K1 i Boks

(VIDEO) Hoće li Wilder pobijediti ‘Nordijsku noćnu moru‘? Pogledajte kako je Helenius nokautirao Adama Kownackog

 Robert Helenius, Adam Kownacki 

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Samopouzdanje je na strani Norvežanina

Nakon godinu dana pauze i poraza od Tysona Furyja na velika vrata vraća se jedan od najubojitijih nokautera u povijesti teške kategorije. Deontay Wilder je na vagu stao s 97,2 kg, što je dosta manja kilaža od one koju je imao u meču protiv Tysona Furyja. To nam zapravo daje na uvid i taktiku koju je odabrao, a to je da bude lagan na nogama i da se puno kreće, što sugerira da bi borba mogla otići i do sudačke odluke.

S druge strane imamo boksača koji je "uskrsnuo" i svoju karijeru vratio na razinu gdje je bio kada je prije desetak godina slovio za budućeg svjetskog prvaka nakon što je zaredao pobjede protiv Samuela Petera, Siarheija Liakhovicha i Dereka Chisore te se okrunio pojasom europskog prvaka. Naime, Helenius je prije dvije i pol godine pobijedio Adama Kownackog protiv kojeg je slovio kao veliki "underdog", te je trebao poslužiti kao odskočna daska mladom Poljaku koji je mljeo pred sobom sve dotadašnje protivnike.

"Nordijska noćna mora" je tada još jednom opravdao svoj nadimak nokautiravši Kownackog u četvrtoj rundi čime je praktički oživio svoju već gotovo ugašenu karijeru. U revanšu koji je došao pola godine kasnije Kownacki je pokušao dokazati da je prvi put izgubio radi "lucky punch" udarca, no čvrsti Norvežanin ga je još jedanput završio, ovaj put u šestoj rundi. Protiv Wildera sada ima jedinstvenu priliku da pobjedom postane glavni pretendent za svjetski naslov, te vjerujemo da takvu šansu neće tako lako ispustiti iz ruku. Na vagu je došao u svojoj prirodnoj kilaži sa 114 kilograma, što će mu biti glavna prednost u ovome meču.

Iako smo svi već upoznati s Wilderovom jačinom udarca, pitanje je kakvo je psihičko stanje bivšeg prvaka i s koliko samopouzdanja ulazi u meč nakon dva uzastopna poraza. Iako po kladionicama u meč ulazi kao veliki favorit (1.15 naspram 5.40), prednost možda ipak nije toliko velika kao što se to trenutno čini.

Helenius je po rezultatima trenutno u svojim najboljim danima, a u ovaj meč dolazi s velikim samopouzdanjem nakon dvije jake pobjede, ukupno 34. u cijeloj karijeri, a poražen je tek tri puta. Ako još niste upoznati s ovim opasnim i tehnički jako dobro potkovanim boksačem, u prilogu je snimka nokauta protiv Kownackog iz njihovog prvog međusobnog ogleda.

Linker
20. travanj 2024 13:54