K1 i Boks

(VIDEO) ‘Udario ga je u trbuh i ozlijedio mu je leđa‘: Japansko ‘Čudovište‘ je nepobjedivo!

Naoya Inoue

 Naoki Nishimura/AFLO/Profimedia
31-godišnji Naoya Inoue ponovno je prezentirao zašto ga stručnjaci stavljaju u isti koš s Terenceom Crawfordom i Oleksandrom Usykom

Znamo da niste naviknuti na velike boksačke mečeve utorkom, osim kada se radi o Naoyi Inoueu (28-0) koji gotovo uvijek boksa utorkom, posebno ako meč odrađuje u Japanu. 31-godišnji Japanac ponajbolji je svjetski boksač, a neki će otići korak dalje i reći će kako je Inoue zapravo najbolji boksač današnjice.

Neporaženi Japanac jedan je od trojice muških boksača koji su uspjeli ujediniti četiri svjetske titule u dvije različite težinske kategorije. Nakon što mu je to pošlo za rukom u bantam kategoriji (-118 lbs; -53,52 kg), Inoue je krajem prošle godine uspio kompletirati kolekciju pojaseva i u višoj, super bantam kategoriji (-122 lbs; -55,33 kg).

Zasad Inoue ne prelazi u još višu kategoriju i fokusiran je na obrane titula koje su u njegovom vlasništvu. Inoue je u petom mjesecu ove godine obranio pojaseve nokautiravši Luisa Neryja u šestoj rundi borbe, a pojaseve je uspješno obranio i danas. Terence John (TJ) Doheny (26-5-0) došao je u Ariake Arenu kao veliki autsajder i nadao se prouzročiti ogromno iznenađenje.

Irac s australskom adresom nije razočarao. Dobar otpor pružao je Inoue, u nekim dijelovima meča jako lijepo je kontrolirao distancu, pogađao je direktima i držao se podalje od razornih udaraca japanskog "Čudovišta". Vrlo hrabar pristup prezentirao je Doheny, a dobar pokazatelj njegove odvažnosti vidjeli smo krajem četvrte runde. Inoue je sa zvukom zvona pogodio snažnim desnim krošeom, publika je glasno reagirala, komentatori na ESPN-u prokomentirali su kako je to ono "što Inoue čeka", a Doheny se okrenuo prema komentatorima i publici jasno govoreći: "Ne znam o čemu pričate".

Miks irskog i australskog mentaliteta jednostavno ne može ponuditi boksača kojem nedostaje hrabrosti i odvažnosti, čak ni kada je na suprotnoj strani ringa zastrašujuć boksač poput Inouea. Nažalost po Dohenyja, za poraziti Inouea moraju se poklopiti apsolutno svi segmenti, od srčanosti, do tehničke, taktičke i fizičke pripreme. Sve mora biti na vrhunskoj razini, a nije na odmet da Inoue dođe nešto manje raspoložen i spreman nego inače.

Nešto sporije je Inoue ušao u sam meč, odavao je dojam boksača koji čeka priliku za snažni, pojedinačni udarac, što nije bila naročito dobra taktika. Ipak, što je borba dalje odmicala, Inoue je ubacivao u više brzine i preuzimao je inicijativu. Sjajan rad nogu, nevjerojatno brze i precizne ruke te sve snažniji pritisak, ostavljali su traga na Dohenyju. Šteta na licu Dohenyja postajala je sve vidljivija, a Inoue nas je ponovno uvjerio kako ga s razlogom stavljaju u isti koš s Terenceom Crawfordom i Oleksandrom Usykom na "P4P" rang ljestvicama.

Ključni trenuci meča događali su se tijekom šeste runde i početkom sedme runde. Inoue je u nevjerojatnom tempu boksao tijekom šeste runde, učestalo je pogađao tijelo TJ-a Dohenyja i radio je veliku štetu svojim razornim udarcima. Rundu je dovršio plasiravši mnoštvo munjevitih udaraca, a Dohenyjev govor tijela nije bio dobar.

Početkom sedme runde Inoue je plasirao novu seriju udaraca, a nakon nekoliko novih udaraca u tijelo protivnika, Doheny je zatražio suca da prekine meč, počeo je šepati, a zatim se hvatao za leđa. Komentatori ESPN-a komentirali su kako je Inoue udarcima u tijelo ozlijedio leđa svog protivnika, odnosno, udarci u trbuh prolazili su sve do kralježnice.

Nije Inoue probijao Dohenyja baš u toj mjeri, ali brojni udarci u tijelo sigurno su bili presudni i utjecali su na ozljedu Dohenyja. Dojam je da je Inoue prvih nekoliko rundi odradio "s pol‘ snage", pustio je protivnika da se ispuše i čitao ga je tražeći nedostatke. Doheny je odradio par dobrih rundi, djelovao je kao nezgodan protivnik, prvenstveno zbog kontragarda, ali kad Inoue ubaci u višu brzinu, nitko nema rješenje za japansko "Čudovište".

Inoueu je ovo 28. pobjeda u karijeri i za očekivati je da budućnost nosi prelazak u perolaku kategoriju gdje bi Inoue pokušao ujediniti pojaseve u trećoj različitoj težinskoj kategoriji. Terence Crawford u sličnom je pohodu unutar super velter kategorije, a Inoue također posjeduje kvalitetu za nešto takvo.

Pred 31-godišnjim Japancem još je nekoliko godina nastupanja, a nastavi li u ovom tempu, jednog dana kad se povuče iz sporta, ostat će upisan kao ponajbolji boksač u povijesti nižih kategorija. Osim sjajnog omjera pobjeda i poraza (28-0) te brojnih svjetskih titula, zastrašujuć je podatak da je Inoue čak 25 puta u karijeri slavio nokautom. Radi se o statistici na kojoj bi pozavidjeli i razorni udarači iz teške kategorije, a Inoue je ipak boksač u kategorijama do 55 kilograma.

TJ Doheny nema puno razloga za tugu. Dao je sve od sebe, došao je u Tokio nakon tri uzastopne pobjede, ali Naoya Inoue jednostavno je nešto drukčije, nešto nepremostivo za sve ostale boksače super bantam kategorije. TJ Doheny nekadašnji je IBF-ov svjetski prvak, ali na trenutke je izgledao kao boksač nekoliko klasa lošiji od Inouea.

Linker
12. rujan 2024 15:56