K1 i Boks

Vraća se jedan od najvećih? Vladimir Kličko želi oboriti rekord Georgea Foremana

Vladimir Kličko i Tyson Fury

 ROLF VENNENBERND/AFP/Profimedia
Legendarni ukrajinski teškaš tvrdi kako je povratak u ring itekako moguć

29. travnja (četvrti mjesec), dakle za tri dana, navršit će se punih pet godina od posljednjeg nastupa Vladimira Klička (64-5-0, 53 KO). Jedan od najvećih teškaša 21. stoljeća, dugi niz godina vladao je teškom kategorijom, ali Tyson Fury i Anthony Joshua nanijeli su mu dva poraza u nizu i pritom ga umirovili.

41 godinu imao je Vladimir Kličko tijekom posljednjeg nastupa u karijeri, a sada ima navršenih 46. Iako su njegovi fanovi vjerojatno odavno izgubili nadu kako će ga ikad više gledati u ringu, Vladimir Kličko navodno još uvijek ima želju za nastupima.

Ukrajinac je u ponedjeljak odradio razgovor za njemački Bild te je otkrio kako u njemu i dalje ima vatre za boksačke nastupe. Vladimirove misli trenutno su ipak okupirane ratnim stanjem u njegovoj Ukrajini, ali Kličko ističe da zbog rata ne smijemo zaboraviti na sve ostale stvari.

''Naučio sam da unatoč ratu, ne smijete zaboraviti živjeti. Sport je dio mog života, a ja sam presretan jer je Tyson Fury pobijedio.'', započeo je Vladimir, a zatim se osvrnuo na svoj eventualni povratak u ring.

''Tko zna, ne želim ništa obećavati. Ali ako sam u dobroj formi, a prije svega, ako rat u Ukrajini uskoro završi te naše granice ostanu postojane bez ikakve invazije od strane Rusa, onda tko zna? Možda ja sanjam o obaranju rekorda koji je postavio George Foreman. To me motivira da se svaki dan ustajem iz kreveta i bavim sportom. Svatko ima svoj izvor motivacije.'', objasnio je Kličko.

Što se Foremana tiče, legendarni američki boksač vlasnik je rekorda za najstarijeg teškaša koji se ikad okitio titulom svjetskom prvaka. Foreman je to učinio s navršenih 45 godina, a Kličko je sada dovoljno star da skine taj rekord. Foreman je rekord postavio 1994. godine, nokautiravši Michaela Moorera za IBF i WBA titule svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Kličko nikad nije dobio priliku revanširati se Tysonu Furyju, iako je ''Gypsy King'' imao obvezu odraditi instantni revanš. Sjećamo se svi u kakve je mentalne probleme tada upao Tyson Fury i revanš se nikad nije dogodio. Možda je upravo to meč koji motivira Klička na povratak, ali čini se da je zakasnio, jer Fury tvrdi da se umirovio nakon pobjede nad Whyteom.

Može li se Kličko i dalje nositi s najboljim teškašima svijeta, teško je povjerovati. Ipak, svatko ima pravo sanjati, pa tako i veliki Vladimir Kličko. Tko zna, možda uistinu sruši rekord Georgea Foremana.

Linker
02. svibanj 2024 21:17