K1 i Boks

(VIDEO) Kako ugasiti veliki ‘hype‘? Zovite ovu dvojicu ‘bombardera‘! Bakole i Kabayel pomeli su niz perspektivnih teškaša

Arslanbek Makhmudov (lijevo) | Jared Anderson

 Screenshot (youtube, Dazn Boxing)
Teška kategorija posljednjih godina nudila je nekoliko mladih talenata kojima su se predviđale velike stvari, ali "hype" je naglo ugašen

"Najperspektivniji američki teškaš", ovako se opisivalo Jareda Andersona posljednjih nekoliko godina. Talentirani američki boksač bio je određen od strane američke boksačke javnosti kao "The next big thing", odnosno, Anderson je trebao biti novi veliki američki boksač koji će zavladati "kraljevskom kategorijom".

Slična očekivanja stavljena su i pred Tonyja Yoku, ali od strane francuske boksačke javnosti. Za razliku od Andersona koji je vrlo rano ušao među profesionalce, Yoka iza sebe ima fantastičnu amatersku karijeru. 2015. godine osvojio je zlato na Svjetskom prvenstvu, a 2016. godine došao je do navjrjednijeg odličja u amaterskom boksu, a to je zlatna olimpijska medalja.

Nakon zlata u Rio de Janeiru, Yoka je rekao konačno "zbogom" amaterskom/olimpijskom boksu i 2017. godine odradio je svoj profesionalni debi. Yoka je lakoćom porazio Travisa Clarka, a do pobjede je došao nokautom u drugoj rundi. Jared Anderson kojeg smo ranije spomenuli, sedam i pol godina mlađi je od Yoke, a svoj debi u profesionalnom boksu upisao je u desetom mjesecu 2019. godine. Anderson je u prvoj rundi nokautirao Daniela Infantea, dok je Yoka mjesec dana ranije nokautirao Michaela Wallitscha i došao do svoje sedme uzastopne pobjede.

Obojici su pažljivo građene karijere, a poraz je bio nepoznanica za obojicu. Sve dok se na suprotnoj strani ringa nije našao on, zastrašujući kongoanski nokauter. Martin Bakole Ilunga boksač je koji je ugasio dva velika "hypea". Fantastični boksač iz Konga nije imao veliku amatersku karijeru, ne dolazi iz države koja spada među boksačke velesile i nije ga pratio velik "hype" na počecima njegove karijere.

Ništa od toga Bakole nije ni trebao. Putevi do vrha različiti su, ali kvaliteta uvijek ispliva na površinu. Bakole je u petom mjesecu 2022. godine boksao protiv Tonyja Yoke na Accor Areni u Parizu. Koliko su Francuzi pažljivo gradili Yoku govori činjenica da Yoka u toj fazi karijere nikada nije boksao profesionalni meč izvan granica Francuske, pa tako ni ovaj meč protiv Bakolea. 11-0 bio je Yokin "score" uoči meča s Bakoleom, a opasni Kongoanac trebao je poslužiti kao još jedna stepenica na Yokinom usponu ka samom vrhu.

Tony Yoka navikao je dominirati boksačkim mečevima. Francuz bi "letio" ringom, prezentirao bi vrhunski rad nogu i odličnu tehniku te bi u pojedinim mečevima izgledao nedodirljivo. Ipak, Martin Bakole nije dopustio Yoki da nametne svoj stil igre. Već u prvoj rundi Bakole je poslao Yoku u nokdaun i šokirao Accor Arenu. Nokdaun je upisao i u petoj rundi, a iako se borio na gostujućem terenu protiv najveće francuske boksače uzdanice, Bakole je uspio pobijediti sudačkom odlukom.

Suci su dali sve od sebe da prikažu ovaj meč izjednačenijim nego je zapravo bio. Tako je jedan sudac šokirao rezultatom 94-94, ali ostala dva suca bodovala su meč u korist Bakolea (96-92, 95-93) i Kongoanac je više nego zasluženo slavio i narušio "hype" Tonyja Yoke. Nakon poraza od Bakolea, Yoka je gubio i u sljedeća dva nastupa, a bolji od njega bili su Carlos Takam i Kevin Lerena. Danas je Yoka miljama daleko od svjetskog vrha i nitko više ne očekuje da postane svjetskim prvakom. Inače, koeficijenti na pobjedu Yoke iznosili su oko 1,20, negdje čak i 1,15, dok su koeficijenti na pobjedu Bakolea sezali preko 5,00.

Dvije godine nakon što je ugasio "hypea" Tonyja Yoke i Francuza poslao silaznom putanjom, Bakole se našao u ringu s Jaredom Andersonom. 24-godišnji "Big Baby" već je razmišljao o svjetskim titulama, meču protiv Deontayja Wildera itd., ali ispred sebe imao je zvijer s kakvom se do tada nije susreo. Ponovno se Bakole našao na gostujućem terenu (Los Angeles), ponovno je bio autsajder (1,40 - 2,50) i opet je ispred sebe imao talentiranog i neporaženog boksača. Anderson je ušao u meč s omjerom 17-0.

Manje od punih pet rundi trebao je Bakole za poraziti Jareda Andersona. Tri puta ga je slao u nokdaun, a nedugo nakon trećeg nokdauna uslijedio je i prekid meča. Jared Anderson izgledao je kao dječak kojeg je prebio odrasli muškarac i bilo je to bolno otriježnjenje za mladog teškaša, ali i za kompletnu američku boksačku javnost. Njihov "zlatni dečko" jednostavno nije dorastao ovakvim zadacima, barem zasad ne.

Iako je Jared Anderson vrlo mlad teškaš (24 godine) i najbolje godine tek su pred njim, "hype" je naglo splasnuo. Ne samo zbog poraza, nego i zbog činjenice da ga je Bakole potpuno deklasirao, a Jared Anderson jako loše je reagirao u meču u kojem je prvi puta osjetio tako teške situacije. Dodamo li kako je Anderson nekoć prije imao javne psihičke padove u kojima je isticao da se teško nosi s pritiskom te je govorio da se ne planira predugo zadržavati u boksu, jasno je zašto američka javnost više nema previše povjerenja u njegove mogućnosti. Jedan Martin Bakole bio je dovoljan da im otvori oči.

"Hypeove" gasi i sjajni njemački teškaš kurdskih korijena

Jared Anderson i Tony Yoka nisu jedini nekoć perspektivni teškaši koji su doživjeli brutalno prizemljenje protiv prvog nešto kvalitetnijeg suparnika. Slične priče imaju Arslanbek Makhmudov i Frank Sanchez također.

Arslanbek Makhmudov ruski je boksač zastrašujućih fizikalija. Amatersku karijeru obilježio je osvajanjem Europskog studentskog prvenstva, a krajem 2017. godine otisnuo se među profesionalce. 18 pobjeda u jednako toliko nastupa upisao je Makhmudov, a čak 17 puta slavio je nokautom. Porazio je Arslanbek nekoliko respektabilnih imena poput Carlosa Takama, Mariusza Wacha, Michaela Wallischa, Samuela Petera itd., ali nitko od njih nije svjetska klasa. Priliku za dodatni iskorak Makhmudov je imao krajem prošle godine na velikom boksačkom eventu u Rijadu.

Agit Kabayel odabran je za njegovog protivnika. Iako je Kabayel iza sebe imao savršen "score" 23-0, kladionice ovog njemačkog teškaša kurdskih korijena jednostavno nisu vidjele kao boksača koji ima kvalitetu za "nešto više". Koeficijent na pobjedu Kabayela iznosio je oko 7,00, dok je Makhmudov bio ogroman favorit prema mišljenju "bookmakera" (1,10 koeficijent na pobjedu Makhmudova). Vjerujemo da su se u mnogim kladionicama dijelili otkazi nakon završetka meča između Kabayela i Makhmudova.

Naime, Agit Kabayel prezentirao je vjerojatno najbolji nastup u dotadašnjoj karijeri i doslovno je prošao kroz strašnog Rusa. Fantastično fizički i kondicijski pripremljen, Kabayel je razorio Makhmudova svojim pritiskom, tri puta ga je slao u nokdaun, prije nego je došao do pobjede tehničkim nokautom. Mnogi su do tada podcjenjivali Kabayela i smatrali su kako je upravo on teškaš kojem se "nabija score", ali Agit je začepio usta kritičarima. Makhmudov se vratio pobjedama pola godine kasnije porazivši Miljana Rovčanina, ali u osmom mjesecu ove godine porazio ga je Guido Vianello i vjerojatno ugasio njegove šampionske ambicije. Ali sve je počelo porazom od Kabayela.

Pet mjeseci kasnije Kabayel se našao na još jednom testu gdje ga je čekao boksač kojem se predviđaju velike stvari. Frank Sanchez boksač je za kojeg se Kubanci nadaju kako će napraviti ono što Luis Ortiz nije uspio, a to je osvajanje svjetske titule u teškoj kategoriji. 24-0 bio je Sanchezov "score" uoči meča s Kabayelom, a možete pretpostaviti, kladionice su ga favorizirale (1,50 - 2,80).

Sanchez je pružio bolji otpor nego Makhmudov, ali nedovoljno za izdržati više od sedam rundi s Kabayelom. Kubanac je početkom meča djelovao tehnički dominantnije, dobro je kontrolirao distancu, ali presudan je ponovno bio pritisak Agita Kabayela. Kako je borba odmicala, tako je Kabayel ubacivao u višu brzinu. Sedma runda donosi kulminaciju. Kabayel udarcima u tijelo šalje Sanchez u nokdaun. Kubanac se uspio pridići, ali Kabayel je "namirisao krv" i nastavio je napadati tijelo Sancheza. Nakon novog nokdauna uslijedio je i kraj meča, a Kabayel je maknuo Sancheza sa svog puta ka vrhu.

Nakon što su pogasili "hypeove", vrijeme je za međusobni okršaj

Agit Kabayel i Martin Bakole očito su vrhunski teškaši i boksači koje zovete ako želite ugasiti "hype". Nakon što su počistili dugačku listu perspektivnih teškaša, došao je red na njihov međusobni okršaj. IBF im je ranije ovaj tjedan naredio da ugovore međusobni okršaj, a pobjednik tog meča postat će sljedećim izazivačem za pojas.

Detalji meča tek trebaju biti ugovoreni. Ne zna se lokacija (vjerojatno Saudijska Arabija), kao ni datum meča. Za pretpostaviti je da će Bakole i Kabayel rukavice ukrstiti u prvom kvartalu 2025. godine. Sve se glasnije govori o velikom boksačkom eventu koji bi Saudijci trebali održati u drugom mjesecu sljedeće godine. Daniel Dubois mogao bi na toj priredbi braniti IBF-ov pojas u meču protiv Anthonyja Joshue, a Bakole i Kabayel mogli bi se istog dana obračunati za status sljedećeg izazivača.

Tko će biti favorit u njihovom meču, teško je reći. "Bookmakeri" morat će dobro razmisliti nakon brojnih kikseva koje su radili uoči njihov mečeva. Ono što znamo jest činjenica da će ovo biti fantastičan meč. Kabayel je boksač nevjerojatnog pritiska i tempa, neustrašiv unutar ringa i prepun samopouzdanja. Martin Bakole s druge strane pravi je tenk unutar ringa, njegovi udarci posjeduju nevjerojatnu snagu, ali spreman je i na mečeve u visokom tempu. Sudar ovakve dvojice teškaša bit će prava poslastica za svakog fana ove "plemenite vještine".

Linker
13. listopad 2024 20:29