K1 i Boks

Usykov promotor: ‘Želimo isključivo 50-50 raspodjelu novca, neka Fury otiđe u Hollywood ako želi više‘

Alex Krassyuk (lijevo) i Oleksandr Usyk (desno)

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Alex Krassyuk čvrsto drži stajalište da njegovom borcu treba pripasti barem pola ukupnog honorara

Ako je itko vjerovao da će se Tyson Fury i Oleksandr Usyk lako dogovoriti oko uvjeta za svoj međusobni obračun, grdno se prevario. Velika je ipak vjerojatnost da smo svi bili svjesni koliko će komplikacija biti prilikom pregovora, a čini se da su strane naišle na prvu veću prepreku.

Prva dilema bila je lokacija na kojoj će se borba održati. Saudijska Arabija bila je glavni favorit, a ‘‘petrodolari‘‘ zamirisali su svim uključenim stranama. Međutim, Bliski istok navodno je ispao iz utrke i nije došlo do dogovora.

London, točnije Wembley stadion druga je opcija i sad najizglednija, ali tu se nameće novi problem. Tyson Fury i njegovi predstavnici smatraju da ‘‘Gypsy King‘‘ zaslužuje veći dio kolača, odnosno više od 50 posto honorara ukoliko se borba održava na njegovom domaćem terenu.

Usyk želi 50-50 raspodjelu novca. To nije pošteno ako je borba na Wembleyju, jer na stadionu će biti 95 tisuća Britanaca i Britanci će kupiti velik dio PPV-a. Tyson zaslužuje veći dio.‘‘, rekao je Bob Arum prije otprilike mjesec dana u razgovoru za Boxing Scene.

Tu je već mirisalo na određene probleme, a naravno da Usyk i njegov tim nisu spremni na manje od 50 posto. Alexander Krassyuk promotor je Oleksandra Usyka, a on je također dao izjavu za Boxing Scene. Krassyuk je potvrdio da će biti problema u pregovorima.

‘‘Kako opravdati njihov zahtjev za takvom raspodjelom novca? Samo zato jer je Englez? To mi ne zvuči kao neki bitan argument. Istina da Fury može reći: ‘Okej, nije mi bitno protiv kog se borim. Bio to Usyk ili radnik u supermarketu, rasprodat ću Wembley‘. Ali dajte, molim vas. Pa ovo je sport i ne radi se ovdje samo o profesionalnom boksu. Idite u Hollywood ako želite toliko novca. Ako si kralj, onda to moraš i dokazati. Dokaži to protiv tipa koji drži tri pojasa.‘‘, poručio je Krassyuk.

Usyk i njegov tim guraju činjenicu da Usyk drži tri pojasa (WBA, IBF, WBO) dok Fury u svom vlasništvu ima samo WBC-ov pojas. Krassyuk to vidi kao argument kojim Usyk zaslužuje barem 50 posto honorara i sa sportskog aspekta zapravo je u pravu. Međutim, boks na najvišoj razini odavno nema sportski aspekt u prvom planu, nego onaj poslovni, a Fury je ipak veća zvijezda od Usyka. Unatoč svemu, Krassyuk vjeruje da će pronaći ‘‘zajednički jezik‘‘ s Furyjevim zastupnicima.

‘‘Mislim da su dobre šanse da se uskoro dogovorimo. Jedino tko može naštetiti pregovorima jest Fury. Usyk je fleksibilan i novac ga nikada ne dira u srce. On zna da će novac doći dokle god je uspješan u ringu. Ali problem je Tysonov pristup. Ako se Fury boji da će izgubiti svoj status i svoju popularnost, a najveća šansa da izgubi sve to jest u meču protiv Usyka, onda Fury možda neće biti baš fleksibilan za dogovor. Moguće da će tražiti više zbog svog tog rizika kojeg je svjestan. Ovo je za njega vjerojatno najriskantniji meč u boksu. Ali duboko u sebi vjerujem da on ima ratničko srce i da će pristati na poštene uvjete. Ako bude tako, borba može biti dogovorena za tri dana.‘‘, rekao je Krassyuk.

Zbilja je zanimljivo promatrati kako boksački promotori obavljaju svoj posao. Krassyuk ovom izjavom zapravo indirektno provocira Furyja i kreira narativ da je ‘‘Fury uplašen‘‘ ukoliko bude tražio više od 50 posto. Time pokušava udariti na Furyjev ego i navesti ‘‘Gypsy Kinga‘‘ da jednostavno pristane na 50-50 raspodjelu. Sada je na Furyjevim predstavnicima da ga zadrže mirnim i da nastave inzistirati na više od 50 posto.

Radi se o pravom nadmudrivanju biznismena s obje strane, ali pomalo je žalosno jer u cijeloj priči najviše ispaštaju boksači i fanovi. Fury i Usyk vjerojatno se samo žele boriti i nije ih pretjerano briga hoće li dobiti par milijuna više ili manje. Šteta što glavnu riječ ne vode oni, nego njihovi promotori.

Linker
18. travanj 2024 22:32