K1 i Boks

WBA ponovno postavio Mahmouda Charra kao teškaškog prvaka: Naredili i borbu protiv Cro Cop-ovog nekadašnjeg protivnika!

Mahmoud Charr 

 Torsten Helmke/imago sportfotodienst/Profimedia
WBA je počeo s politikom smanjenja broja titula, no Charr i njegov tim nisu željeli popustiti pod takvom odlukom

Mnogi problematiziraju veliki broj titula u današnjem boksu, tako da je WBA odlučio tome doskočiti i smanjiti broj titula. Jedan od onih koji je ‘‘nastradao‘‘ među prvima jest Mahmoud Charr, inače WBA ‘‘Regular‘‘ prvak u teškoj kategoriji. Bunili su se Charr i njegov tim, a izgleda da WBA nije mogao protiv tog pritiska.

Upravo je objavljeno da je WBA vratio Charra na mjesto prvaka, niti tjedan dana kasnije nakon što je Dubois izgubio od Usyka. Osim toga, naredili su i protiv koga će braniti titulu, a radi se o Cro Copovom nekadašnjem protivniku!

‘‘Kao dio sudske nagodbe, WBA je Mahmouda Charra ponovno postavio kao regularnog prvaka u teškoj kategoriji. Sporazum je postignut, što je privelo kraju dugu raspravu boksača i naše organizacije. WBA zatvara ovo poglavlje oko kojega rasprava traje preko godinu dana‘‘, napisali su u priopćenju.

‘‘Nakon borbe u kojoj je Oleksandr Usyk pobijedio Daniela Duboisa, Ukrajinac je ostao jedini prvak u teškoj kategoriji. Kako god, organizacija je prisiljena donijeti ovakvu odluku i Mahmouda Charra ponovno postaviti kao prvaka, sve to kako bi smo nastavili normalno raditi kao regulatorno tijelo‘‘, stoji još u pripoćenju.

Međutim, ovo nije jedina velika vijest kada je ovo u pitanju, a tu je, naravno, i protivnik. WBA je, naime, naredio da će Charr pojas braniti protiv Jarrella Millera! Miller se u boks vratio nakon tri i pol godine pauze zbog pada na doping testu, a od tada je odradio tri meča te u sva tri slavio. Datum i lokacija za sada nisu poznati, ali će biti uskoro.

Vrijedi podsjetiti što točno predstavlja WBA-ova ‘‘Regular‘‘ titula. Radi se o posebnoj tituli koju je WBA uveo 2000. godine. Na taj način oni štite svog prvaka, u slučaju da dođe do neke od preostale tri elitne titule. Osvoji li WBA-ov prvak neku od te tri titule (WBC, IBF, WBO), postaje WBA super prvakom, a zatim se drugim boksačima uvodi mogućnost osvajanja ‘‘regular‘‘ titule. Na taj način, ukoliko njihov ‘‘super‘‘ prvak eventualno izgubi svoj pojas, oni i dalje imaju isključivo svog svjetskog prvaka (regular). Dubois je držao status ‘‘regular‘‘ prvaka do proteklog vikenda, pokušali su čelnici WBA ukinuti ‘‘regular‘‘ titulu, ali očito bezuspješno.

Linker
22. travanj 2024 23:00