K1 i Boks

WBA uvodi novu težinsku kategoriju: Popunit će prazninu izmeđa kruzera i teške kategorije, a poznat je i naziv kategorije

WBA pojas

 Steve Marcus/Getty images/Profimedia
Jedna od četiri čelne svjetske boksačke organizacije neće kategoriju nazivati ‘‘bridgerom‘‘

Velika ‘‘rupa‘‘ postoji između teške i kruzer kategorije u boksu. Gornja granica kruzer kategorije iznosi 90,7 kilograma (200 ‘lbs‘), dok teška kategorija u boksu nema gornju granicu.

Tako boksači koji su prirodno na 100-ak kilograma bivaju osjetno sitniji od većine ostalih teškaša, a istovremeno su preteški za nastupe u kruzer kategoriji.

WBC je 2020. godine odlučio sanirati tu veliku ‘‘rupu‘‘, a to su napravili uvođenjem bridger kategorije. Gornja granica bridgera iznosi 224 ‘‘pounda‘‘, odnosno 102 kilograma. Time su manji teškaši dobili svoju kategoriju, ali WBC-ov potez nije naišao na odobravanje ostalih čelnih boksačkih organizacija. Sve do danas.

Više od tri godine nakon što je WBC uveo novu težinsku kategoriju, isti potez napravit će i WBA (World Boxing Association). Poznati boksački novinar Michael Benson objavio je tu informaciju, a iznio je još nekoliko detalja.

WBA svoju kategoriju neće nazivati ‘‘bridgerweight‘‘. Njihova nova težinska kategorija nosit će naziv ‘‘super-cruiserweight‘‘, odnosno super kruzer kategorija. Gornja granica ista je kao kod WBC-ovog bridgera (224 ‘lbs‘), a razlika je samo u nazivu.

Podsjećamo, WBC je svoju kategoriju nazvao po dječaku imena Bridger Walker. On je u sedmom mjesecu 2020. godine spasio život svojoj sestri. Agresivni njemački ovčar nasrnuo je na njegovu sestru, ali nije joj uspio nauditi. Bridger je čvrsto zagrlio svoju sestru i pretrpio je seriju ugriza po glavi i licu, ali junački je spasio sestru. Unatoč napadima psa i brojnim ugrizima, tada 6-godišnji Bridger uspio je odvući sestru na sigurno.

‘‘Bolje da poginem ja, nego ona‘‘, govorio je Bridger nakon što su mu lice zakrpali s 90-ak šavova.

Kako bi mu odali počast, WBC ga je nagradio počasnom titulom svjetskog prvaka, a po njemu su nazvali svoju novu težinsku kategoriju. Zašto se WBA protivi tom nazivu, zasad je nepoznato.

WBA je najavio kako će vrlo brzo organizirati i prvu borbu za svjetsku titulu u super kruzer kategoriji, a bit će zanimljivo popratiti koga će WBA upariti u meču za svjetsku titulu. Ranije ove godine za WBC-ovu svjetsku titulu u bridger/super kruzer kategoriji boksao je i naš Alen Babić, ali Lukasz Rozanski porazio ga je prekidom u prvoj rundi.

Linker
27. travanj 2024 06:50