chisore i Whytea koji ne pripadaju onom samom vrhu teške kategorije. Ostaje nada da ćemo u 2023. godini gledati Furyja u puno zanimljivijim mečevima.

‘‘Gypsy King‘‘ u nekim najavama je rekao kako se planira triput boriti sljedeće godine, a u nastavku teksta saznajte koja tri boksača imaju najviše smisla kao njegovi sljedeći protivnici, kao i razloge za odabir baš tih boksača.

1. Oleksandr Usyk (20-0, 13 KO)

Ovdje ne treba puno toga pojašnjavati i argumentirati. Zaustavite li na ulici bilo kojeg boksačkog fana i pitate koji meč želi gledati u 2023. godini, obračun Tysona Furyja i Oleksandra Usyka bit će odgovor.

Dvojica najboljih teškaša na svijetu imaju priliku boriti se za ujedinjenje svih relevantnih svjetskih titula (WBC, WBA, IBF, WBO) u teškoj kategoriji. Znate li kada smo posljednji put imali apsolutnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji? Otkako su u igri četiri spomenuta pojasa, a to je od 2004. godine, nikad niti jedan teškaš nije držao sve četiri titule istovremeno. Posljednji apsolutni prvak teške kategorije bio je Lennox Lewis koji je 1999. godine držao WBC, WBA i IBF pojaseve u teškoj kategoriji.

Meč Usyka i Furyja bio bi vjerojatno najveći mogući koji boks trenutno može ponuditi. Dva kralja teške kategorije boksali bi za titulu apsolutnog kralja u kategoriji koju nerijetko nazivamo ‘‘kraljevskom‘‘. Obojica su neporaženi, obojica djeluju nepobjedivo u svojim posljednjim mečevima i što reći, osim da boks trenutno ne može ponuditi nešto bolje i uzbudljivije.

Oleksandra Usyka mogla bi kočiti činjenica da IBF planira narediti obveznu obranu titule protiv Filipa Hrgovića, a loša je vijest da će i Tyson Fury morati na operaciju lakta zbog ozljede koja se pogoršala u meču protiv Chisore. ‘‘Gypsy King‘‘ istaknuo je kako bi mogao biti spreman ipak već u trećem ili četvrtom mjesecu sljedeće godine. Teško je predvidjeti koliko problema će raditi Hrgović i njegov tim, iako s punim pravom mogu tražiti priliku da upravo ‘‘El Animal‘‘ bude sljedeći Usykov protivnik.

Za očekivati je da će se situacija ipak rješavati u smjeru da se Usyk i Fury međusobno obračunaju i nadamo se da ćemo sljedeće godine uistinu gledati obračun za apsolutnog prvaka teške kategorije.

2. Joe Joyce (15-0, 14 KO)

37-godišnji Joe Joyce boksač je kojeg Fury ponekad naziva ‘‘najsimpatičnijim tipom u teškoj kategoriji‘‘, a taj epitet daje njemu i Josephu Parkeru. Joyce uistinu jest tip boksača koji se ne voli ‘‘trash talkom‘‘ gurati u prvi plan i svoju priliku traži isključivo kroz ono što pokaže u ringu.

Ali u ringu pokazuje jako puno! Srebrni s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru (2016.) brutalan je boksač. Joyce je u svojoj profesionalnoj karijeri porazio boksače kao što su Daniel Dubois, Carlos Takam, Christian Hammer i Joseph Parker. Upravo protiv Parkera je Joyce došao do WBO titule privremenog prvaka, a Bryant Jennings jedini je boksač koji je s Joyceom izdržao do kraja borbe, ali izgubio je jednoglasnom odlukom.

Joe Joyce prema nekim analizama i mišljenjima zapravo predstavlja veću opasnost po Furyja nego Oleksandr Usyk. Nemojte ovo krivo shvatiti, Oleksandr Usyk maestralan je tehničar i sami vrh svjetskog boksa. Međutim, ono što Ukrajincu ne ide u korist jesu fizikalije. Usykova kilaža kreće se oko 100 kilograma, a veći dio svoje profesionalne karijere proveo je u ‘‘cruiser‘‘ kategoriji (90,7 kg).

S visinom od 191 centimetar i ‘‘reachom‘‘ (raspon ruku) od 198 centimetara, Usyk bi imao velik deficit u odnosu na Tysona Furyja. ‘‘Gypsy King‘‘ visok je 206 centimetara, njegov ‘‘reach‘‘ iznosi 216 centimetara, a na vaga mu gotovo uvijek pokaže preko 120 kilograma. Radi se o ogromnoj razlici u fizikalijama između njega i Usyka.

Istina da Usyk posjeduje nevjerojatno dobru tehniku i brzinu kojom može svaki meč odvesti sebi u korist, ali Tyson Fury boksač je koji mu može parirati i tehnikom. Kad se u ringu nađu dvojica boksača koji su tehnički podjednaki, onda je jasno da će fizikalije igrati bitnu ulogu.

Tu nastupa Joe Joyce. ‘‘Juggernaut‘‘ je ipak nešto impozantnija pojava od Usyka. 198 centimetara visine i raspon ruku od 204 centimetra krase ovog Britanca, a Joyce je u meču protiv Parkera težio 123,20 kilograma. Iako je Fury nešto viši i duljih ekstremiteta, Joyceova konstitucija slična je Furyjevoj.

Izuzev sjajnih fizikalija, Joe Joyce posjeduje još nekoliko sjajnih atributa kojima bi mogao ugroziti Furyja. Prije svega, kondicijska priprema, odnosno ‘‘cardio‘‘ Joe Joycea nešto je nevjerojatno za tolikog teškaša. Joyce je boksač koji se konstantno kreće prema naprijed, a udarce ne prestaje baciti sve do samog kraja borbe. ‘‘Juggernaut‘ ‘ je pravi primjer boksača koji protivniku ne dopušta disati. Ono što Joyceu omogućuje da boksa na takav način jest njegova ‘‘granitna‘‘ brada. Dojam je da ga je nemoguće ozbiljnije uzdrmati i poput ‘‘Terminatora‘‘, Joyce se 12 rundi može kretati prema naprijed i konstantno bacati udarce.

Jako je teško popratiti ritam Joea Joycea i bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se Fury nosio s njime, kao što bilo zanimljivo vidjeti i kako bi se Joyce nosio s Furyjem. Ono što Joyceu ne ide u prilog jest činjenica da se radi o boksaču koji spada među sporije teškaše i brzina definitivno nije atribut kojim se može pohvaliti. Ipak, Joyce je odličan u guranju svojih prednosti u prvi plan i u ovom trenutku jedan je od pet najboljih teškaša na svijetu, bez ikakve dileme.

Dodamo li da je u devetom mjesecu proslavio 37. rođendan, jasno je da mu nije preostalo još puno vremena za mečeve s najboljima. Prava bi šteta bila kad bi Joyce potratio najbolje godine karijere, a da pritom ne dobije priliku boksati s najboljim teškašima svijeta.

Joyce se zajedno s Usykom jučer pojavio na stadionu Tottenham Hotspursa, a sudjelovao je i u onoj Furyjevoj sekvenci nakon pobjede nad Chisorom, gdje je ‘‘Gypsy King‘‘ na neki način ispromovirao potencijalne mečeve s Usykom i Joyceom.

‘‘Veliki Joe Joyce je ovdje također. Veliki Joe Joyce je ratnik. Dopusti da ti nešto kažem: Ja sam jedini koji te proziva, zar ne? Svi te se boje. Ako ovaj ‘mali zec‘ (Usyk) ne želi meč, odradimo nas dvojica borbu na Wembleyju. Idemo Joe Joyce, idemoooo!‘‘, izderao se Fury u jednom trenutku.

I uistinu, idemo Joe Joyce, želimo ga gledati protiv najboljih, a 2023. godina pravo je vrijeme da se to dogodi.

3. Anthony Joshua (24-3-0, 22 KO)

Da, izgubio je dva meča u nizu i na prvu je teško opravdati novi napad na titulu nakon dva uzastopna poraza. Teško je, sve dok se ne prisjetimo da je Derek Chisora sinoć dobio priliku boksati za svjetsku titulu. Tu svaka logika pada u vodu, a Joshua nudi puno više od Dereka Chisore, naročito kad je u pitanju potencijalni obračun s Furyjem.

Nije tajna da Tyson Fury godinama zaziva ovu borbu i često ističe da bi mu taj meč nedostajao u rezimeu, ako ga ne uspije odraditi prije nego završi karijeru. Unatoč dvama uzastopnim porazima, treba biti realan i reći kako je Joshua gubio od Oleksandra Usyka. Nije strašno izgubiti od takvog majstora.

Svi smo odavno umorni od ‘‘sindroma nule‘‘ koji zahvaća vrh svjetskog boksa. Velik dio boksača pažljivo gradi svoj ‘‘score‘‘ i kao da se svi boje izgubiti tu nulu, odnosno neporaženost. Čim neki borac izgubi svoju neporaženost, odmah ga se gleda drukčijim očima i otpisuje ga se iz mečeva na najvišoj razini. Takve stvari nemaju smisla i Joshua je još uvijek boksač koji pripada samom vrhu teške kategorije.

Ono što Joshuu čini još zanimljivijom opcijom za Furyja, jest marketinška isplativost ovog meča. Zavirite li na društvene mreže, recimo na Instagram. Jednostavnom računicom možete doći do toga da Joshua ima više pratitelja nego Usyk, Fury i Joyce zajedno. Možete im dodati i Deontayja Wildera, opet su debelo iza Joshue.

Da, svima nam se pomalo smuči kad se ovakvi argumenti guraju u prvi plan, ali promotorima koji zarađuju novac na ovom biznisu, kao i boksačima koji se žele što bolje naplatiti, ovo su neki od glavnih argumenata prilikom ugovaranja mečeva.

Anthony Joshua najveća je zvijezda teške kategorije, a možda i najveća boksačka zvijezda neovisno o težinskim kategorijama. To su činjenice i njegov meč protiv Furyja promovirao bi se kao obračun za najboljeg britanskog boksača. Joe Joyce u ovom trenutku možda je i bolji boksač od Joshue, ali meč između Joshue i Furyja vjerojatno bi se najbolje prodao od sva tri navedena meča.

Naravno da bi svaki hrvatski boksački fan rado gledao i Filipa Hrgovića u meču protiv Tysona Furyja, a neke opcije poput Andyja Ruiza također nisu za odbaciti.

Dogodi li se išta od gore spomenutih mečeva tijekom 2023. godine, možemo biti zadovoljni ako pogledamo kakve nam je mečeve Fury pružio ove godine.

Linker
12. travanj 2024 22:58