K1 i Boks

Ugledni boksački novinar o Hrgoviću i Usyku: ‘Ako Filip doista želi taj meč, postoje samo dvije opcije!‘

Filip Hrgović

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
Jedan od najpoznatijih američkih boksačkih insajdera detaljeno je elaborirao svoje mišljenje o tome hoće li ‘El Animal‘ dobiti priliku za ‘title shot‘

Otkako je Filip Hrgović sredinom kolovoza pobijedio Demseyja McKeana tehničkim nokautom u 12. rundi i tako obranio poziciju obveznog IBF-ovog izazivača, kao jedna od glavnih tema teške divizije boksa nametnulo se pitanje je li konačno došlo vrijeme da "El Animal" konzumira status "mandatory challengera" i dobije priliku boksati s Oleksandrom Usykom za titule svjetskog prvaka. Najbolji hrvatski boksač, prema sustavu rotacije, prvi je u redu za "title shot", no, s druge strane, eventualno ugovaranje povijesnog meča za ujedinjenje svih pojaseva između Usyka i Furyja, moglo bi odgoditi Filipov okršaj s neporaženim Ukrajincem. Predmetnu situaciju sada je prokomentirao ugledni i višestruko nagrađivani boksački novinar Dan Rafael.

"Fanovi, novinari i ljudi uključeni u boksački biznis zasigurno bi voljeli vidjeti Usyka i Furyja u meču za apsolutnog prvaka, ali IBF će postupati sukladno svojim pravilima i narediti borbu između Hrgovića i Usyka. Očekujem da će IBF uskoro poslati pismo i obavijestiti obje strane o tome da imaju određeni vremenski rok za pregovore. Očekujem, dakle, borbu između Hrgovića i Usyka, osim ako se ne postigne dogovor o odstupanju, ali u redovitom sam kontaktu s Hrgovićevim menadžerom, Keithom Connollyjem, koji mi je rekao: ‘Moj borac ne želi odstupiti, dugo je čekao i želi se boriti za svjetske titule‘. Uvijek je moguće da ih uvjere u suprotno, novac ima veliku ulogu u ovom biznisu, kao, uostalom, i u svakom drugom biznisu", rekao je Rafael u razgovoru za Boxing Social, pa podvukao koje su jedine dvije moguće opcije ukoliko Filip i njegov tim ostanu dosljedni i ne podlegnu eventualnim "nemoralnim ponudama" od strane Usykovog tabora;

"Ako je Hrgović doista odlučan boriti se za titulu, mogu se dogoditi samo dvije stvari; jedna je da dobije ‘title shot‘ protiv Usyka, a druga je da Usyk bude prisiljen napustiti IBF-ovu pojas, odnosno da se Hrgović bori s nekim drugim za upražnjenu titulu".

Rafael, koji je tijekom svoje 25-godišnje karijere pisao, između ostalog, za USA Today, The Ring, ESPN i Boxing News, te za svoj rad dobio brojne nagrade, stekavši pritom reputaciju jednog od najpoznatijih i najznačajnijih američkih boksačkih novinara, iznio je svoje viđenje o tome kako bi se cijela priča s Usykom, Hrgovićem i Furyjem mogla rasplesti.

"Ako se Usyk bude borio još jednom ove godine, očekujem da to bude s Hrgovićem kao obveznim izazivačem. Fury, koji je Usykova glavna meta, ionako nije dostupan za meč u ovoj godini. Usyk bi se, dakle, mogao boriti s Hrgovićem ako postignu dogovor ili ako budu išli na licitaciju, a u međuvremenu bi i Fury trebao odraditi svoju cirkusku točku s Francisom Ngannouom. Ako i Usyk i Fury pobijede u tim mečevima, neće biti prepreke da se bore u prvoj polovici 2024. i da napokon gledamo meč za ujedinjenje pojaseva. Puno stvari se treba dogoditi od ovog trenutka do tada, ali to mi se čini kao razuman plan", zaključio je Rafael.

Linker
27. travanj 2024 04:22