K1 i Boks

Usyk emotivnim govorom otkrio svoju najveću motivaciju i razlog početka bavljenja boksom: ‘Znam da je ovdje...‘

Usyk neposredno nakon proglašenja

 FAYEZ NURELDINE Afp
Nakon osvajanja statusa apsolutnog prvaka u teškoj kategoriji ukrajinski je boksač emotivnim govorom dirnuo mnoge

U sportskom spektaklu koji će se dugo pamtiti, Oleksandr Usyk, 37-godišnji ukrajinski boksač, ostvario je povijesnu pobjedu nad Tysonom Furyjem, postavši prvi apsolutni prvak teške kategorije u eri četiriju pojaseva. Usyk je nakon borbe bio preplavljen emocijama, prisjećajući se svog pokojnog oca, koji je preminuo nedugo nakon što je Usyk osvojio zlato na Olimpijskim igrama 2012. godine.

Na konferenciji za novinare nakon borbe, Usyk je bio vidno potresen kada je odgovarao na pitanja o svom ocu. Suze su mu tekle niz lice dok je govorio o svom emocionalnom stanju i koliko mu nedostaje njegov otac. Usyk je rekao kako mu je otac posljednji put došao u snove, donoseći sa sobom mješavinu tuge i utjehe.

"Rekao sam mu: ‘Ti živiš tamo, a ja ovdje, molim te ne dolazi po mene, volim te‘," rekao je Usyk kroz suze. "Za mene je teško kada moj otac dolazi k meni jer se tada sjećam cijelog života. Znam da je ovdje, možda sjedi tamo [u press sali]."

Ova borba, koja je prvotno bila zakazana za 17. veljače, bila je odgođena zbog posjketine koju je Fury zadobio ranije tog mjeseca u sparingu s našim teškašem Agronom Smakićijem. To je značilo da je Usyk morao produžiti svoj kamp kako bi ostao u vrhunskoj fizičkoj i mentalnoj formi. Usyk je započeo svoj kamp u rujnu 2023. godine, trenirajući devet mjeseci kako bi bio spreman za ovaj epski sukob.

Na pitanje o potencijalnom revanšu, Usyk je odgovorio: "Sada ne razmišljam o boksu, molim vas." Ovaj komentar pokazuje koliko je emocionalno iscrpljen i koliko mu je značila ova pobjeda, ne samo kao sportski uspjeh, već i kao osobna pobjeda u čast njegovog oca.

Usykov put do uspjeha nije bio jednostavan. Rođen je u Simferopolu, u Ukrajini, i odrastao u skromnim uvjetima. Njegov otac, Oleksandr Ivanovich Usyk, bio je vozač kamiona i djelatna vojna osoba te je uvijek poticao svog sina da se trudi i vjeruje u sebe. Njegova majka je radila u građevinarstvu, pružajući dodatnu podršku obitelji. Usyk je počeo trenirati boks sa sedam godina, a njegov put do vrha bio je obilježen napornim radom i neizmjernom disciplinom.

Prisjećajući se svog oca, Usyk često ističe koliko mu je značio očev utjecaj. Nakon što je osvojio olimpijsko zlato, Usyk je medalju simbolično stavio u ruku svog preminulog oca, izražavajući time koliko mu je značila očeva podrška i ljubav. Ovaj emotivni čin bio je duboko značajan za Usyka, koji često govori o očevom utjecaju na njegovu disciplinu i upornost.

Linker
02. lipanj 2024 20:12