K1 i Boks

(VIDEO) Ryan Garcia uništio Bernarda Hopkinsa: ‘Rekao si da te bijelac nikada neće poraziti, ali Joe Smith te nokautirao‘

Bernard Hopkins (lijevo) i Ryan Garcia (desno)

 Screenshot (youtube, Dazn Boxing)
25-godišnji Ryan Garcia u velikoj je svađi sa svojim promotorima

Već neko vrijeme traje ‘‘sapunica‘‘ na relaciji Ryan Garcia - Golden Boy Promotions. Talentirani Garcia u jako je lošim odnosima s Oscarom De La Hoyom, ali i s Bernardom Hopkinsom, poslovnim partnerom Golden Boy Promotions kuće.

Tenzije su dodatno porasle nakon Garcijinog poraza od Gervonte Davisa, ranije ove godine. De La Hoya se tada nije niti pojavio na konferenciji za medije, što je bio jasan znak narušenih odnosa.

Nedugo poslije, Garcia je tužio svoje promotore, jer prema navodima njegovog odvjetnika Guadalupe Valencije, Golden Boy Promotions kuća prekršila je odredbe ugovora.

Garcia i njegov odvjetnik tvrde kako Ryan prema ugovoru potpisanom 2019. godine ima pravo boksati na PPV-u bilo koje televizijske kuće. Točnije, Garcia ima slobodu biranja.

Unatoč tome, ‘‘GBP‘‘ (‘Golden Boy Promotions‘) je inzistirao da se Garcijin meč protiv Gervonte Davisa prenosi na DAZN-u. Naime, De La Hoya i njegova promotorska kuća imali su odvojene pregovore s DAZN-om.

Na kraju krajeva, ‘‘Showtime‘‘ je prenosio borbu, ali DAZN je također otkupio prava za svoj streaming servis, a dobili su i 1,25 milijuna dolara kompenzacije da prepuste prava Showtimeu. 120 tisuća dolara morao je Garcia platiti iz svog džepa, barem prema onome što navode Ryan i njegov odvjetnik.

Još je nekoliko stavki po kojima Garcia vodi sudski spor s GBP-om, ali i oni su podnijeli protutužbu protiv njega i njegovog odvjetnika. Pravna zavrzlama nastala je među njima, a više je nego očito da Garcia više ne želi poslovati s De La Hoyom. Unatoč tome, De La Hoya ne želi ispustiti jednog od najpopularnijih boksača današnjice.

‘‘Trenutno smo u sudskom procesu. Ja ga ne tužim za novac, niti on potražuje novac od mene. Ja samo želim da on ispoštuje svoj ugovor. Imaš obaveze, poštuj svog ugovor. Ali on ima ljude koji mu šapću u uho: ‘Oscar je loš, idi drugom promotoru, zaradit ćemo više novca‘. Znate što? Ryan je zaradio 30 milijuna dolara za meč protiv Gervonte. Ne radim ništa krivo i pokušavam stvoriti legendu. Nastavit ću biti njegov promotor, imamo još nekoliko godina prema ugovoru.‘‘, rekao je De La Hoya ranije ove godine gostujući u MMA Houru.

Ryan Garcia u noći sa subote na nedjelju boksat će protiv Oscara Duartea, a konferencija za medije uoči samog meča dodatni je dokaz loših odnosa između njega i njegovih promotora.

Još u ranije ovaj tjedan, Bernard Hopkins u jednom od intervjua osvrnuo se na Garciju i tim intervjuom zapravo je izazvao bijes mladog boksača.

‘‘Vidjet ću kako će Ryan izgledati u ovom meču, a onda ću osobno odlučiti treba li se on nastaviti boriti.‘‘, rekao je Hopkins u intervjuu za FightHype.com. Ryan Garcia ‘‘eksplodirao‘‘ je zbog Hopkinsovih riječi.

‘‘Što on misli kad kaže: ‘Ja ću odlučiti‘. Neće on ništa odlučivati, niti ima ikakve ovlasti. Ludost je to što ću boksati za tim koji uopće ne mari za mene, ali itekako mare za novac koji im zarađujem. Pokupit će šest milijuna dolara, ali nisu sigurni trebam li boksati? Začepite.‘‘, uzvratio je Ryan.

Nedugo poslije, Bernard Hopkins odradio je novi intervju, odnosno, legendarni Hopkins reagirao je na Garcijine navode.

‘‘Ne tretiramo ga kao prvaka? Zar je on prvak? Ima li on pojas svjetskog prvaka? Nismo u biznisu u kojem se borce ljubi u guzicu i govori im se da su nešto što zapravo nisu. Promovirat ću borbu, ali neću promovirati laži.‘‘, poručio je Bernard između ostalog.

Kulminacija je uslijedila na konferenciji za medije. Hopkins je prvi imao riječ, navodio je koliko dugo je u ovom sportu i kako mu to daje određeni kredibilitet. Nedugo poslije, Garcia se našao za mikrofonom, a Hopkinsa i De La Hoyu pošteno je ‘‘oprao‘‘.

‘‘Puno je toga što želim dotaknuti, a tu su svakako izjave koje je Bernard dao. On govori kako će odlučiti hoću li ja nastaviti boksati nakon ovog meča. On ništa ne odlučuje, nego moji treneri i moj tim. Odlučit će svi oni koji svakog dana naporno rade sa mnom, a na kraju krajeva, Bog je taj koji odlučuje što je sljedeće za mene. Nitko nije govorio Bernardu Hopkinsu kada treba prestati boksati. On je okončao karijeru kao 45-godišnjak ako se ne varam i poštovanje za to. Ali on ne odlučuje o meni. Oscar također govori kako mi pogrešno tumačimo ono što su rekli. Oni pričaju na engleskom jeziku. Nisam čuo ikog da priča jezikom koji mi je nepoznat. Oni podupiru ovog tipa (Duartea) u nadi da će me poraziti, kao što su mislili da će me (Romero) Duno poraziti. On je trebao biti sljedeća filipinska zvijezda, a Duarte bi trebao biti nova meksička zvijezda. Hopkins priča o nekakvim lažima, ali koliko se sjećam, on je jednom rekao kako ga bijelac nikad neće poraziti. Joe Smith Jr. nokautom ga je izbacio iz ringa. Prema mojoj posljednjoj provjeri, Joe Smith Jr. je bijelac. Dakle, on je lažov. Na kraju dana, ja dolazim pokazati što mogu i maksimalno sam fokusiran. Zato imam ovo samopouzdanje. Hvala Bogu na svemu i sva slava Isusu Kristu.‘‘, rekao je Garcia i dobio je pljesak okupljenih medijskih predstavnika.

Inače, Bernard Hopkins 2007. godine uoči meča protiv Joea Calzaghea provocirao je Calzaghea riječima: ‘‘Nisi u mojoj ligi! Nikad neću dopustiti da me bijeli dečko porazi. Nikada ne bih izgubio od bijelca.‘‘

Joe Calzaghe porazio je Hopkinsa podijeljenom sudačkom odlukom, a zatim je rekao Hopkinsu kako je ‘‘pretučen od strane bijelog dečka‘‘.

Hopkins je svoju karijeru okončao krajem 2017. godine. 28 dana udaljen od 52. rođendana, Hopkins je boksao protiv Joea Smitha Jr.-a, a Smith ga je brutalno nokautirao u osmoj rundi. Hopkins je u tom meču ispao iz ringa. Garcia je u pravu, Smith je također bijelac, kao i Sergey Kovalev, boksač koji je porazio Hopkinsa 2014. godine.

Linker
25. travanj 2024 11:10