K1 i Boks

(VIDEO) Pacquiaov učenik završio sedmogodišnju vladavinu najdugovječnijeg aktualnog prvaka svijeta

Gary Russell Jr. vs. Mark Magsayo

 Mitchell Leff/Getty images/Profimedia
Mark Magsayo nadmašio je Garyja Russella Jr. u meču za WBC titulu perolake kategorije

U sjeni spektakla koji je ponudio UFC 270, ostali smo dužni izvijestiti o najvažnijem boksačkom događaju koji se odvio proteklog vikenda. On možda i ne bi bio toliko važan da se nije dogodilo jedno veliko iznenađenje. Naime, Gary Russell Jr., dosadašnji WBC prvak svijeta u perolakoj kategoriji, ostao je bez te titule i to nakon šest godina i deset mjeseci vladavine.

Gledajući po vremenu koliko je držao titulu u svom vlasništvu, 33-godišnji Russell Jr. (31-2, 18 KO) bio je najdugovječniji svjetski profesionalni boksački prvak. No, došlo je vrijeme za novog vladara, budući da ga je s trona skinuo 26-godišnji Filipinac, Mark Magsayo (24-0, 16 KO). Radi se o učeniku i svojevrsnom nasljedniku Mannyja Pacquiaoa, koji je svojom prvom velikom titulom takav status potvrdio.

Vrlo izjednačen i uzbudljiv meč dva suca bodovali su 115-113 u korist Filipinca, dok je po jednom sucu svaki boksač uzeo po šest rundi, tako da je rezultat bio 114-114, ali to je bilo dovoljno da WBC pojas dobije svog novog vlasnika. Najbolje trenutke meča možete pogledati u videu.

Mnogima ovaj podatak o Russellu vjerojatno nije bio poznat, no zapravo se iza svega krije jedno dodatno objašnjenje. Iako je prvak bio toliko dugo, Russell je titulu do ovog meča branio tek pet puta, odnosno borio se manje nego jednom godišnje. Kao razlog toga je on sam više puta naveo kako nije uspijevao naći protivnika, odnosno da nije bilo boksača koji bi mu se suprotstavili, što je ipak malo nategnuto objašnjenje, budući da se ipak radi o svjetskoj tituli, po mnogima i najvrjednijoj od sve četiri elitne. Prije ovog meča, velikim dijelom zbog COVID-19 pandemije, Russell se nije borio 23 mjeseca.

Možda je upravo ta duga pauza razlog zašto Amerikanac nije pružio svoj najbolji boks, s tim da time ništa ne mislimo oduzimati od slavlja mladog Filipinca, koji je zasluženo došao do te titule.

Magsayo je tako postao peti aktualni svjetski prvak s Filipina, s tim da od svih pet on drži titulu u težinski najvišoj kategoriji. Što se tiče prvaka s trenutno najdužih stažem, to je WBA prvak mini muha kategorije, najniže kategorije profesionalnog boksa, Thammanoon Niyomtrong poznatiji i kao Knockout CP Freshmart. On je do svog pojasa došao u lipnju 2016. godine i do sada ga već deset puta obranio, čime je i aktualni prvak s trenutno najviše uspješnih obrana, što je uostalom bio i prije meča Magsaya i Russella.

Magsayo je jednu od četiri titule uzeo u kategoriji koja ima veliki problem s ugovaranjem međusobnih borbi prvaka. Onu prema WBA drži Leo Santa Cruz, IBF odnedavno drži Kiko Martinez, dok je vlasnik WBO titule sjajni Emanuel Navarrete. Uistinu bi bilo fenomenalno vidjeti neki od međusobnih mečeva ovih sjajnih prvaka. To je uostalom ono i što je Russell tražio, ali nije uspijevao dobiti.

Linker
26. travanj 2024 02:49