K1 i Boks

(VIDEO) Dragulj iz povijesti: Pogledajte sudar generacija - Holyfield protiv Foremana

Holyfield vs. Foreman
 screenshot/YouTube
Prije 29 godina, svijet je pratio sudar generacija, meč Evandera Holyfelda i Georgea Foremana

Današnji dragulj iz povijesti meč je održan 19. travnja 1991. godine, između tada 42-godišnjeg legendarnog Georgea Foremana i 14 godina mlađeg trostrukog svjetskog prvaka, Evandera Holyfield. Meč koji je dobio nadimak "The Battle of The Ages" i meč za apsolutnog prvaka teške kategorije, budući da WBO tada još uvijek nije bila priznata kao četvrta velika organizacija.

Bila je to treća faza karijere Foremana, koji se 1987. godine vratio nakon deset godina mirovine. I nije George okolišao. Do meča protiv Evandera naslagao je 24 pobjeda, od toga samo 1989. nastupivši čak devet puta. Holyfield je nedugo prije toga došao iz lakoteške kategorije, koju je doslovno počistio, a onda je vrlo lako savladao Bustera Douglasa koji je nedugo prije toga šokirao Mikea Tysona. Lakši, manji, ali i brži te do tada neporaženi Holyfield bio je favorit protiv jednog od najvećih udarača u povijesti, koji je u meč ušao s omjerom 69-2 i 65 pobjeda nokautom.

Sam meč izazvao je veliku pažnju javnosti jer se Foreman pojavio u velikom meču gotovo 20 godina nakon legendarnog "Rumble in the Jungle", kad mu je Ali nanio prvi poraz u karijeri i natjerao ga u prvu, tada ipak kraću mirovinu. Druga mirovina, nakon drugog poraza u karijeri, potrajala je, kao što je gore navedeno, malo duže.

O meču se puno pričalo prije njega, ali i nakon njega. Jer 12 rundi vrlo zanimljive akcije pružile su dvije boksačke zvijezde između kojih je bilo 14 godina razlike. Ukratko, Evanderu je bilo deset godina kad je George došao do svoje prve velike svjetske titule, a nepunih šest kad je uzeo olimpijsko zlato. Mladost i brzina na kraju su odnijeli prevagu, a Holyfield je usmjeren prema kasnijim legendarnim mečevima protiv Riddicka Bowea, Mikea Tysona i Lennoxa Lewisa. Foreman se, za razliku od prva dva poraza, ovog puta nije umirovio nego je tri pol godine kasnije savladao Michaela Moorera čime je postao, i do danas ostao, najstariji svjetski prvak teške kategorije.

Cijeli legendarni meč, objavljen na YouTube stranicama Top Ranka, možete pogledati OVDJE.

Linker
18. travanj 2024 12:38