K1 i Boks

WBA naredio meč za ‘regularni‘ teškaški pojas između Trevora Bryana i Daniela Duboisa

Trevor Bryan i Daniel Dubois

 Instagram
Pojas koji smo apsolutno relevantno nazvali ‘izmišljenim‘ Amerikac će uskoro ponovno braniti

Kao što se mogli i očekivati, nedugo nakon što je obranio titulu WBA regular prvaka teške kategorije, Trevor Bryan može krenuti razmišljati o svom idućem izazovu. Samo četiri dana nakon njegovog meča protiv Jonathana Guidryja, boksača za kojeg je teško zaključiti kako je došao do pozicije izazivača, "The Dream" je dobio potvrdu kako ga čeka jedan puno teži meč.

Bilo je već ranije jasno da je Daniel Dubois, inače prvi boksač ljestvice izazivača WBA organizacije, čovjek koji bi mu se za ovaj imenom regularni, a zapravo pravno niti blizu regularnom, pojas trebao suprotstaviti. Oni su već odradili kratku verbalnu razmjenu za vikend, a sad je došla i naredba WBA organizacije.

Rok za održati ovaj meč je 28. srpnja, što je šest mjeseci od Bryanovog posljednjeg meča. 32-godišnji Bryan (22-0, 15 KO), inače uzdanica neuništivog 90-godišnjeg Dona Kinga, prvo je u ljeto 2018. godine postao privremeni WBA prvak, da bi regular titulu osvojio u siječnju prošle, nakon čak 28 mjeseci pauze. Točno 365 dana kasnije ju je obranio, ali sad neće imati luksuz toliko duge pauze, ako pojas želi ostaviti u svom vlasništvu.

Nije zgorega ponoviti što zapravo WBA regular titula predstavlja i zašto ju smatramo izmišljenom, nepotrebnom te zapravo nimalo regularnom titulom. Radi se o posebnoj tituli koju je WBA uveo 2000. godine. Na taj način oni štite svog prvaka, u slučaju da dođe do neke od preostale tri elitne titule. Osvoji li WBA-ov prvak neku od te tri titule (WBC, IBF, WBO), postaje WBA super prvakom, a zatim se drugim boksačima uvodi mogućnost osvajanja ''regular'' titule. Na taj način, ukoliko njihov ''super'' prvak eventualno izgubi svoj pojas, oni i dalje imaju isključivo svog svjetskog prvaka (regular).

24-godišnji Dubois (17-1, 16 KO) još je nedavno bio svjetska boksačka senzacija iz Velike Britanije, kad je doslovno mljeo sve protivnike, sve do sudara s Joeom Joyceom u studenom 2020. godine. "Dynamite" je u taj meč ušao kao veliki favorit, u skladu s tim je u početnim rundama i boksao, no Joyce je strpljivo gradio svoju priliku i čekao te u kasnijim rundama preokrenuo meč, da bi ga u njegovoj desetoj dionici i završio. Ipak, dobio je Dubois već u idućem meču sjajnu priliku za povratak u žižu zbivanja. U lipnju prošle godine savladao je Bogdana Dinua u meču za još jedan apsolutno nepotrebni pojas, WBA privremenog prvaka (dakle, treći prvak pored super i regular prvaka). Odradio je jedan slabiji meč i u kolovozu, gdje je doslovno prošao kroz svog kvalitetom nedoraslog protivnika i od tada je čekao priliku.

Uzme li Dubois ovu "regular" titulu, moći će s više pozicije gledati prema meču za neku od pravih. Pomalo apsurdno zvuči to da WBA vrlo rijetko uparuje svoja dva prvaka, dok ostale organizacije također ne preferiraju nositelje ovog pojasa kao svoje izazivače, pa iskreno ne znamo koliko za neku budućnost posjedovanje ove titule zapravo znači. Naravno, boksač ju može osvojiti čisto zbog građenja rezimea, a onda se iste odreći, što je također potpuno relevantno.

Dubois je zainteresiran za ovaj meč, a Bryan nema izbora. Tako da možemo biti gotovo sigurni da će se isti dogoditi. U trenutnom teškaškom kaosu profesionalnoj boksa, svaki spomena vrijedan meč je poželjan.

Linker
27. travanj 2024 06:18