K1 i Boks

(VIDEO) Glory objavio priopćenje vezano uz incident, pojavila se snimka koja otkriva kako je sve počelo

Arkadiusz Wrzosek

 JONAS ROOSENS/AFP/Profimedia
Borilački svijet ne prestaje pričati o onome što se dogodilo na Glory 80 priredbi u Belgiji

Okršaji na tribinama dvorana u kojima se održavaju borilačke priredbe nisu rijetkost. No, gotovo u pravilo to potraje kratko, dok se organi reda ne pojave i razdvoje sukobljene strane. Slučaj s Glory 80 priredbe nije bio takav. Tamo su se sukobile dvije skupine navijača i to do te razine da se okršaj proširio na cijelu dvoranu. Sve je započelo nakon druge runde meča Badra Harija i Arkadiusza Wrzoseka te treća runda nije dočekana, kao što nije dočekan niti glavni meč priredbe, između Jamala Ben Saddika i Levija Rigtersa.

Sve u svemu, jasno je da propust u organizaciji ide na leđa Gloryju, koji se nije pripremio na pravi način, iako su već ranije imali loših iskustava na Harijevim mečevima, budući da su njegovi navijači inače poznati kao ekipa kratkog fitilja. A ovdje je bilo jasno da bi problema moglo biti jer su došli i poljski navijači podržati Wrzoseka. Nije trebalo previše truda da se zaključi kako su u pitanju nogometni huligani željni okršaja s Marokancima.

Sad se pojavila i snimka koja nam jako dobro otkriva što se dogodilo na kraju druge runde, a čini se kako je iskra koja je sve zapalila bilo koljeno Wrzoseka, koja je Harija poslalo na pod. Uslijedila je pauza dok se fanovi smire, a onda i prekid meča. A objava o prekidu dovela je do potpunog kaosa.

Glory se nedugo nakon priredbe odlučio oglasiti priopćenjem u kojem zapravo nisu puno toga novog otkrili.

"Glory strogi osuđuje incidente koji su se dogodili 19. ožujka tijekom Glory 80 priredbe. Posljednjih deset godina Glory uspješno održava sigurne priredbe svjetske klase, u desecima gradova i država diljem svijeta. U pripremi ove priredbe u belgijskom Hasseltu radili smo s lokalnim organima i ustanovama, sve s ciljem da bismo nastavili svoju praksu sigurno provođenja priredbi.

Nažalost, grupa individualaca s lošim namjerava prisustvovala je priredbi. Njihovo ponašanje ugrozilo je sigurnost. Uz sigurnost svih prisutnih u prvom planu te uz zahtjev lokalnih autoriteta, Glory je zaustavio priredbu. Prvi put se ovako nešto dogodilo na Gloryjevoj priredbi, a danas možemo biti sretni što smo dobili obavijest kako nitko nije ozbiljnije ozlijeđen. Sigurnost naših sudionika i posjetitelja nam je uvijek bila na prvom mjestu", glavni je dio Gloryjevog obraćanja javnosti, koje možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici. Pored toga su se svima ispričali te naveli kako će pokrenuti svoju vlastitu istragu.

Incident ovakvog tipa još nije viđen, tu su u pravu, no moramo priznati da mi pamtimo nekoliko situacija gdje su Marokanci bili usred nereda. Sjećamo se tako situacije iz Amsterdama, s Harijevog meča protiv Hesdyja Gergesa, kad se ipak sve uspjelo smiriti, a meč održati, no nije ni tada bilo daleko od toga da ozbiljnije eskalira.

Oni koji su bili u dvorani tvrde kako je od početka bilo jasno da bi moglo doći do nereda te da je zapravo i samo održavanje meča bilo upitno, zbog svega što se događalo na tribinama te zbog govora tijela kakvi su prisutni navijači pokazivali. Glory se odlučio krenuti u to bez da su poduzeli potrebne mjere što napraviti ako napetost eskalira i dogodilo se što se dogodilo.

Ispod teksta možete vidjeti još dva videa na kojima su prikazane scene nereda. Jasno je kako je u dvorani vladao pravi kaos, ali taj kaos se uz bolju organizaciju svakako morao u startu spriječiti.

Linker
19. travanj 2024 07:03