K1 i Boks

(VIDEO) Oscar De La Hoya ‘sasuo paljbu‘ po Canelu, osiguranje moralo reagirati kako se ne bi dogodio fizički obračun

Canelo Alvarez (lijevo) i Oscar De La Hoya (desno)

 Screenshot (youtube, Mma Weekly.com)
Tenzije između Canela Alvareza i Oscara De La Hoyje dosegle su novu razinu

Canelo Alvarez i Oscar De La Hoya nekoć su bili ‘‘ubitačan duo‘‘ na svjetskom boksačkom tržištu. De La Hoya kao jedan od čelnih ljudi Golden Boy Promotionsa zastupao je Canela, boksača čija je popularnost iz godine u godinu rasla gotovo pa eksponencijalno.

2018. godine, Canelo i njegov promotor sklopili su gotovo nevjerojatan ugovor s DAZN streaming servisom. HBO s kojim su do tada imali ugovor povlačio se s boksačkog tržišta i Canelo je trebao novu streaming platformu koja bi imala pravo na prijenose njegovih mečeva. DAZN koji se tada probijao na američko tržište dao je Canelu ponudu koja se ne odbija.

365 milijuna američkih dolara trebao je dobiti Canelo za narednih 11 mečeva, a DAZN bi držao prava na prijenose tih mečeva. Međutim, brzo je došlo do brojnih neslaganja. Alvarez je još tijekom sklapanja ugovora inzistirao da za svaku borbu bude isplaćen jednako, odnosno da honorari budu ravnopravno raspodijeljeni. Također, Canelo je tražio da njegova riječ bude posljednja prilikom odabira protivnika.

U cjelokupnom poslu svoje prste umiješao je i Oscar De La Hoya kao tadašnji Canelov promotor, a do sukoba je došlo 2019. godine nakon Canelove pobjede nad Danielom Jacobsom. De La Hoya je obećao DAZN-u kako će Canelo odraditi i treći meč protiv Gennadiyja Golovkina, ali Canelo nije pristao na tu borbu i odabrao je Sergeyja Kovaleva kao sljedećeg protivnika.

‘‘DAZN i ja imamo probleme s Golden Boy promotorskom kućom. Čini se kao da su obećali DAZN-u da ću raditi stvari koje nisu u mom ugovoru s njima i nisam dužan pristati na sve to.‘‘, rekao je Canelo još 2019. godine u razgovoru za ESPN.

S druge strane, DAZN-ovi čelnici bili su nezadovoljni, jer Oscar De La Hoya uvjeravao ih je kako je dobio Canelov ‘‘blagoslov‘‘ i pristanak da rade na ugovaranju trilogije, a to očito nije bio slučaj.

2020. godine došlo je do razilaženja između Canela i Oscara De La Hoye, a Canelo je na koncu tužio DAZN i Oscara. Nove partnere pronašao je u Matchroom Boxingu i PBC-ju, a njegovi odnosi s De La Hoyjom nategnuti su i dan-danas, što se uvelike očitovalo na sinoć održanoj konferenciji za medije.

Naime, Canela ovaj vikend čeka meč protiv Jaimeja Munguije, a Munguiju zastupa upravo De La Hoya. Na početku konferencije za medije, Oscar De La Hoya iskoristio je uvodnu riječ kako bi se okomio na Canela.

‘‘Nemam ništa osim poštovanja za Canela kao borca. Njegovi rezultati i vještine priča su za sebe. Ali on je dobar dio posljednja dva mjeseca potrošio kako bi vrijeđao mene, umjesto da promovira svoju borbu. Da, nosio sam se s brojnim izazovima u svom životu i bio sam na odvikavanju nekoliko puta. Također, bilo je vremena kada posao nije bio prioritet zbog mog mentalnog stanja i problema s mentalnim zdravljem koje sam dugo negirao. Ali to ne mijenja činjenicu da je Golden Boy promotorska kuća izgradila Canela Alvareza i točka. Kompanija pod kojom si se borio cijelo desetljeće uvijek je imala jedno ime i to je moje ime. Stoga, daj malo poštovanja tom imenu.‘‘, poručio je De La Hoya i ekspresno je uzburkao strasti.

Canelo je uzvratio serijom psovki i uvreda, a usput je ispitivao De La Hoyu ‘‘zašto čitaš s papira‘‘ i navodio je kako vjerojatno govori ono što mu je ‘‘naređeno‘‘. Canela je posebno isprovocirala Oscarova izjava u kojoj mu je ‘‘nabio na nos‘‘ pad na doping koji se dogodio 2018. godine, ususret revanšu s Golovkinom. Canelo je tada bio pozitivan na klenbuterol, a bio je to period u kojem su brojni meksički sportaši padali na doping zbog iste supstance koja se našla u zaraženom mesu, a sportaši klenbuterol nisu svjesno unosili u svoj organizam. Canelo je odradio šestomjesečnu suspenziju nakon pada na doping, a De La Hoya očito zna kako je Canelu taj slučaj ‘‘bolna točka‘‘ i zato ga je ‘‘bocnuo‘‘.

U jednom trenutku Canelo se čak podigao sa stolca i krenuo je prema Oscaru, ali osiguranje je spriječilo eskalaciju i eventualni fizički sukob.

Ubrzo je i Canelo dobio priliku za mikrofonom. Oscara De La Hoyju nazvao je ‘‘imbecilom koji mu je pokušavao ukrasti novac.‘‘, a također je istaknuo kako Oscar želi ukrasti pažnju koja nije namijenjena njemu, nego Jaimeju Munguiji.

De La Hoya je definitivno ukrao pažnju svom borcu, a čini se kako će ‘‘beef‘‘ između njega i Canela ostati dugo postojan. Srećom, fizički sukob je spriječen i nije kompromitirano održavanje borbe između Munguije i Canela. Meč je na rasporedu u ranim nedjeljnim satima.

Linker
13. svibanj 2024 14:20