K1 i Boks

‘Whyteu treba doživotno zabraniti da se bavi boksom, on više ne zaslužuje biti dio borilačkog sporta!‘

Dillian Whyte
 

 TAKA WU/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Taka Wu/alamy/alamy/profimedia
‘U svakom trenutku moraš točno znati što je u tvome tijelu, moraš znati za svaku tvar koju si unio u organizam‘, istaknuo je Conlan

Boksačka vijest dana definitivno je otkazivanje borbe između Anthonyja Joshue i Dillana Whytea uzrokovano Body Snatcherovim pozitivnim nalazom na nedozvoljene supstance. Diljem svijeta, borilački mediji, analitičari, ali i sami boksači diljem tematiziraju taj događaj i bave se potragom za Joshuinim zamjenskim protivnikom, a istovremeno i problematiziraju Whyteov pad na doping testu, osobitu u svjetlu činjenice da je ovo treći takav incident koji mu se dogodio u karijeri.

Jedan od posljednjih koji se oglasio po tim pitanju jest Michael Conlan, irski boksač perolake kategorije (18-2),

"Kao što sam ranije govorio, moje je mišljenje da mu treba doživotno zabraniti da se bavi boksom, on više ne zaslužuje biti dio borilačkog sporta", rekao je Conlan u razgovoru za Boxing Social, pa nastavio:

"Ako hoćeš uzimati je**ne steroide i trčati brže od svih, rušiti rekorde ili osvojiti Tour de France, sretno ti bilo, nećeš nikoga ozlijediti, ali kada to radiš u borilačkim sportovima, gdje je nečiji život u tvojim rukama, smatram da zaslužuješ doživotnu zabranu.

Osvrnuo se 31-godišnji Irac i na mogućnost da je Whyte nedozvoljene supstance u svoje tijelu unio nehotice, kao što je to bio slučaj 2016., kada je uspio dokazati da su tragovi metabolita steroida u njegovom organizmu posljedica konzumacije kontaminiranog dodatka prehrani, odnosno kao što je to tvrdio 2012., kada svoje tvrdnje nije uspio dokazati na sudu zbog čega je dobio dvogodišnju suspenziju.

"I u takvom slučajevima zalažem se za doživotnu zabranu bavljenja boksom jer to treba poslužiti kao primjer drugima. Ti u svakom trenutku moraš znati točno što je u tvoj tijelu, moraš znati za svaku tvar koju si unio u organizam, a moramo se i sami provjeravati i testirati. Nije teško, ja to radim još otkad sam bio amater i uvijek znam što je u mom organizmu", zaključio je irski perolakaš.

Conlan se u svibnju borio za IBF-ov naslov, a u ožujku prošle godine za pojas po WBO-u, dok je, kao amater, na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojio brončanu medalju. Šira javnost najviše ga pamti s Igara u Rio de Janeiru 2016., kada je kontroverznom sudačkom odlukom izgubio četvrtfinalni meč protiv ruskog boksača Vladimira Nikitina, a onda svoje nezadovoljstvo iskazao pokazujući srednji prst sucima, da bi kasnije, zbog nepravde u amaterskom boksu, protestirao i u svojim javnim nastupima, a ti su njegovi su protesti doživjeli vrhunac nakon što je na Twitteru prozvao - Vladimira Putina.

Linker
29. travanj 2024 19:04