K1 i Boks

(VIDEO) Nevjerojatne scene: Mlada britanska zvijezda skupa s protivnikom ispala iz ringa, zaradio je ozbiljnu ozljedu

Whittaker vs. Liam

 SCREENSHOT (DAZN)
Ovakvo nešto nitko nije mogao očekivati, Cameron smatra da pobjeda pripada njemu

Neosporna činjenica - Ben "The Surgeon" Whittaker (8-0, 5 KO) jedan je od najvećih svjetskih potencijala u poluteškoj kategoriji. Naime, boksač čiju su zapaženu amatersku karijeru obilježile brončana medalja na Svjetskom boksačkom prvenstvu 2019. godine u ruskom Ekaterinburgu i srebrena medalja na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju nastavlja graditi sjajnu u kojoj je tijekom osam mečeva izgradio sjajan niz. Najzvučnije ime koje je pobijedio zasigurno je Eworitse Ezra Arenyeka (tada 12-0), a zanimljivo je spomenuti kako je Britanac u svom drugom profesionalno meču pobijedio jednog Hrvata. Riječ je o Petru Nosiću (8-2), inače rođenom Ljubušaku koji je preko dvorana u Čapljini i Karlovcu našao svoj put do daleke saudijske Džede. Sudci su borbu tijesno bodovali u korist Britanca, a Nosić je srčanom izvedbom "zaradio" daljnje angažmane u Velikoj Britaniji.

27-godišnji Whittaker gaji stil kojeg jednostavno morate obožavati, a iako riskira puno svjestan je da protivnici u ranoj fazi njegove karijere nisu bili toliko opasni pa je samim tim vaganjem rizika i dobiti na "marketabilnosti" shvatio da mu to može "ubrzati" proces dolaska na elitnu scenu svjetske poluteškaške scene. Tome će zasigurno doprinijeti i činjenica da njegovu karijeru vodi njegov imenjak Ben Shalom, inače vlasnik najbrže rastuće britanske promocije (BOXXER). "Boksačku" stranu posla vodi SugarHill Steward, dobro poznati američki trener iz Detroita koji vodi Kronk Gym dvoranu (trener Tysona Furyja).

Liam Cameron, s druge strane, predstavlja pravu boksačku suprotnost. Radi se o boksaču koji praktički nije imao značajniju amatersku karijeru, već je kao 19-godišnjak debitirao u omanjoj dvorani u Sheffieldu protiv Matta Scrivena kada je pobijedio sudačkom odlukom. U dvije godine zaredao je čak 9 pobjeda, da bi sredinom 2011. godine doživio prvi poraz. Nakon toga je ima razne uspone i padove, a u zadnjem meču u lipnju ove godine poražen je podijeljenom sudačkom odlukom nakon 10 rundi rata protiv Lyndona Arthura.

Neka šake govore

Whittaker je odmah krenuo brzo, koristeći lijevi direkt kao osnovu svog napada i maksimalno iskorištavajući Cameronov nedostatak kretnje glavom.

Cameron nikako nije mogao pronaći pravu distancu, dok je Whittaker s lakoćom izbjegavao sve njegove pokušaje udaraca. U jednom trenutku, Cameronove ruke su pale, što je Whittaker vješto iskoristio, kontrirajući preciznim desnim direktom.

Prva runda je jasno pripala Whittakeru.

Whittaker je očigledno bio brži od svog protivnika, pogađajući gotovo svaki put kad bi Cameron pokušao nešto baciti. Nakon toga, Whittaker je demonstrirao svoje refleksne sposobnosti, vješto izbjegavajući pritisak protivnika s nekoliko preciznih defenzivnih poteza.

Cameron je ipak uspio pogoditi snažan desni kroše, ali Whittaker je brzo uzvratio s četiri udarca u tijelo, pokazujući tehničku nadmoć. Uslijedio je težak desni kroše od strane Whittakera, koji je uzdrmao Camerona – do sada njegov najjači udarac u borbi.

Whittaker je zatim brzim lijevim direktom pogodio Camerona kroz gard iz blizine, nakon čega ga je zatekao preciznim krošeom. Nastavio je s napadima na tijelo, plasirajući snažan lijevi kroše u Cameronov torzo, dok je Cameron promašio divlji desni kroše.

U klinču, Whittaker je pokazao zavidnu čvrstoću i borbenost, možda u želji da ušutka kritičare koji su sumnjali u tu stranu njegove igre. Nastavio je dominirati, pogađajući Camerona s lakoćom koristeći svoj smrtonosni prednji direkt, dok je vješto izbjegavao svaki Cameronov pokušaj odgovora.

Snažnim lijevim direktom Whittaker je ciljao Cameronova rebra, a zatim je povezao dvostruku kombinaciju na glavu. Cameronov kut je glasno protestirao, pozivajući suca da obrati pažnju na nekoliko niskih udaraca, upozoravajući da bi sljedeći mogao rezultirati oduzimanjem boda.

Sudac ih je opomenuo zbog držanja, ali ubrzo nakon toga razmijenili su lijeve krošee u tijelo. Cameronova preciznost bila je neujednačena, a njegovi udarci ponekad su djelovali divlje.

Whittaker je zatim plasirao čist lijevi direkt na Cameronovu bradu, koju je ovaj dobro podnio. Još jedna runda otišla je u korist Whittakera.

Tada je nastupila drama. Dvojac se zapleo i obojica su završili preko užeta, u stilu WWE-a (popularnih kečera), dok je Whittaker ostao ležati na rubu ringa, vidno u bolovima.

Sudci su donijeli odluku – tehnička podijeljena neodlučena odluka, nakon što Whittaker nije mogao nastaviti nakon pet rundi. Cameron nije bio zadovoljan. Smatrao je da je on zaslužio pobjedu. Sudačke kartice pokazale su rezultate 58-57, 57-58 i 58-58.

Whittaker je napustio arenu u invalidskim kolicima.

Linker
13. listopad 2024 01:36