K1 i Boks

(VIDEO) ‘Bigfoot‘ Silva ponovno nokautiran: Zabit Samedov nanio mu je 11. poraz zaredom

Antonio ‘‘Bigfoot‘‘ Silva

 Donat Sorokin/TASS/Profimedia
Legendarni brazilski teškaš nastavlja prosipati ugled po svijetu

Novi nastup, novi poraz nokautom. Posljednjih nekoliko godina ovo je već standardna priča kad je Antonio ‘‘Bigfoot‘‘ Silva. Da ne bude zabune, ‘‘Bigfoot‘‘ Silva velik je borac i zaslužuje svako poštovanje, ali tužno je koliko si upropaštava ostavštinu i narušava zdravlje.

42-godišnji Brazilac jučer je nastupio u Azerbajdžanu na Mix Fight Championship eventu. ‘‘Bigfoot‘‘ je pristao na borbu prema kickboxing pravilima, a protivnik je bio Zabit Samedov. Ako imalo poznajete kickboks, ime Zabita Samedova više vam je nego poznato. Za one koji možda nisu upućeni u lik i djelo ovog Azera, ukratko ćemo ga predstaviti.

38-godišnji Samedov iza sebe ima 113 profesionalnih kickboksačkih nastupa. 103 pobjede, devet poraza i jedan remi njegov su rezime. 38 puta slavio je nokautom, a znate li kad je upisao posljednji poraz? Sada već davne 2013. godine, na K-1 World Grand Prixu koji se održavao u Zagrebu. Badr Hari tada je jednoglasnom odlukom porazio Samedova, ali samo dva mjeseca kasnije, Samedov je na eventu u Rusiji nokautirao Harija u drugoj rundi te je na taj način osvetio poraz iz Zagreba.

Samedov je trenutno nevjerojatnom pobjedničkom nizu. Jučerašnja pobjeda nad ‘‘Bigfootom‘‘ bila mu je 21. zaredom. A proučimo sada što je ‘‘Bigfoot‘‘ radio posljednjih godina.

Nekadašnji izazivač za UFC-ovu titulu prvaka u teškoj kategoriji i čovjek koji je 2011. godine brutalno prebio Fedora Emelianenka trenutno je u dijametralno suprotnom nizu od Samedova. Ako se fokusiramo na MMA, Silva je u nizu od sedam uzastopnih poraza. Proširimo li sliku, statistika kaže da je u posljednjih 12 nastupa upisao 10 čak poraza. Samo Ivan Shtyrkov nije ga uspio nokautirati, a ostalih devet poraza upisao je nokautom. Čak 12 puta je nokautiran u svojoj MMA karijeri, a dvaput je gubio na bodove.

Izuzev MMA-a, Silva se kroz protekle tri godine dvpaut okušao i u boksu bez rukavica. Gabriel Gonzaga nokautirao ga je 2019. godine, a Viacheslav Datsik isto je napravio u sedmom mjesecu ove godine. 2017. godine Silva je odradio i kickboksački nastup i to pod okriljem Gloryja. Vjerovali ili ne, čelnici Gloryja tada su ga uparili s Ricom Verhoevenom. Meč je prekinut u drugoj rundi.

Drugi kickboksački nastup Silva je odradio jučer, a protiv Zabita Samedova nije niti dočekao drugu rundu. Prekid je nastupio nakon dvije minute i 18 sekundi, a bio je to poraz tehničkim nokautom. Ubrojimo li sve sportove u kojima nastupa, ‘‘Bigfoot‘‘ je trenutno na 11 poraza u nizu, a 10 ih je upisao nokautom, bilo tehničkim ili klasičnim.

Stvarno je tužno gledati nekoć ponajboljeg teškaša svijeta kako odrađuje ovakve nastupe. Srećom, Silva je nakon poraza od Samedova otkrio kako se uskoro planira povući iz sporta.

‘‘Kad sam prihvatio ovu borbu, znao sam da je ovaj tip jako čvrst te da ima preko 100 mečeva u kickboksu. Bio sam svjestan rizika. Čestitam mu. On je imao jako dobru karijeru, a sada se prestaje boriti. Moj prvi meč bio je još 2004. godine, a nakon sljedećeg meča, možda se i ja povučem. Sada je vrijeme za opustiti se, umiroviti i uživati s obitelji.‘‘, rekao je ‘‘Bigfoot‘‘ nakon poraza.

Prema njegovim navodima, Zabit Samedov povukao se nakon pobjede protiv njega, a najviše ovaj zabrinjava ovaj ‘‘možda‘‘ kod Silvine izjave da će se povući. Ne možemo Silvi naređivati što da radi sa svojim životom i karijerom, ali svima je jasno da mu je vrijeme za povlačenje.

Iza njega su pobjede nad borcima poput Fedora, Alistaira Overeema, Andreija Arlovskog itd., a 2013. godine on i Mark Hunt pružili su jedan od najboljih teškaških mečeva u povijesti UFC-a.

Što reći, osim: ‘‘Bigfoote‘‘, vrijeme je.

Linker
18. travanj 2024 06:04