K1 i Boks

(VIDEO) ‘Kličko i Usyk najbolje plaćaju sparing partnere, Fury mi je davao 100-150 funti, a Joshua ni centa‘

Oleksandr Usyk i David Allen

 Instagram (david Allen)
32-godišnji britanski boksač David Allena detaljno je progovorio o sparinzima s najboljim svjetskim teškašima

Profesionalni boks na najvišoj razini vjerojatno je najbolje plaćeni borilački sport u ovom trenutku. Boksači poput Canela Alvareza, Anthonyje Joshue, Tysona Furyja, nekoć Floyda Mayweathera, zarađuju uistinu basnoslovne cifre za svaki svoj nastup i ostali borilački sportovi ne mogu im parirat.

Naravno, postoji i druga strana priče, a glavni likove te priče su oni manje poznati boksači. Nerijetko Dana White kritizira boks navodeći kako boksači s ‘‘undercarda‘‘ zarađuju jedva preko tisuću dolara, a gotovo sav novac zapravo pripadne boksačima koji predvode priredbe.

David Allen (23-6-2) nije boksač iz samog vrha, ali nije ni borac koji tavori na dnu ‘‘undercarda‘‘. ‘‘The White Rhino‘‘ ili ‘‘Doncaster De La Hoya‘‘, jedan je od onih boksača koje fanovi vole i respektiraju, ali svi su svjesni da Allen nije elitni boksač. Gotovo sve najvažnije mečeve u karijeri Allen je izgubio, pa je tako upisivao poraze od Dilliana Whytea, Luisa Ortiza, Tonyja Yoke, Davida Pricea, Lenroyja Thomasa i Frazera Clarkea. Manje zvučne boksače uglavnom dobiva i za pretpostaviti je da zarađuje solidnu cifru za svaki svoj nastup.

No, dodatan izvor zarade brojni boksači pronalaze kroz ulogu sparing partnera. Neki od vas vjerojatno se sjećaju kako je Alen Babić početkom 2023. godine prepričao kakve mu je uvjete omogućio Lawrence Okolie kad ga je pozvao da mu bude sparing partner.

‘‘20 dana sam bio tamo. Dao nam je hotel s četiri zvijezdice, brutalan, bazen na krovu, došla je i Klara (Alenova supruga, op.a.). Bilo mu je drago što sam došao. Ja sam za Božić bio tamo i rekao sam mu da neću doći za normalan honorar, nego za duplo veći. On je pristao, a onda sam mu rekao da ću dovesti i Klaru. On je ponovno pristao i šta da mu kažem na to, na sve je pristao. 20 dana sam bio tamo, potrošio sam 20 tisuća kuna, a zaradio sam 22. Nismo štedjeli, jer uvijek želim doživjeti grad što bolje. Dubai je brutalan. Trenirao sam i neke šeike privatno, ali nisam im ništa naplaćivao, jer sve su mi u dvorani dopustili da koristim besplatno. Baš je bilo brutalno.‘‘, prepričao je Alen Babić u Podcast Inkubator.

Bio je to jedan dobar uvid u zaradu koju boksači dobivaju odlaskom na sparinge s ponajboljim svjetskim boksačima, a još više informacija ponudio je gore spomenuti David Allen. Britanski teškaš često objavljuje jako zanimljiv sadržaj na svom YouTube kanalu, a kako je Allen imao priliku sparirati s najboljim teškašima današnjice, više je nego zanimljivo čuti iskustva.

U fokusu videa zapravo je novac koji je zaradio na tim sparinzima. Najviše ga je plaćao umirovljeni Vladimir Kličko, a zatim Oleksandr Usyk. Ukrajinci su očito izdašni po pitanju honorara, ali zato Allen nije dobio ni centa za sparinge s Anthonyjem Joshuom. U nastavku članka donosimo vam njegove dojmove sa spomenutih sparinga.

O sparinzima s Vladimirom Kličkom:

‘‘Najviše sam plaćen za sparing s Vladimirom Kličkom. Sparirali smo 2014. godine u Austriji. Bio sam smješten unutar vile u Alpama, bilo je to prelijepo mjesto. Vjerojatno najljepše mjesto u kojem sam odsjeo. Jedino što je bilo pomalo dosadno jer nisam imao gdje ići. Hrana je također bila odlična, a što se tiče novca, dobivao sam 1500 eura tjedno. Tamo sam proveo samo pet dana, ali isplatili su mi puni tjedni iznos. Mogli su mi platiti manje, ali dali su mi punih 1500 eura. U to doba radio sam kao učitelj na zamjeni i zarađivao sam oko 250-300 eura tjedno. 1500 eura bio je jako velik novac za mene. Tamo je bilo oko 10-ak boksača u ulogama sparing partnera. Ako je svakome plaćao 1500 eura tjedno, to je ukupno 15 tisuća eura tjedno. To je ono što najbolji na svijetu rade. Dakle, dobivao sam 300 eura dnevno, jeo sam vrhunsku hranu, a nekoliko rundi s Kličkom sve je što sam trebao učiniti.‘‘

Sparinzi s Oleksandrom Usykom:

‘‘On mi je dao oko dvije tisuće eura za dva tjedna. Dobar je to novac, tisuću eura tjedno, bio sam presretan time. Lokacija na kojoj su me smjestili bila je najgora od svih koje sam iskusio. Mislim da se radilo o bazi Ukrajinske olimpijske reprezentacije. Nije bilo lijepo, hrana je bila loša i preživljavao sam na kruhu. Tijekom drugog tjedna pronašao sam jednu kantinu unutar koje sam jeo kruh, čokoladice i čips. Nije bilo dobro, ali Usyk je jedan od najpristojnijih tipova koje sam upoznao u boksu. Dobro me platio, ali smještaj nije bio dobar.‘‘

O Tysonu Furyju:

‘‘Sparirali smo prvi puta 2013. godine, ali tada sam obilazio dvorane u potrazi za sparinzima. Sparirali smo i 2014. godine kad nas je trenirao isti trener. Nije bilo nikakve isplate, jer obojica smo bili dio dvorane i pokušavali smo napredovati pod istim trenerom. 2018. počeo sam biti plaćen za sparinge s njim. On se pripremao za meč protiv (Sefera) Seferija. Tada su me pitali da dođem sparirati.‘‘, prepričavao je Allen, a zatim je pojasnio kako je s Furyjem odrađivao nešto lakše runde, svojevrsno zagrijavanje. Nije Allen očekivao da će biti plaćen za to, ali Fury mu je plaćao 100 do 150 funti po sparingu, a sparirali su dva do tri puta tjedno.

‘‘Bio sam spreman jer nije to bio sparing najvišeg intenziteta. Nije to bilo previše novca, ali lijepo je dobiti bilo kakav novac.‘‘

Joshua ga nije plaćao:

‘‘Sparirali smo od 2012. do kraja 2015. godine. Prvi puta smo sparirali uoči njegovog nastupa na Olimpijskim igrama. Tražio sam Roberta McCrackena da mi dopusti sparirati s Joshuom i 2012. godine konačno smo sparirali. Nisam očekivao da ću biti plaćen jer se on tada tek pripremao za OI. Tri i pol godine sparirao sam besplatno, ali u to doba nisam ni očekivao da ću biti plaćen. Novac tada nije bio u mom fokusu. Atmosfera je bila sjajna, ali mislim da mu nije najbolje sjelo kad sam počeo trenirati s Tysonom Furyjem. Nakon što sam počeo sparirati s drugim boksačima, zapitao sam se zašto me Joshua nikada nije plaćao. Dva do tri sparinga tjedno smo odrađivali, a ponekad bi ti sparinzi trajali od šest do deset rundi. Godinu dana mučio sam se sa slomljenim nosom. Je li bilo do Roberta McCrackena ili do Joshue, nisam siguran. S vremenom sam shvatio da bih trebao biti pametniji i više brinuti o samom sebi. Sam sebi sam kriv jer nisam bio plaćen, ali smatram da sam zaslužio dobivati novac za te sparinge. On je bio profesionalni boksač u to doba (nakon OI). Dugo sam bio frustriran zbog toga, ali pomirio sam se s tim. Ionako je to moja krivica.‘‘

Spomenuo je White još neke boksače poput Artura Szpilke koji mu je platio 800 eura za dva tjedna sparinga. White je istaknuo kako je bio smješten u jako lijepom hotelu u Poljskoj, hrana je bila vrhunska, a osigurali su mu i prijevoz do dvorane i natrag. Allen također dodaje kako je tada imao 22 godine i teško je mogao poželjeti bolje uvjete.

Kompletan Allenov video pogledajte ispod ovog teksta.

Linker
19. rujan 2024 04:09