K1 i Boks

Jai Opetaia uistinu je poseban talent! Australsko ‘čudovište‘ demoliralo je protivnika iz Engleske

Jai Opetaia

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
29-godišnji australski boksač obranio je IBF-ov pojas svjetskog prvaka

Jai Opetaia (27-0) pomalo je ostao u sjeni Artura Beterbieva i Dmitryja Bivola. Jedan od najuzbudljivijih mladih boksača današnjice nije se pretjerano ni trudio privlačiti pažnju, jednostavno je čekao subotu navečer kako bi ponovno oduševio svoje fanove.

Fantastični australski boksač kruzer kategorije (90,7 kg) upisao je 26. pobjedu u svojoj profesionalnoj karijeri. IBF-ov svjetski prvak u kruzeru porazio je Engleza Jacka Masseyja (22-2-0 uoči meča). Massey je u meč ušao kao veliki autsajder, ali ranije ove godine pružio je dobar nastup protiv Isaaca Chamberlaina i nadao se kako može zaustaviti "hype" Jaija Opetaije. Ipak, Jai Opetaia "operira" na posebnoj razini što je danas ponovno dokazao.

29-godišnji Opetaia autorativno se nametnuo od prve sekunde. Pritisnuo je Masseyja, zauzeo je sredinu ringa i krenuo je po brzi prekid. Massey se krajem prve runde donekle ohrabrio, plasirao je nekoliko udaraca, ali pretežno u oblik Opetaije. Jai je čisto uzeo prvu rundu.

Lijepo je Opetaija plasirao udarce u tijelo i konstantno je tjerao Masseyja na pogađanje, hoće li kombinacije biti usmjerene prema glavi ili prema tijelu? Bez nepoštovanja prema Masseyju, ali Jai Opetaia od prve sekunde borbe izgledao je kao boksač koji će slaviti u ovom meču.

Massey je tek u trećoj rundi prvi put ugrozio Opetaiju. Lijepo je desnicom pogodio engleski boksač, Opetaia je nakratko stao, ali vrlo brzo vratio je inicijativu i nastavio dominirati borbom. Učestali direkti i aperkati u tijelo Masseyja sigurno su ostavljali trag na engleskom boksaču, ali Opetaia nije pretjerano srljao i Masseyja je "rastavljao" po segmentima.

Massey se u navrate pokušavao "potući" s Opetaijom, odnosno trudio se navesti Opetaiju na otvorene razmjene, jer u tehničkom nadmudrivanju nije imao pretjerane šanse. Brzo bi ipak Massey odustajao i od otvorenih razmjena, a runde su se uglavnom svodile na frekventne kombinacije Opetaije i povremene kontre Jacka Masseyja. Treba reći kako je Massey tijekom prve četiri runde primio mnoštvo udaraca, naročito u tijelo, ali ni u jednom trenutku nije odavao dojam uzdrmanog boksača. Ipak je to boksač kojeg nitko nije završio u prethodnih 24 nastupa.

Opetaia je u petoj rundi ubacio u još višu brzinu. Iako je boksao u jako visokom tempu tijekom prve četiri runde, dojam je da je zapravo samo "zagrijavao mašinu", jer tempo koji je prezentirao u petoj rundi izgledao je nevjerojatno. Massey je u par navrata bio na rubu nokdaunu, ali Englez je zbilja čvrst i hrabro se držao na nogama.

Jack Massey u šestoj rundi počeo je pljuvati krv iz usta i djelovao je sve potrošenije i mentalno slomljeno. Mnogobrojni udarci u tijelo počeli su dolaziti na naplatu i Jack Massey zapravo je nepotrebno primao štetu. Srećom, primijetili su to u njegovom kutu i u šestoj rundi došlo je do bacanja ručnika u ring. Massey je nakratko negodovao zbog takve odluke svog tima, ali to je samo dokaz njegovog fajterskog duha. Kada se glava "ohladi" i kada Massey pogleda snimku meča, bit će mu jasno zašto je bačen ručnik. Masseyju je ovo prvi poraz prekidom.

Nevjerojatni su alati kojima raspolaže Jai Opetaia. Boksa iz kontragarda, strašno je brz, tehnički besprijekoran, a uz sve to posjeduje i nokautersku moć. Rijetko se pojavljuju ovakvi boksači i Jai Opetaia ime je o kojem će puno pričati narednih godina. Tijekom sljedeće godine možemo očekivati napad na ostale pojaseve u kruzeru, a vjerujemo kako će ovaj fantastični boksač igrati važnu ulogu i u teškoj kategoriji kroz nekoliko godina.

Jai Opetaia poseban je talent i jedva čekamo vidjeti u kojem smjeru će ići nastavak njegove karijere.

Linker
13. listopad 2024 01:36