K1 i Boks

(VIDEO) Fury pojasnio zašto se ipak nije umirovio: ‘Život mi nema smisla bez boksa, trebam doktora‘

Tyson Fury

 Screenshot (facebook, Bt Sport Boxing)
Jedan od najboljih teškaša svijeta zapravo je u vrlo teškoj psihičkoj situaciji

Koliko je samo Tyson Fury frustrirao javnost proteklih nekoliko mjeseci. ‘‘Gypsy King‘‘ višestruko puta objavio je povlačenje iz sporta, a zatim bi se vratio, prozvao bi nekoliko teškaša prije nego bi se opet povukao. Na kraju je završio s ugovorenom borbom protiv Dereka Chisore, a radi se o meču kojem mnogi ne vide smisao.

Vidjeli smisao ili ne, realnost je da ćemo ipak popratiti taj meč koji je zakazan za 3. prosinca (12. mjesec), a Tyson Fury branit će WBC-ovu titulu svjetskog prvaka. ‘‘Gypsy King‘‘ u razgovoru za BT Sport pojasnio je svu tu zavrzlamu oko višestrukih povlačenja iz sporta u proteklih nekoliko mjeseci.

‘‘Nakon što sam porazio Dilliana Whytea u travnju (4. mjeseca), kunem vam se da sam se mislio umiroviti. Nakon nekoliko mjeseci izbivanja, pisao sam svoju treću i snimio sam pjesmu također. Bio sam jako zaposlen, ali bez boksa osjećao sam se kao da sam ostao bez smisla u svom životu. Bio sam u dvorani, trenirao sam dvaput dnevno, sudjelovao sam u kampu Josepha Parkera itd. Trenirajući s njima shvatio sam da nikad neću moći ostaviti sve ovo. Druga strana novčića leži u tome da moram trenirati svakog dana. Hoće li ikada doći pravi trenutak da napustim boks? Ja danas boksam bez ikakvih razloga i ciljeva. Dojam je kao da ‘gazim po vodi‘ (fraza kojom se označava nemogućnost napretka, op.a.). Sve dok se ne sretnem s nekim tko je vrlo hladan, tko ‘ne gazi vodu‘ i ovime se bavi jer mora omogućiti hranu sebi i svojoj djeci, platiti svoje račune itd. To će biti tužan dan za mene, zar ne? Moje srce nije više u boksu, ali bez boksa nemam ništa drugo. Bez boksa sam nitko i ništa, iako sam multimilijunaš i obiteljski čovjek.‘‘, započeo je Fury.

‘‘Moja strast i ljubav ka boksu prisutni su od djetinjstva i ne mogu to ostaviti. Ovdje sam da vam kaže kako sam jako, jako, jako sebična osoba, jer trebao sam se povući u travnju (4. mjesec). Ja sam se vratio po još štete. Stvarno sam idiot, ali što se može? Ne mogu napustiti ovo. Možda postoji neki doktor koji mi može pomoći s ovim. Tko zna koliko još mogu izdržati u ovome? Činjenica je da imam 34 godine i prošao sam brojne operacije. U komadićima sam i koliko ovo još može potrajati? Živio sam užasnim načinom života van boksa i nabio sam veliku kilažu. Imao sam toliko problema vezanih za sve ovo. Da sam 34-godišnjak koji je živio čistim sportskim životom i da se nisam napuhao poput balona (udebljao), možda bih mogao dulje potrajati. Ne znam koliko ću još moći nastaviti s ovim i to je brutalna istina.‘‘, dodao je ‘‘Gypsy King‘‘.

Voditelj koji je razgovarao s njim upitao ga je što se mora dogoditi da kaže ‘‘dosta je‘‘ i odluči prekinuti karijeru. Fury je pokušao dokučiti valjani razlog.

‘‘Ne znam, vjerojatno smrt. Četiri mjeseca bio sam umirovljen i osjećao sam se kao onih godina kad je život bio jako taman i besmislen te nije bilo izlaza za mene. Mislim da ljudi ne shvaćaju zašto ja boksam. Ne radim to zbog pojasa ili novca, da bih pobijedio u još pet ili 25 mečeva, da bih ujedinio pojaseve. Boksam zbog svoje glave i bez toga bih strmoglavo pao, a to vam brutalno iskreno govorim. Govoreći od srca, ne znam kako se povući, kako odustati? Nosim majicu na kojoj piše ‘Nemoj odustati‘. Kako da idem protiv svojih riječi? Bit ću poput Roberta Durana i borit ću se kad budem 59-godišnjak. Ne znam ništa drugo raditi. Znam da ću pokvariti i značenje neporaženosti, jer meni to više ništa ne znači. Prije sam mislio da će me usrećiti bivanje neporaženim svjetskim prvakom kao što je to bio Rocky Marciano. To bi bilo fantastično, ali sada znam zašto svi velikani nastradaju. Zato što nikada ne mogu ostaviti ovaj sport.‘‘, rekao je Fury za kraj.

Ne možemo stručno analizirati psihu Tysona Furyja jer za to definitivno nismo potkovani, ali dojam je da se radi o vrlo ozbiljnom problemu. Fury jednostavno ne vidi nikakvu drugu svrhu u životu, osim boksa. Doći će dan kad će se morati povući, a velika je vjerojatnost da će mu preostati još dosta godina života nakon toga. ‘‘Gypsy King‘‘ tada će morati pronaći novu svrhu, a nadamo se da će u tome i uspjeti.

Ovaj problem muči zapravo mnoge ne samo borce, nego općenito profesionalne sportaše. Velik dio svojih života posvete samo jednom cilju, a kad sve to dođe kraju, teško se motivirati na nešto drugo. Zato često svjedočimo slučajevima gdje umirovljeni sportaši prolaze kroz depresiju i ovisnosti o porocima, a mnogi se neuspješno pokušaju vratiti sportu, iako fizički više nisu spremni za takve stvari. Fury iskreno priznaje da bi i njega mogao zahvatiti sličan scenarij.

Linker
01. svibanj 2024 19:34