K1 i Boks

(VIDEO) Joseph Parker također ima iskustvo boksanja s Hrgovićem: Pogledajte njihov meč iz 2010.

Joseph Parker vs. Filip Hrgović

 Screenshot (youtube, Filip Hrgović)
Novozelanđanin je danas jedan od najboljih teškaša na svijetu

Ranije večeras imali ste priliku čitati o Joe Joyceu i njegovom amaterskom meču protiv našeg Filipa Hrgovića. Britanac se protiv Filipa borio 2013. godine u sklopu WSB lige i pobijedio ga je podijeljenom sudačkom odlukom.

Joyce će se večeras oko 23:30h boriti protiv Josepha Parkera za WBO titulu privremenog prvaka teške kategorije, a Britanac nije jedini koji je nekoć boksao protiv Hrgovića. Naime, sada već davne 2010. godine i Joseph Parker odradio je meč protiv našeg ‘‘El Animala‘‘.

Novozelanđanin i Hrvat tada su još nastupali u juniorskoj konkurenciji, a susreli su se u polufinalu juniorskog svjetskog prvenstva. Hrvatski boksač slavio je na bodove, a Parkeru je sudac i brojao krajem treće runde, ali dojam je kako možda i nije bilo potrebe za brojanjem. Neovisno o tome, Hrga je tada upisao veliku pobjedu, a u finalu je pobijedio Tonyja Yoku i okitio se titulom svjetskog juniorskog prvaka.

Bila je to prva Hrgovićeva medalja na tako velikoj, međunarodnoj smotri, a nakon toga kitio se zlatnom europskom medaljom (2015. godine) u seniorskoj konkurenciji, a 2016. godine osvojio je broncu na Olimpijskim igrama.

Nije isključeno da se Hrgović i Parker susretnu i u profesionalnim vodama, a sada su obojica ipak osjetno drukčiji boksači negoli prije 12 godina. Parker je čak imao priliku boksati protiv Hrgovića za status IBF-ovog obveznog izazivača za titulu, ali ranije ove godine odbio je tu ponudu.

"Kod Hrgovića je problem financijske prirode. Kad smo mi gradili Parkera, izgradili smo mu fan bazu u Novom Zelandu. Uložili smo u njega, platili smo veliki novac da bismo organizirali borbu protiv Ruiza na Novom Zelandu. Ima li Hrgović igdje ikakvu bazu fanova? Izgradio je visoki ranking, no nema fanova tako da je novac koji možemo dobiti za meč protiv njega smiješan nekome poput Parkera", još u prvom mjesecu ove godine pojasnio je David Higgins, menadžer Josepha Parkera, a zatim je dodao:

"Također, ta borba je nekakav pozadinski eliminator, jer se moraju posložiti stvari oko svih ostalih pojaseva. Parker bi se u tom slučaju borio protiv Hrgovića za novac koji bi jedva pokrio cijenu njegovih treninga i priprema. Onda bi pobijedio i čekao minimalno godinu dana na svoju priliku"

S obzirom da su Parker i Hrgović ista generacija (1992.) i tek im je 30 godina, jasno je da bi se lako mogli susresti ako ostanu pri vrhu teške kategorije. Ali Parkera prije svega čeka borba protiv Joea Joycea, a nakon toga će biti lakše razmatrati opcije za budućnost.

Meč koji su Parker i Hrgović odradili u juniorskim danima možete pogledati pri dnu ovog teksta.

Linker
25. travanj 2024 22:27