K1 i Boks

(VIDEO) Prvi poraz u karijeri: 'Prva dama' svjetskog boksa ugrozila status najveće ikad!

Cecilia Braekhus.
 screenshot/YouTube
Jessica McCaskill savladala je Ceceliju Breakhus, do sada neporaženu žensku boksačku ikonu

Grad Tulsa u Oklahomi proteklog je vikenda svjedočio povijesnom događaju. Najveća boksačica posljednjeg desetljeća, a po mnogima i najveća ikad, Cecilia Breakhus, doživjela je prvi poraz u karijeri. Nju je većinskom odlukom sudaca savladala tri godine mlađa Jessica McCaskill, time joj oduzevši čak šest titula odjednom. Osim one četiri elitne, WBA, WBO, WBC i IBF, 38-godišnja Norvežanka kao ulog u meč donijela je one po IBO organizaciji i časopisu The Ring.

Bio je to vrlo zanimljiv meč na deset rundi, gdje se mnogi pripadnici medija nisu složili s konačnom odlukom sudaca. Naime, McCaskill je više radila i uputila je više udaraca, no Braekhus je bila puno preciznija. Posebno se to vidjelo u kasnijim rundama, kad je Cecilia na iskustvo preuzela kontrolu, ali ipak ne dovoljno da u svoju pobjedu uvjeri suce, koji su bodovali 97-94 i 97-93 u korist nove prvakinje, uz jednog koji je bodovao 95-95. Istina, McCaskill je u početku postavila tempo, da bi kasnije padala, a ovako se stvara dojam da su sve neizvjesne runde suci zapravo bodovali za nju. Meč je emitiran na DAZN platformi.

I dok je svijet boksa dobio novu prvakinju, svjetla reflektora ipak su bila uperena prema "First Lady" Breakhus, koja je nakon 36 pobjeda, od čega 26 u raznim mečevima za elitne svjetske titule, doživjela prvi poraz u karijeri. I to u trenucima kad je već glasno spominjala mirovinu, u koju sad ipak neće otići kao neporažena boksačica, čime će sigurno ugroziti svoj "G.O.A.T." status za koji joj inače konkuriraju Regina Halmich, Laila Ali i Lucia Rijker. Sve tri spomenute boksačice umirovile su se uz sve pobjede.

"Ponosna sam što mogu baklju predati Jessici McCaskill. Ne znam što će se iduće dogoditi, no nevjerojatno sam ponosna da danas mogu biti dio svjetskog ženskog boksa. Ako je ovo moja posljednja borba, mogu napustiti boks i reći kako sam bila dio ovoga. Bila sam dio dovođena ženskog boksa na ovaj nivo i to će biti moje najveće postignuće", rekla je nakon meča Braekhus.

Najbolje trenutke tog okršaja možete pogledati OVDJE.

Linker
14. travanj 2024 08:40