K1 i Boks

Usyk otkrio svoju najdražu borbu u povijesti boksa: ‘Više od deset puta pogledao sam taj meč‘

Oleksandr Usyk

 Screenshot (youtube, Sky Sports Boxing)
Jedan od dvojice najboljih teškaša na svijetu istaknuo je i neke od svojih mečeva

2023. godina mogla bi biti godina u kojoj će Oleksandr Usyk okruniti svoju bogatu boksačku karijeru. Nakon što se u amaterskim vodama okitio svjetskim, europskim i olimpijskim zlatom, Usyk je nastavio s uspjesima i u profesionalnim vodama.

2018. godine uspio je ujediniti sve svjetske titule u ‘‘cruiser‘‘ kategoriji, a nakon što je pojaseve jednom uspješno i obranio, napravio je tranziciju u ‘‘kraljevsku‘‘, tešku kategoriju. Tamo je upisao četiri pobjede u četiri nastupa, a trenutno mu samo WBC-ov pojas nedostaje da ujedini sve svjetske titule i među teškašima.

Taj je pojas u vlasništvu Tysona Furyja, a meč Furyja i Usyka trebali bismo gledati ove godine. Pregovori su u tijeku, a konflikt se stvorio kad je došlo do raspodjele honorara. Borba će se vrlo vjerojatno održati u Londonu i Furyjev tim inzistira na više od pedeset posto ‘‘kolača‘‘, jer smatraju da će Fury kao domaći boksač biti zaslužniji za svu zaradu koja će se generirati tom borbom. Usykovi predstavnici trenutno ne pristaju na to, te inzistiraju na 50-50 raspodjeli novca.

Usyk i Fury u međuvremenu se naporno pripremaju za svoj međusobni obračun i čekaju rasplet pregovora između njihovih predstavnika. Dok čekaju, Usyk je odradio i jedan zanimljiv intervju koji je objavio na svom YouTube kanalu ‘‘Usyk17‘‘. Ukrajinski teškaš odgovorio je pitanje o najzanimljivijim boksačkim mečevima.

‘‘Nekoliko je mečeva kojima se jako divim i pogledao sam ih desetak puta. Svoje prvi meč protiv Joshue pogledao sam sedam ili osam puta, a drugi sam pogledao oko pet puta.‘‘, otkrio je Usyk koji je inače dvaput porazio Joshuu.

Prvi put je slavio 2021. godine, a do pobjede je došao uvjerljivom jednoglasnom odlukom sudaca. Bila je to majstorska izvedba Usyka, a pobjedu je ponovio i u revanšu održanom tijekom ljeta 2022. godine. Usyk je u revanšu slavio podijeljenom sudačkom odlukom, ali mnogi se slažu da je i u revanšu zaslužio pobijediti jednoglasnom odlukom sudaca.

Kad je u pitanju Usykov najdraži meč svih vremena, tu se ipak nije odlučio za neku svoju borbu, nego za jedan kultni meč iz 1986. godine. Radi se o obračunu Dwighta Muhammada Qawija i Evandera Holyfield. Holyfield je u toj borbi slavio podijeljenom sudačkom odlukom nakon 15 rundi borbe, jer tada se i dalje boksalo na 15 rundi.

‘‘Više od deset puta pogledao sam meč između Evandera Holyfielda i Dwighta Quawija. Bila je to Holyfieldova prva borba za titulu i to na 15 rundi. Zbilja fantastično! Tu borbu ističem kao moju najdražu.‘‘, rekao je Usyk.

Ako i vi želite znati kako se odvijao Usykov najdraži meč u povijesti, onda kliknite OVDJE kako biste pogledali snimku tog meča.

Linker
02. srpanj 2024 09:51