K1 i Boks

Napokon ćemo gledati okršaj za ‘Kralja Britanije‘? Turki Alalshikh obznanio veliki plan, postoji jedan uvjet

Anthony Joshua (lijevo) | Tyson Fury (desno)

 Javier Garcia/Shutterstock Editorial/Profimedia | James Fearn/ppauk/Imago Sportfotodienst/Profimedia
Utjecajni Saudijac nastavlja oduševljavati fanove svojim ambicijama

Sve do dolaska Turkija Alalshikha i Saudijaca na boksačko tržište, o boksu se pričalo kao o sportu kojem kronično nedostaje mečeva između najboljih svjetskih boksača. To se posebno očitovalo u teškoj kategoriji gdje je recimo Tyson Fury čak tri puta boksao protiv Deontayja Wildera, ali nikada nije dijelio ring s Anthonyjem Joshuom.

Obojica su godinama bili na samom vrhu kategorije, držali su svjetske pojaseve, postojale su i određene tenzije među njima, a interes za njihovu borbu bio bi ogroman. Dvije strane nikako se ipak nisu uspijevale dogovoriti oko međusobnog obračuna, pa su tako Fury i Joshua otišli nekim suprotnim smjerovima koji se zasad nisu isprepleli.

No, Turki Alalshikh ne želi dopustiti da era u kojoj su Fury i Joshua nastupali završi bez njihovog međusobnog okršaja. Sve utjecajniji Saudijac u razgovoru za talkSPORT otkrio je kako je taj meč na njegovom radaru i spreman je raditi na uparivanju Joshue i Furyja.

Podsjećamo, Joshuu prvo čeka meč protiv Daniela Duboisa, a ta borba na rasporedu je 21. rujna (deveti mjesec) ove godine. Turkijev uvjet je da Joshua porazi Duboisa, ali meč čeka i Tysona Furyja. "Gypsy King" će 21. prosinca (12. mjesec) boksati protiv Oleksandra Usyka za tri svjetske titule, ali Turki ističe kako ishod tog meča neće utjecati na njegove planove o ugovaranju meča između Joshue i Furyja.

Dakle, čak i u slučaju novog Furyjevog poraza, Turki će inzistirati na borbi za "Kralja Britanije". Porazi li Joshua Duboisa, preuzet će IBF-ovu titulu svjetskog prvaka i taj pojas branio bi protiv Furyja. Kako Turki navodi, plan je da pobjednik tog meča dobije novu priliku protiv Oleksandra Usyka. Joshua je već dvaput gubio mečeve protiv Usyka, dok je Fury na jednom porazu.

Sjajna je ovo vijest za sve boksačke sladokusce, jer meč između Joshue i Furyja mogao bi obarati i neke rekorde. Interes Velike Britanije bit će ogroman, ali veliko zanimanje vladat će u cijelom svijetu. Joshua i Fury dugi niz godina vodeća su imena britanskog boksa, posebno u teškoj kategoriji. Njihov okršaj nešto je što se mora dogoditi prije nego se obojica povuku iz boksa i vjerujemo kako će Turki Alalshikh uspjeti pronaći zajednički jezik između dvaju strana.

Turki obznanio još jednu ‘‘revolucionarnu‘‘ ideju

Osim spomenutih planova o ugovaranju meča između Joshue i Furyja, Turki je iznio još jedan veliki plan. Saudijac se slaže kako je danas previše različitih organizacija/federacija u boksu, što dovodi do previše pojaseva u težinskim kategorijama. WBA, WBC, IBF i WBO krovne su boksačke organizacije i tako u svakoj težinskoj kategoriji postoje četiri svjetske titule. Turki to želi reducirati, a plan je stvaranje jedinstvene boksačke lige.

Ta liga vjerojatno bi funkcionirala po uzoru na UFC i ostale velike MMA organizacije. Cilj bi bio okupljanje najboljih svjetskih boksača unutar jedne organizacije, a jedan pojas bio bi dostupan u sklopu svake težinske kategorije.

Neki s oduševljenjem prihvaćaju ovu ideju, ali sve je više onih koji se protive Turkiju Alalshikhu i njegovom preuzimanju boksačkog tržišta. Mnogi sumnjaju u njegove krajnje motive, što dokazuju brojni komentari na objavu poznatog boksačkog reportera Michaela Bensona koji prenosi vijest o mogućoj boksačkoj ligi.

"Klaun ne uspijeva preuzeti boks i stoga kreira ligu u kojoj će biti diktator."

"Boks se pretvara u sranje."

"Radije bih da zadržimo četiri pojasa jer tako više boraca ima priliku postati prvakom, posebno u situacijama gdje imamo prvake koji pojas brane jedanput godišnje."

"U trenutnoj situaciji gdje boksači i promotori nisu spremni preuzimati rizik, boks treba četiri prvaka. Ludo je to reći, znam. Ali ako se te barijere sruše (veliki ‘ako‘), mogu si predočiti kako funkcioniraju stvari s jednim prvakom po kategoriji."

Ovo su neki od komentara na Bensonov "tvit". Sigurno je kako će Turki Alalshikh s vremenom sve više preuzimati boksačko tržište, ali s time će s doći i sve veći broj njegovih protivnika i onih koji ne podržavaju njegovo preuzimanje primata. U svakom slučaju, zanimljivi potezi povlače se na svjetskom boksačkom tržištu, a kakvi će biti konačni rezultati svega toga, vrijeme će pokazati.

Linker
12. rujan 2024 12:26