K1 i Boks

Tyson Fury vjerojatno se vraća u ožujku, popis potencijalnih protivnika sužen na dva imena

Tyson Fury vs. Deontay Wilder

 Robyn Beck/AFP
Dillian Whyte gotovo sigurno neće biti idući protivnik "Gipsy Kinga"

Tyson Fury (31-0-1, 22 KO) vjerojatno je trenutno najpoželjniji protivnik u svjetskom teškaškom profesionalnom boksu. Iako drži tek jednu od četiri elitne titule, Fury je svakako svojim karakterom, ali i stilom nastupa postao najveća zvijezda kraljevske kategorije u ovom trenutku.

Očekivalo se da bi njegov idući protivnik trebao biti Dillian Whyte, privremeni WBC prvak koji samom tom činjenicom ima prednost ispred ostalih boksača. WBC je već regirao, naredivši Furyju da mora prihvatiti meč protiv njega, ukoliko ne može doći do okršaja protiv Oleksandra Usyka za ujedinjenje svih titula. A to nije moguće, budući da je Anthony Joshua aktivirao klauzulu kojom Ukrajinac mora odraditi revanš protiv njega.

No, meča protiv Whytea trenutno neće biti i to iz zapravo jednog apsolutno boksačkog razloga, odnosno razloga koji je najčešći izvor problema u profesionalnom boksu. Riječ je o novcu. Naime, Whyte traži podjelu novca u kojoj će mu pripasti 45 posto, što je zapravo postotak koji bi treba WBC-ovim pravila privremenom prvaku i trebao pripasti. Druga opcija na koju su spremni pristati je deset milijuna dolara, neovisno o tome kakav će biti financijski rezime meča. Ipak, Fury i njegov tim na tako nešto ne žele pristati te rade pritisak na WBC. Trenutno je u procesu arbitraža kojoj će Whyte pokušati dobiti ono što potražuje.

A što će u međuvremenu Fury, koji se želi boriti što prije? On će to i napraviti. Već je spreman za ožujak, samo se čeka odluka koji točno vikend će donijeti njegov nastup, a čini se da se i popis potencijalnih protivnika suzio na samo dva imena. Njih je otkrio Bob Arum u razgovoru za IFL.

Kako stvari trenutno stoje, Fury bi se u meču, koji neće biti za njegovu WBC titulu, boriti protiv Andyja Ruiza Jr. ili Roberta Heleniusa.

Nakon 2020. godine bez ijednog meča, Ruiz (34-2, 22 KO) se prvog dana svibnja ove godine borio protiv Chrisa Arreole te je upisao pobjedu u jednom vrlo kompetitivnom meču. Bio je to ujedno prvi nastup za "Destroyera" od poraza u drugom meču protiv Anthonyja Joshue. Zbog tolike neaktivnosti, Ruiz je pao u drugi plan na svjetskoj teškaškoj mapi i svakako mu treba neki veliki meč.

Što se tiče Heleniusa (31-3, 20 KO), 37-godišnji Finac već je velikim dijelom bio zaboravljen kad je prekinuo uspon prema vrhu Adama Kownackog. Do tada neporaženog Poljaka nokautirao je u ožujku prošle godine, a onda je to ponovio u listopadu ove godine, na uvodnom programu Furyja i Wildera. Tako se bivši europski prvak doveo u poziciju iz koje može izboriti veliki meč. A trenutno, kao što je na početku teksta navedeno, nema većeg od onog protiv Furyja.

Još uvijek nije poznato kad će Usyk i Joshua odraditi svoj revanš, no sve vodi tome da bi moglo biti u sličnom terminu kad i Furyjev meč. Ako Fury odradi svoj posao na način u kakav je uvjeren, neće više biti prepreka organizirati meč za apsolutnu titulu, neovisno o tome hoće li preostale tri biti kod Joshue ili Usyka. Tako bi uspjeli izbjeći meč protiv Whytea, za koji Tyson ionako nije zainteresiran.

Whyte bi u tom slučaju još jednom ostao kratak te bi ostao bez meča koji je pravno zaslužio još prije dvije i pol godine. Ako budu mogli dobiti meč za apsolutnog prvaka, WBC sigurno neće stati na njegovu stranu te njegov napad na titulu odrediti ako prioritet.

Linker
16. travanj 2024 23:24