K1 i Boks

WBC nastavio dramu oko doping afere Ryana Garcije, prijeti mu velika kazna

Ryan Garcia vs Devin Haney

 AL BELLO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
Američki boksač i dalje se nalazi u ‘no man‘s landu‘ što se tiče njegove doping afere

World Boxing Council (WBC) zatražio je dodatne informacije od Ryana Garcije u vezi s njegovim padom na doping testovima za meč protiv Devina Haneyja. Garcia bio je pretežak te stoga nije bio validiran za osvajanje naslova u super-lakoj kategoriji koji je Haney branio prvi put u travnju u Barclays Centru u Brooklynu, New York.

Unatoč tome, Garcia je uspio zadati značajnu štetu svom protivniku, koji je dotad bio neporažen, i postigao je nokdaune u sedmoj, desetoj i jedanaestoj rundi, na putu do osvajanja većinske odluke sudaca. Kasnije je objavljeno da je Garcia pao na testu za zabranjenu supstancu ostarine; Garcia je više puta tvrdio da nije namjerno varao.

"Dosljedno tvrdimo da je Ryan bio žrtva kontaminacije dodatka prehrani i nikada nije namjerno koristio zabranjene ili sredstva za poboljšanje performansi", izjavio je njegov pravni tim nedavno.

Ostarine je na popisu zabranjenih supstanci Svjetske antidopinške agencije (WADA) od 2008., a 2022. je navedena kao anabolički agens.

"Kako je široko objavljeno diljem svijeta," stoji u priopćenju WBC-a, "sadržaj ‘A‘ i ‘B‘ uzoraka Ryana Garcije prikupljenih 19. i 20. travnja 2024. pokazao je nepovoljne analitičke nalaze za ostarine. Ostarine je selektivni modulator androgenih receptora (SARM). Ostarine i svi SARMi su zabranjene supstance u svakom trenutku prema WBC-ovom programu Clean Boxing.

"Nakon što je primio obavijest o nepovoljnim nalazima, WBC je odmah započeo svoj proces upravljanja rezultatima prema smjernicama za testiranje i upravljanje rezultatima WBC CBP-a. U tom procesu, WBC je obavijestio g. Garciu o nepovoljnim nalazima, pružio mu informacije o njegovu pravu da bude svjedok otvaranja ‘B‘ uzorka i da se sadržaj ‘B‘ uzorka testira. Sadržaj ‘B‘ uzorka također je dao nepovoljne analitičke nalaze za ostarine.

"Dodatno, Jedinica za upravljanje rezultatima WBC-a obavijestila je g. Garciu o potrebi dostavljanja dostupnih informacija i/ili dokumenata koji bi pomogli u utvrđivanju okolnosti koje su dovele do nepovoljnih nalaza ili su s njima povezane. Jedinica za upravljanje rezultatima WBC-a očekuje primitak traženih informacija do kraja lipnja.

"U međuvremenu, WBC je nastavio istraživati farmakološke karakteristike ostarina, detalje rezultata testova koji su doveli do nepovoljnih nalaza, te bilo koje druge objašnjenje koje bi moglo biti povezano s nepovoljnim nalazima.

"WBC će nastaviti pružati ažuriranja o procesu koji provodi kako budu dostupne dodatne informacije. Moguće su poveće kazne."

Linker
10. lipanj 2024 08:10