K1 i Boks

Tyson Fury teškom mukom ostao je neporažen! Francis Ngannou odradio je meč iznad svih očekivanja

Tyson Fury

 Kevin Quigley/dmg Media/profimedia
Fantastičan meč pružila su nam dvojica teškaša

Nitko, niti jedan jedini analitičar nije očekivao da će Francis Ngannou pružiti ovakav otpor Tysonu Furyju. Nokauterska snaga isticala se kao jedini Francisov adut u meču protiv WBC-ovog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, ali Francis Ngannou puno je više od toga.

‘‘Predator‘‘ je odradio fantastičnih deset rundi s Tysonom Furyjem, a iako je izgubio podijeljenom sudačkom odlukom, Ngannou nema za čime žaliti. Jedan jedini nokdaun vidjeli smo u deset rundi ovog meča, a taj nokdaun djelo je Francisa Ngannoua.

Ngannou je lijevim krošeom u trećoj rundi fantastično pogodio Furyja i poslao ga je na tlo. Sudac je brojao Furyju, ali ‘‘Gypsy King‘‘ uspio se oporaviti i nastaviti borbu. Samopouzdanje Francisa Ngannoua vidno se podiglo nakon tog trenutka i Ngannou je tijekom četvrte runde pokušavao doći do novog nokdauna. To mu nije pošlo za rukom i činilo se kako će to biti sve od Francisa Ngannoua.

Bivši UFC-ov prvak počeo je kondicijski padati, a Fury je sve više preuzimao inicijativu. Prednjim direktom Fury je radio velike probleme svom protivniku, ali Ngannou nije pokazao velik napredak samo u boksačkoj tehnici, nego i u kondicijskoj spremi. Uspio je Ngannou uhvatiti novi zalet tijekom sedme runde, a zatim je odradio i jako dobru osmu rundu.

Šokirano je izgledao Tyson Fury u tim trenucima, a šok je vjerojatno vladao među svima koji su gledali ovaj meč. Ngannou je pružao bolji otpor nego mnogi vrhunski teškaši s kojima je Fury proteklih godina dijelio ring. Nažalost po ‘‘Predatora‘‘, Fury je ostao pribran, dobro je odradio posljednje dvije runde i uspio je doći do pobjede.

Iako je ‘‘izlizano‘‘ pisati ‘‘kako je određeni borac izgubio, ali osvojio je srca navijača‘‘, nema boljeg trenutka za napisati nešto takvo. Izgubiti podijeljenom sudačkom odlukom od Tysona Furyja u svom profesionalnom boksačkom debiju gotovo je ravno pobjedi nad Furyjem. ‘‘Gypsy King‘‘ večeras je odradio svoj 35. profesionalni meč, a Francis Ngannou sve do ove godine bio je isključivo profesionalni MMA borac. Nekoliko mjeseci Ngannou se pripremao za boksački debi, a pohvale zaslužuje i Mike Tyson koji je očito odradio sjajan posao mentorirajući Ngannoua.

Meč između Ngannoa i Furyja nerijetko je najavljivan kao ‘‘cirkus‘‘, ali na kraju smo dobili odličan teškaški obračun o kojem će se dugo pričati. Čestitke Tysonu Furyju na 34. pobjedi u karijeri, ali duboko poštovanje za Francisa Ngannoua. Njegova filmska životna priča dobila je još jedno prekrasno poglavlje.

Kako se meč odvijao po rundama, pročitajte u nastavku ovog članka.

Fury vs. Ngannou - tekstualni prijenos po rundama:

1. runda:

Odmah je Fury agresivno krenuo i zadao je dobar udarac desnicom. Ngannou nije niti trepnuo i opušteno je ušao u meč protiv ‘‘Gypsy Kinga‘‘. Fury djeluje osjetno brže, ali Ngannou ne izgleda pretjerano impresionirano. Lijepo Fury pogađa prednjim direktom u glavu i tijelo Ngannoua, a ‘‘Predator‘‘ zasad traži osjećaj za distancu. Dobar udarac desnicom u tijelo Furyja zadao je Ngannou tridesetak sekundi prije kraja runde, ali Fury je ekspresno uzvratio odličnom kombinacijom prednjeg i stražnjeg direkta. Ngannou je poznat kao borac izrazito čvrste brade, a to je demonstrirao i u prvoj rundi. Ipak, prva runda čisto je otišla na stranu Tysona Furyja.

2. runda:

Ngannou je drugu rundu otvorio prednjim direktom u pleksus Tysona Furyja, ali nije ozbiljnije ugrozio Furyja tim udarcem. Tyson se sve opuštenije kreće i Ngannou ne uspijeva pronaći nikakvo konkretnije rješenje za kretnje Tysona Furyja. Najviše uspjeha Ngannou je imao u klinču iz kojeg je dvaput pogodio desnicom u glavu svog protivnika.

Fury je počeo boksati iz kontragarda, ali 50-ak sekundi prije kraja druge runde primio je snažan desni kroše. Uslijedio je klinč i kraća pauza, a Tyson Fury nije izgledao naročito dobro boksajući iz kontragarda.

3. runda:

Mnogi su vjerojatno očekivali veću dominaciju Tysona Furyja, ali dobro se držao Ngannou. Odlično je Francis pogodio lijevim krošeom na početku treće runde i sve više je dobivao na samopouzdanju. Fury je ponovno prešao u kontragard, ali i dalje bez većeg uspjeha boksajući na taj način. Previše je Fury pokušavao inicirati klinč, a Ngannou se osjećao sasvim komforno. 45 sekundi prije kraja runde uslijedio je veliki šok. Fury se otvorio, a Ngannou je lijevim krošeom uzdrmao Furyja! Vidno uzdrman, Fury je završio na tlu i uslijedilo je prvo brojanje. Publika u Rijadu bila je na nogama, ali Fury je preživjeo rundu do kraja.

4. runda:

Oleksandr Usyk pomno promatra ovaj meč, vjerojatno pomalo zabrinut da bi mogao ostati bez meča protiv Tysona Furyja. Francis Ngannou prepun samopouzdanja ušao je u četvrtu rundu, a Fury je naglo postao osjetno oprezniji u razmjenama. Ngannou prednjim direktom traži metu, a Tyson Fury ponovo inicira klinč i djeluje podosta izgubljeno.

Fury je bio blizu da još jednom završi na tlu, ali ne zbog udarca, nego zbog gubitka balansa nakon klinča. Treba istaknuti kako je ‘‘Gypsy King‘‘ uspio povezati nekoliko dobrih kombinacija drugom polovicom ove runde, ali Ngannou se bez većih problema nosio s udarcima WBC-ovog svjetskog prvaka. Nevjerojatna je napetost u zraku nakon nokdauna u trećoj rundi, svi su namirisali moguće iznenađenje. Može li Ngannou izdržati ovaj tempo? Saznat ćemo u narednim rundama.

5. runda:

Sada je Ngannou promijenio gard i prešao je u kontragard. Desnim krošeom pokušava pogoditi Furyja, ali bez previše uspjeha. Tyson Fury u potpunosti se oporavio od nokdauna u trećoj rundi i ponovno je uspostavio inicijativu. Lijevi direkt, a zatim klinč prije Ngannou pokuša baciti svoju kombinaciju, dobitna su kombinacija Tysona Furyja u petoj rundi. Ngannou je pomalo usporio, ali tek je polovica meča iza njega. Tyson Fury sada boksa u višoj brzini, a Ngannou je ‘‘pojeo‘‘ nekoliko čistih udaraca krajem pete runde. Nakon šoka u trećoj rundi, Fury je ponovo zagospodario ringom.

6. runda:

Ngannou je sada dogurao dalje nego su mnogi predviđali i već sada može biti ponosan na svoj nastup. Naravno, još uvijek postoji šansa za poraziti Furyja. Vratio se Ngannou u klasični gard, desnicom pokušava dohvatiti Furyja, ali ‘‘Gypsy King‘‘ sjajno kontrolira distancu i prednjim direktom radi velike probleme ‘‘Predatoru‘‘. Ngannou pomalo očajnički inicira klinč i sve se više muči pokušavajući pogoditi Furyja čistim udarcem. Tyson je vidno brži i ‘‘lakši‘‘ na nogama, a Ngannoua na životu drži granitna brada na kojoj odsjeda sve više Furyjevih udaraca. Jako lijepo Fury pogađa prednjim direktom krajem šeste runde. Sve se više očituje razlika u iskustvu i kondicijskoj spremi za ovakve mečeve.

7. runda:

Ngannou se opet vratio u kontragard u nadi da će desnicom raditi veću štetu pogađajući prednjim direktom. Kao da je Ngannou uhvatio takozvani ‘‘second wind‘‘ i sada izgleda nešto svježije nego u prošloj rundi. Uspio je Francis lijevom rukom pogoditi Furyja u tijelo, a ‘‘Gypsy King‘‘ izgleda podosta rezervirano tijekom prve polovice sedme runde. Minutu prije kraja runde Fury je izgubio balans nakon jedne od kombinacija i izgledalo je kao da pokušava srušiti Ngannoua ‘‘double leg‘‘ rušenjem. Ngannou je refleksno krenuo po ‘‘headlock‘‘, ali brzo je sudac razdvojio teškaše i borba se nastavila na distanci. Podosta pasivno Fury je odradio sedmu rundu, kao da se tempira za preostale tri runde.

8. runda:

Odlično Fury pogađa desnicom na početku osme runde, ali Ngannou je isforsirao klinč i spriječio je daljnji nalet. Krenuo je Ngannou u napad nakon razdvajanja i lijepo je pogodio lijevom rukom u glavu Furyja. U potpunosti se Ngannou probudio i sjajno je pogađao Furyja. Tyson Fury sada je djelovao umornije, a čak i blago uzdrman. Nevjerojatnu srčanost, ali i nevjerojatnu boksačku kvalitetu prezentirao je Ngannou ne samo u ovoj rundi, nego u kompletnom dosadašnjem tijeku ovog meča. Desni kroše, desni aperkat, prednji direkt, Ngannou je prezentirao razne tehnike iz svog repertoara i sada je nanizao dvije jako dobre runde.

9. runda:

​Shvatio je Fury da nema opuštanja u ovom meču i vidno se uozbiljio početkom osme runde. Prednjim direkt ponovo je radio probleme Francisu Ngannouu, a dojam je da iz runde u rundu svjedočimo preokretima. Nakon dvije jako dobre runde u režiji Francisa Ngannoua, uslijedila je podosta pasivna runda od strane Ngannoua. Fury je prednjim direktom rutinski kontrolirao Ngannoua s distance i nema dileme tko je uzeo devetu rundu. Jedva čekamo vidjeti što nas čeka u posljednje tri minute!

10. runda:

Priznajte, niste očekivali da ćete gledati ovaj meč sve do desete runde. No, evo nas, ušli smo u desetu rundu, a Francis Ngannou i dalje djeluje vrlo opasno. Pokušavao je Francis, ali početkom runde bivao je prekratak tijekom svojih pokušaja. Čekali smo Ngannoua da u potpunosti pusti kočnicu i krene na sve ili ništa. Fury je vjerovao da vodi na vodi na bodove i nastavljao je kontrolirati meč pogađajući prednjim direktom s distance. Možda se i Ngannou jednostavno zadovoljio činjenicom da će izdržati do samog kraja i nakon prve dvije minute nismo dobili ništa konkretno od strane ‘‘Predatora‘‘ u ovoj rundi. ‘‘Superman‘‘ udarcem pokušao je Ngannou 30-ak sekundi prije kraja, ali Fury je eskivirao taj udarac bez većih problema. Posljednjih 30-ak sekundi nismo gledali konkretniju akciju, a nevjerojatan meč pružio je Francis Ngannou. Analitičari su predviđali da će ga Tyson Fury deklasirati, ali Francis Ngannou napravio je nevjerojatan napredak u ovih nekoliko mjeseci koliko je trenirao za ovaj meč. Čekamo sudačku odluku

Linker
29. travanj 2024 21:46