K1 i Boks

Lennox Lewis upozorava Furyja: ‘Usyk je s razlogom prvak, nećeš se ‘prošetati‘ do pobjede‘

Lennox Lewis

 Screenshot (youtube, Sky Sports Boxing)
Umirovljeni velikan teške kategorije smatra da mnogi olako otpisuju Usyka i njegove šanse

Poprilično sigurno u svoju pobjedu djeluje Tyson Fury kad god priča o potencijalnom dvoboju s Oleksandrom Usykom. Iako je Usyk neporaženi boksač (20-0) i drži tri svjetske titule u teškoj kategoriji, Tyson Fury vjeruje da boksač 20-ak kilograma lakši od njega jednostavno nema naročite šanse ako se ikad nađu u ringu.

Čak i kladionice apsolutno favoriziraju Tysona Furyja. Prema podacima sa stranice proboxingodds.com, prvi koeficijenti debelo su na strani Furyja. 1,36 koeficijent je na pobjedu Britanca, dok 3,20 iznosi koeficijent na pobjedu Usyka. Bolji poznavatelji boksa složit će se da se radi o podcjenjivanju Usyka, a među bolje poznavatelje svakako spada i Lennox Lewis, jedan od najvećih boksača teške kategorije u povijesti.

Lewis je u razgovoru za BT Sport dobio priliku osvrnuti se na potencijalni meč između Usyka i Furyja, a za razliku od Furyja i kladionica, Lewis ipak ‘‘spušta loptu na zemlju‘‘ te ističe da se Usyka ne smije podcijeniti.

‘‘Mislim da bi to bio odličan meč prije svega. Usyk je pravi prvak i bio je apsolutni prvak (u kruzer kategoriji). On će pokušati pronaći način za pobijediti Furyja i neće to biti ‘šetnjica‘ za Furyja. Usyk je s razlogom prvak i jako je posvećen boksu. On sve ulaže u svoje treninge i želju za pobjedom.‘‘, pojasnio je Lewis.

Inače, Tyson Fury i Oleksandr Usyk mogli bi se boriti za ujedinjenje titula u teškoj kategoriji, a posljednji teškaš koji je ujedinio tada sve relevantne svjetske titule bio je upravo Lennox Lewis kojemu je to pošlo za rukom još 1999. godine. Lewis je proteklog vikend svjedočio meču između Tysona Furyja i Dereka Chisore, a Lewis vjeruje da je Fury taj meč mogao okončati i prije desete runde.

‘‘Bio je to sjajan meč za Tysona, ali za Chisoru ne baš. Fury je mogao činiti što god poželi. Dalo se primijetiti da je pomalo u Božićnom duhu i bio je na 80 posto svojih normalnih mogućnosti. Imao sam osjećaj da može doći do prekida u bilo kojem trenutku. Međutim, on je definitivno htio odraditi nešto više rundi kako bi skupio više iskustva i vremena u ringu. To je mudro od Furyja jer je primijetio da bi mu dobro došlo nešto više rundi. Mislim da je sudac ispravno postupio s prekidom. Teško je Chisorinom kutu zaustavit borbu u toj fazi, ali trebali su to napraviti još prije suca. Sudac je napravio pravu stvar.‘‘, rekao je Lewis koji se očito slaže sa sučevom odlukom da meč prekine pred sami kraj desete runde.

Lennox Lewis definitivno zna što govori kad komentira Usykove šanse protiv Furyja i činjenica je da se Oleksandra Usyka nikad ne smije podcijeniti, koliko god njegov protivnik bio veći i teži od njega. Usyk je poseban boksač s posebnim setom vještina i Tyson Fury neće imati nimalo lak zadatak, ako do tog meča ikad dođe.

Linker
18. travanj 2024 06:26