K1 i Boks

(VIDEO) Tony Yoka prekidom u posljednjoj rundi došao do desete profesionalne pobjede

Joel Djeko vs. Tony Yoka (klik na fotografiju za cijelu galeriju)
 JEAN-FRANCOIS MONIER/AFP
Zlatni olimpijac iz Ria od sada je i europski profesionalni prvak teške kategorije

Ništa manje dominantan nego u svojih prvih devet profesionalnih mečeva bio je 28-godišnji Tony Yoka u ogledu za EBU prvaka Europske Unije, u kojem mu se suprotstavio Joel Djeko iz Belgije. I bio je Djeko hrabar protivnik koji je dao sve od sebe, koji je bio spreman ući u otvoreni okršaj te koji se nije predavao sve dok je shvaćao kako ima smisla ostajati u meču. No, sudačku odluku ipak nije dočekao.

Mlađi, brži i tehnički superiorniji Yoka jako je pametno odradio ovaj meč, ali i dalje dovoljno aktivno da gledateljima pruži atrakciju i akciju, odnosno boks kakvog su se nadali pogledati. Uspješno je prolazio kroz runde, odgovarajući na napade Belgijanca, koji se uistinu potrudi otežati mu posao, no s razlogom je Yoka bivši svjetski i olimpijski prvak te trenutno 13. teškaš svijeta prema BoxRecu.

Završio je Francuz posao u 12. rundi, kad je upornim napadima odveo Djeka u kut ringa, a onda je tamo krenuo sa serijama udaraca. I to vrlo inteligentno, pogađajući upravo onoliko koliko je potrebno da stigne izaći i time ne dozvoliti protivniku ulazak u klinč te nakon toga nastaviti s novom serijom. Vidjevši kuda to vodi te kako više jednostavno nema vremena i prilike za vratiti se, Djeko je okrenuo leđa i meč je bio gotov.

Yoka je nakon meča zatražio okršaj s nekim od Top 10 boksača, a u prvom planu naveo je Joea Joyce, Dereka Chisoru i Dilliana Whytea.

Na istom programu nastupila je i njegova supruga, također zlatna olimpijka iz Rio De Janeira, Estelle Yoka-Mossely. I ona je došla do svoje osme pobjede iz jednako toliko nastupa, obranivši svjetsku IBO titulu pobjedom nad Verenom Kaiser. Estelle je sad druga boksačica lake kategorije rema BoxRecu, a ispred nje je tek apsolutna prvakinja i Matchroomova uzdanica, Katie Taylor. Njihov međusobni okršaj mogao bi biti ono što slijedi.

Linker
13. travanj 2024 17:58