K1 i Boks

‘Uličar‘ iz Rzeszowa uživa veliku podršku navijača poljskog drugoligaša: Saznajte sve o Lukaszu Rozanskom

Lukasz Rozanski

 Screenshot (twitter, Youtube)
37-godišnji poljski boksač ujedno je i projekt jednog poljskog biznismena

Lukasz Rozanski ime je i prezime posljednje prepreke na putu Alena Babića ka tituli svjetskog prvaka. Ponajbolji hrvatski boksač večeras iza 23:00h (prijenos na RTL-u) obračunat će se s ovim poljskim boksačem, a baš kao i Babić, Rozanski je također neporažen.

37-godišnji Poljak odradio je tri profesionalna meča više od Babića, ali kad se u obzir uzme i amatersko iskustvo, Babić je daleko iskusniji boksač od Lukasza Rozanskog koji nema amaterskog iskustva iza sebe.

Rozanski je svoj profesionalni boksački debi odradio u 10. mjesecu 2015. godine, tri mjeseca prije svog 30. rođendana. Nije dugo u boksu i to se vidi na onome što prikazuje unutar ringa. Alen Babić u nekoliko navrata opisao ga je ‘‘uličarom‘‘, a tako smo ga opisali i mi u naslovu ovog teksta posvećenog upravo Rozanskom.

Poljak tehnički nije baš potkovan, ali posjeduje razoran udarac i pravi borbeni duh

Dovoljno vam je baciti pogled na posljednji nastup Lukasza Rozanskog. Njegov posljednji meč datira iz petog mjeseca 2021. godine, a Rozanski je tada nokautirao Artura Szpilku već u prvoj rundi borbe. Szpilka je inače renomirani poljski boksač koji iza sebe ima 24 pobjede i pet poraza, a 2016. godine boksao je za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka. Deontay Wilder nokautirao ga je tek u devetoj rundi tog meča, a Szpilka je uzeo dvije do tri runde prije tog nokauta.

Šest sekundi trebao je Szpilka da ljevicom kontrira Rozanskom i pošalje ga na tlo. Prvi put u karijeri Rozanski je završio u nokdaunu, a pravo je čudo da se to nije dogodilo i prije ako uzmemo u obzir njegov stil boksa i tehniku koju posjeduje. Poljski ‘‘uličar‘‘ od prve sekunde kreće prema naprijed i napada širokim krošeima. Szpilka ga je uspio uzdrmati, ali nije ga uspio navesti da počne preispitivati svoj način boksanja.

Nastavio je Rozanski vršiti pritisak i svakim udarcem je pokušao skinuti Szpilkinu glavu s ramena. U naredne dvije minute nakon početnog nokdauna, Rozanski je triput slao Szpilku na tlo, a svaki put je to činio desnim krošeom. Szpilka se nakon trećeg brojanja nije niti uspio oporaviti i vratiti u meč, a Rozanski je upisao vjerojatno najveću pobjedu u karijeri. (Tekst se nastavlja i nakon videa koji slijedi).

No, vratimo se na njegov stil boksa. Općepoznato je da su Poljaci ‘‘fajterski‘‘ narod i to se očituje kroz veliku većinu njihovih boraca. Takav je i Rozanski koji ne dolazi boksati, nego dolazi isključivo potući se.

Nije međutim isključeno da je Rozanski donekle poradio i na svojoj tehnici. Gotovo dvije godine je izvan ringa, a u nekoliko navrata se spremao za potencijalni meč protiv Oscara Rivasa koji je do prvog mjeseca ove godine držao pojas u ‘‘bridger‘‘ kategoriji. Sigurno je Rozanski napredovao kroz ove dvije godine, a na otvorenom treningu uoči meča s Babićem pokazao je kako može bacati kontrolirane i tehnički kvalitetne udarce. Ono što se da primijetiti s otvorenog treninga, jest činjenica da on i njegov trener nisu odradili niti jednu obrambenu sekvencu. Rozanski niti u jednom trenutku nije naveden od strane trenera na eskivažu, blok ili nekakvu kontru, nego se isključivo kretao prema naprijed i bacao udarce u svojim kombinacijama. Obrana nije nešto o čemu Lukasz Rozanski razmišlja i čini se da se to nije promijenilo niti kroz ove dvije godine koliko nije boksao profesionalni meč.

Rozanski ima prednost domaćeg terena i ne smije ga se podcijeniti

Koliko god tehnički i taktički bio nepotkovan, ovakvog boksača se ne može i ne smije podcijeniti. Meč protiv Szpilke možda pokazuje rupe u igri Lukasza Rozanskog, ali pokazuje nam i koliko razorno udara ovaj Poljak. Sedam svojih mečeva Rozanski je završio u prvoj rundi, a samo jedan njegov meč išao je na sudačku odluku. Bilo je to sada već davne 2015. godine u drugom profesionalnom nastupu Lukasza Rozanskog. Tada je nakon četiri runde jednoglasnom odlukom porazio Artsioma Charniakevicha. Ne zna Rozanski kako izgleda peta runda boksačkog meča, a danas ga čeka meč na potencijalnih 12 rundi.

Neće mu biti lako kondicijski se nositi s Alenom Babićem ako meč otiđe u dublje vode, ali ode li meč na sudačko bodovanje, Rozanski bi i tu mogao biti u prednosti. Naime, ovaj Poljak bori se u Rzeszowu, svom rodnom gradu. Nerijetki su slučajevi gdje se domaćeg boksača favoriziralo na sudačkim karticama, a dodatan vjetar u leđa dobivat će i od navijača koji će glasno popratiti svaki njegov udarac i time će utjecati i na sam dojam kod sudaca koji budu gledali meč.

Lukasz Rozanski zapravo se nikad u svojoj karijeri nije niti borio izvan granica Poljske, a podosta veliko je iznenađenje što će i ovaj meč odraditi na domaćem terenu. Očekivalo se da će Matchroom Boxing pobijediti na licitaciji honorara za otkup prava na ovaj meč, ali poljska promotorska kuća Knockout Promotions ponudila je 425 tisuća američkih dolara i time su nadjačali ponudu Matchrooma u iznosu od 325 tisuća dolara.

Meč je nastavno na to završio u Poljskoj, a ne u Velikoj Britaniji kako se očekivalo i Rozanski je dobio velik poguranac već u samom startu. Veliku motivaciju u otkupu prava na ovaj meč Poljaci su imali zbog činjenice da svjetskog prvaka nisu imali od Krzysztofa Glowackog koji je 2015. godine osvojio WBO pojas u ‘‘cruiser‘‘ kategoriji, a titulu je izgubio 2016. godine u meču protiv Oleksandra Usyka. Ukrajinac ga je porazio jednoglasnom odlukom sudaca, a vrijedi spomenuti da je do pobjede na bodove došao unatoč tome što se meč održao u Gdanjsku (Poljska).

Rozanski je projekt jednog lokalnog biznismena koji vodi i nogometni klub iz Rzeszowa

Žele Poljaci novog svjetskog prvaka i daju sve od sebe da Lukaszu Rozanskom omoguće što bolje uvjete da to i ostvari. Ali Lukasz Rozanski poguranac uživa puno više na lokalnoj, nego na nacionalnoj razini. Babićev protivnik kao što smo naveli, dolazi iz Rzeszowa u kojem se meč i održati, a iz Rzeszowa dolazi i poduzetnik Rafal Kalisz.

Radi se o čelnom čovjeku tvrtke FIBRAIN koja se bavi proizvodnjom i postavljanjem optičkih kabela. Tvrtka ove godine slavi 30. rođendan, a zapošljavaju preko 700 ljudi. Rafal Kalisz osim što je čelni čovjek FIBRAIN-a, čelni je čovjek i sportskog klub Stal Rzeszow. Osim nogometnog kluba koji se trenutno natječe u poljskoj drugoj ligi (Division 1 je naziv poljske druge lige), Stal Rzeszow kao sportski kolektiv uključuje i hokejaški klub, biciklistički klub, a ulaže se i u gimnastiku, hrvanje, te donedavno u ‘‘speedway‘‘. Boks je također dio ovog kolektiva, a Lukasz Rozanski glavna im je uzdanica.

Osim s Rafalom Kaliszom, Rozanskog se povezuje s raznoraznim ‘‘mutnim‘‘ tipovima iz Rzeszowa, ali veliki je miljenik i navijača nogometnog kluba Stal Rzeszow. Zavirite li na društvene mreže tog kluba, uočit ćete kako marljivo promoviraju meč Lukasza Rozanskog, a naravno da je i Lukasz navijač Stala.

Uživat će ogromnu podršku fanatičnih navijača poljskog drugoligaša

Poljski nogometni navijači poznati su diljem svijeta kao fanatici i na ‘‘huliganskoj sceni‘‘ jako ih se poštuje. Stal Rzeszow ne pripada među najveće poljske klubove, ali posljednjih godina rastu kao i cijeli taj sportski kolektiv predvođen biznismenom Rafalom Kaliszom, pa tako raste i njihova navijačka grupa. Veliku podršku navijača uživat će Lukasz Rozanski u G2A Areni u koju bi se prema procjenama trebalo nakrcati tri do četiri tisuće gledatelja.

Poljaci su dali sve od sebe da hrvatskih navijača uopće ne bude, ali nekolicina je ipak uspjela doći do karata i ‘‘Savage‘‘ će također imati određenu podršku svojih navijača i prijatelja.

Na kraju krajeva, Lukaszu Rozanskom sve je podređeno da se danas okiti titulom svjetskog prvaka i da postane ponosom Rzeszowa. Poljski ‘‘uličar‘‘ jahat će na valovima podrške Stalovih navijača i već od prve sekunde nasrnut će na Alena Babića.

Ipak, Rozanski će danas naići na boksača koji je tvrđi od svih s kojima se danas susretao, na onog kojem također nije stran ‘‘uličarski‘‘ način borbe. Alen Babić neće ostati dužan Rozanskom, a preostaje nam vidjeti tko će prvi pasti.

Nadamo se da će ‘‘Savage‘‘ utišati G2A Arenu i kompletan Rzeszow.

Linker
02. svibanj 2024 17:25