K1 i Boks

(VIDEO) Pogledajte kako je 19-godišnji teškaš nokautirao poljskog gorostasa kojeg ni Kličko nije uspio ‘završiti‘

Itauma vs Wach

 GETTY IMAGES
Zaista je jako rijetko vidjeti kako jedan 19-godišnjak posjeduje toliku količinu samopouzdanja

Moses Itauma, 19-godišnji perspektivni boksač kontra garda, nastavlja nizati pobjede, sada s omjerom (10-0, 8 KO), nakon što je već u drugoj rundi nokautirao obično veoma izdržljivog Poljaka Mariusza Wacha. Itauma je započeo borbu snažnim direktom i brzo natjerao Wacha na povlačenje kratkim kontranapadom desnim krošeom.

Wach je držao lijevu ruku prenisko, što ga je izložilo opasnosti, i postajao je sve oprezniji dok je Itauma lako prolazio s kontranapadima. Dok je u prvom redu sjedao ujedinjeni prvak teške kategorije Oleksandr Usyk, Itauma je u drugoj rundi počeo pogađati Wacha obostrano, a 44-godišnji Poljak nije mogao izbjeći nijedan udarac. Desnim krošeom Itauma je Wacha poslao na pod.

Iako se Wach uspio podići, Itauma, kojeg trenira Ben Davison (op.a. trenirao je Joshuu i Furyja), odmah ga je zasuo lijevim i desnim udarcima, napadajući glavu i tijelo iz različitih kutova. Bilo je samo pitanje vremena kada će borba završiti, a sudac Michael Alexander prekinuo je meč nakon dvije i pol minute spomenute runde.

Wach više nije ono što je nekada bio, ali prošle je godine izdržao svih 10 rundi protiv još jednog britanskog talenta, Frazera Clarkea.

"Osjećam da je Mariusz Wach bio poznat po tome da tjera ljude do kraja, ali nikada nije boksao protiv nekoga poput mene" izjavio je Itauma. "Mislim da je ovo velika najava. Najbrže je bio zaustavljen u šest rundi, a ja sam to učinio u dvije... To je poruka teškoj kategoriji da sam ovdje. Imam samo 19 godina, ali dajte mi malo priznanja."

Da stvari stavimo u ispravan kontekst bitno je naglasiti da je Wach bivši izazivač za nekolicinu svjetskih titula, a u tom meču protiv velikog Vladimira Klička pružio je veliki otpor kroz svih 12 rundi.

Carl Froch je otišao toliko daleko da je ovu borbu proglasio najboljom izvedbom u britanskom boksu ove godine.

Itauma je svoju profesionalnu karijeru započeo na samom početku 2023. godine kada je tek napunio 18 godina, a od tada je nanizao čak 10 profesionalnih pobjeda. Britanska boksačka javnost ga oslovljava kao najvećeg talenta britanskog teškaškog boksa, a trenutno je 59. teškaš na svjetskoj BoxRec ljestvici.

Linker
12. rujan 2024 07:22