Regija

Petar Milas u rujnu protiv Hrgovićevog krvnika iz Rija, borba će se održati na kultnom stadionu

Petar Milas i Ivo Bego
 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
Sjajna prilika pružila se neporaženom hrvatskom boksaču Petru Milasu

25-godišnjeg hrvatskog boksača iz Splita 10. rujna čeka borba karijere. Protivnik će mu biti neporaženi Francuz Tony Yoka (10-0, 8 KO). Francuski borac 2016. godine postao je olimpijskim prvakom u super-teškoj kategoriji. Na putu do zlata pobijedio je i našeg Filipa Hrgovića u polufinalnoj borbi turnira. Petar Milas (15-0, 11 KO) također je neporažen u profesionalnoj boksačkoj karijeri, a potencijalnom pobjedom protiv Yoke gurnuo bi se među svjetsku elitu teške kategorije. Borba će se održati na Roland Garrosu, kultnom teniskom stadionu Parizu.

Milas i Yoka već su bili blizu dogovora za međusobnu borbu. U studenom prošle godine, sve su jače bile glasine o njihovom meču za upražnjenu titulu EBU (European Boxing Union) prvaka u teškoj kategoriji. Međutim, od borbe nije bilo ništa, a Yoka je u međuvremenu dvaput nastupio. Spomenutu titulu osvojio je upravo u zadnjem nastupu, a njegov protivnik Joel Tambwe Djeko pokleknuo je u 12. rundi borbe. Yoka je time došao do osme pobjede nokautom u profesionalnoj karijeri te je uzeo pojas EBU prvaka teške kategorije.

Petar Milas s druge strane nije nastupao od listopada 2019. godine. Tada je jednoglasnom sudačkom odlukom pobijedio njemačkog borca Johnyja Mullera (23-9-2, 14 KO). Splitski borac izvan ringa je gotovo dvije godine, no za ovakvu borbu isplatilo se čekati. Skidanje skalpa borcu koji je godinama na glasu kao ponajveća nadolazeća nada teške kategorije značilo bi puno više od samog EBU pojasa teške kategorije.

Trenutno su najavljene još dvije borbe za priredbu na kojoj će boksati Milas i Yoka. Igor Mikhalkin (24-2) i i Mathieu Bauderlique (20-1) odmjerit će snage za EBU pojas u poluteškoj kategoriji dok će se za EBU pojas super-velter kategorije boriti Dylan Charrat (20-0-1) i i Španjolac Kerman Lejarraga (32-2).

U svakom slučaju, odlična prilika na povijesnom stadionu čeka Milasa u rujnu, a preostaje vidjeti može li hrvatski talentirani teškaš pronaći način za pobijediti vjerojatno najvećeg Hrgovićeg rivala iz amaterskog boksa.

Linker
16. travanj 2024 15:55