K1 i Boks

(VIDEO) Evo kako je veliki Muhammad Ali svojedobno govorio o klauzulama za revanš: ‘Ja sam pravi prvak!‘

Muhammad Ali

 Screenshot/Twitter
S obzirom na aktualne okolnosti koje vladaju u teškaškom svijetu, Alijeva izjava dodatno dobiva na težini.

Ugovorne klauzule koje podrazumijevaju obavezan revanš u posljednje su vrijeme jedna od frekventnijih pojavnosti u boksačkom svijetu. Stavke toga tipa pojavljuju se u ugovorima za gotovo svaku veću borbu, osobito u teškoj kategoriji, a takva praksa kritizirana je u dijelu boksačke javnosti budući da često koči dinamiku same divizije, ali nerijetko i brojne izazivače ostavlja po strani, bez prilike za "title shot". U tom kontekstu, ovih je dana postala viralna snimka na kojoj svoje mišljenje o revanš klauzulama iznosi - veliki Muhammad Ali.

"U mojim borbama nikad nema klauzula o uzvratu, ja sam pravi prvak, prvi pravi prvak! Nema povratnih klauzula i svakom izazivaču dajem priliku da zaradi nešto novca", odlučno je rekao Aliju u predmetnom videozapisu kojeg možete pogledati u nastavku.

S obzirom na aktualne okolnosti koje vladaju u teškaškom svijetu, Alijeva izjava dodatno dobiva na težini. Iako, primjerice, borba između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka još nema čvrst termin održavanja, posljednji izvještaji govore da će, sukladno dvosmjernoj klauzuli u ugovori, imati revanš. S obzirom na činjenicu da se radi o najvećoj borbi u 21. stoljeću, ipak možemo reći da je uzvrat logičan, pa i poželjan, no postoje i primjeri gdje takva klauzula nije bila najprirodnija. Jedan od tih je prvi meč između Usyka i Anthonyja Joshue, kada je "AJ" Ukrajincu, tada obveznom izazivaču po WBO verziji, zapravo uvjetovao međusobnu borbu klauzulom o revanšu. Bilo kako bilo, uvijek se lijepo sjetiti Alijevih vremena, kada su prvaci boksali puno češće i više bili fokusirani na ring, a manje na ugovore.

Linker
27. travanj 2024 07:13