K1 i Boks

(VIDEO) Jedini Hrvat koji se borio za Gloryjev pojas: ‘Scorpion Sting‘ dvaput je pokušao detronizirati Rica

Mladen Brestovac vs. Rico Verhoeven

 Screenshot (youtube, Glory)
Mladen Brestovac zasad je jedini Hrvat koji je imao priliku osvojiti Gloryjevu titulu prvaka

Antonio Plazibat večeras će imati priliku postati prvim Hrvatom koji je u svoju vitrinu stavio pojas Glory kickboxing organizacije. Radi se o pojasu vjerojatno najbolje kickboksačke organizacije na svijetu, a Plazibat će morati poraziti Kevina Tariqa Osara kako bi došao do pojasa.

Jasno, radi se o pojasu za privremenog prvaka teške kategorije i Plazibat teoretski neće postati neprikosnovenim prvakom Gloryjeve teške kategorije. Neovisno o tome, privremena titula u Gloryju također je velik uspjeh koji nitko od hrvatskih kickboksača dosad nije ostvario. No, sjećate li se posljednjeg Hrvata koji se borio za pojas u Gloryju?

Radi se naravno o Mladenu Brestovcu (55-14-1, 37 KO), teškašu koji je ujedno i jedan od najboljih hrvatskih kickboksača u povijesti. Brestovac je svojevremeno bio poznat po ubojitom lijevom ‘‘high kicku‘‘ kojim je rušio brojne renomirane svjetske kickboksače, ali to mu nažalost nije pošlo za rukom (ili za nogom) u mečevima za Gloryjevu titulu prvaka.

Brestovac se u dva navrata borio za pojas, a oba put bolji od njega bio je još uvijek aktualni prvak Rico Verhoeven. Brestovac je prvi napad na pojas imao u trećem mjesecu 2016. godine, na Glory 28 eventu u Parizu. Nakon pet rundi borbe, Verhoeven je slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Vidjelo se da je Verhoeven stilski vrlo nezgodan protivnik za Brestovca. Nizozemac je bio brži, tehnički nešto bolji, ali i kondicijski bolje pripremljen. Brestovac ga nije uspijevao rušiti svojim razornim udarcima i Verhoeven je podosta rutinski došao do pobjede.

Revanš između Brestovca i Verhoevena uslijedio je sredinom 2018. godine. ‘‘Scorpion Sting‘‘ nadao se kako taj put ipak može iznenaditi Verhoevena, a pobjedu je tražio na Glory 54 eventu u Birminghamu. Nažalost po Brestovca, ishod je ponovno bio isti. Pet rundi odradili su Verhoeven i Brestovac, a Rico je slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Mladen je nakon toga odradio još samo jedan meč, a u desetom mjesecu 2018. godine nokautirao je Brazilca Jhonatu Diaza na FFC 31 eventu u Las Vegasu. Nokautirao ga je lijevim ‘‘high kickom‘‘, naravno.

Početkom 2019. godine, Brestovac je bio jedan od četvorice Gloryjevih boraca koji su bili pozitivni na doping testu, a u krvi im je pronađen meldonij. Mladen je odmah priznao korištenje nedopuštene supstance, a u svom obraćanju između ostalog je izjavio:

‘‘Iskreno, jednim dijelom mi je i drago da se ovo dogodilo jer sam u glavi već na izlaznim vratima iz sporta te ako bih se još borio ovo bi mi bila zadnja godina.‘‘

U više navrata čelnici Gloryja nagovarali su ga na povratak, ali diplomirani ekonomist jednostavno se umorio kombinirajući svoje poslovne obaveze s treninzima i profesionalnim sportom. Nakon meča protiv Jhonate Diaza i pada na doping testu, Brestovac se više nije vraćao u ring. Prije nekoliko dana gostovao je u Podcast Inkubatoru te je istaknuo kako bi razmislio o povratku ukoliko bi Glory organizirao event u Zagrebu i ako bi se radilo o dobroj ponudi.

Veće su šanse da 39-godišnjeg Brestovca ipak više nećemo gledati u profesionalnom kickboksu, a zasad ostaje upisan kao posljednji Hrvat koji se borio za Gloryjevu titulu. Antonio Plazibat svojevrsni je ‘‘nasljednik‘‘ Mladena Brestovca kad su hrvatski teškaši u pitanju, a nadamo se da će večeras postati i prvim Hrvatom s Gloryjevim pojasom. Nakon toga uslijedit će meč protiv Rica Verhoevena, a vjerujemo da Plazibat može napraviti i jedan korak dalje od Mladena Brestovca, te da može detronizirati Verhoevena koji od 2014. godine sjedi na tronu Gloryjeve teške kategorije.

Dok čekate večerašnji meč između Plazibata i Verhoevena, predlažemo da ‘‘ubijete‘‘ vrijeme podsjetnikom na oba obračuna između Brestovca i Verhoevena. Snimke mečeva nalaze se ispod ovog teksta.


Linker
27. travanj 2024 11:55