K1 i Boks

Zhilei Zhang ima samo riječi hvale za Joycea: ‘Poštujem ga još više, tu sam ako želi revanš‘

Zhilei Zhang (lijevo) vs. Joe Joyce (desno)

 Adam Davy/PA Images/Profimedia
Sjajni kineski teškaš cijeni britanskog teškaša i priliku koju je od njega dobio

Veliki autsajder bio je Zhilei Zhang uoči svog meča protiv Joea Joyea, ali ispostavilo se da ‘‘bookmakeri‘‘ nisu dobro odradili svoj posao i Zhang je demolirao Joycea.

Došao je Kinez na gostujući teren u London, doveo se u situaciju da nakon poraza od Hrgovića ne ulazi u neki lakši meč, nego u jedan od najtežih mogućih. Unatoč tome, Zhang je dokazao svoju klasu i iskustvo, te je porazio Joycea prekidom u šestoj rundi borbe. U potpunosti je Zhang zatvorio Joyceovo desno oko i sudac je nakon konzultacije s liječnikom prekinuo meč.

Zhang je tom pobjedom postao WBO-ov privremeni prvak u teškoj kategoriji i u neku ruku obvezni WBO-ov izazivač za svjetsku titulu koju drži Oleksandr Usyk. Mogao bi se Zhang ipak načekati za tu priliku, jer sljedeći je na redu WBA-ov izazivač, a to je Daniel Dubois. Nakon Duboisa, na redu je IBF-ov obvezni izazivač, u ovom slučaju Filip Hrgović. Nakon toga će u rotaciji doći red na Zhanga.

Svjestan je toga i kineski borac, ali njemu je privilegija bila dobiti priliku napasti privremenu titulu nakon poraza od Hrgovića. Joyce je puno riskirao pristankom na taj meč u kojem nije mogao dobiti gotovo ništa, a izgubio je sve. Zhang mu je zbog toga zahvalan i silno ga cijeni.

‘‘I dalje ga poštujem. Zapravo, sada ga poštujem još više nego prije našeg meča. Smatram ga odličnim i jako čvrstim borcem. Puno je pritiska vršio na mene, ali uspio odoliti pritisku.‘‘, rekao je Zhang za IFL TV, a zatim je poručio:

‘‘Vidit ćeo što Joe Joyce želi. Ako želi revanš, tu sam.‘‘

Jasno je Zhangu da bi se mogao načekati do napada na svjetsku titulu i morat će odraditi barem još jedan meč dok ne dočeka svoj red (ako ga ikad i dočeka). Revanš protiv Joycea djeluje kao dobra opcija, ali revanš protiv Filipa Hrgovića djeluje kao još bolja opcija. Time bi Zhang mogao uzeti Hrgovićevo prvo mjesto u IBF-ovom poretku, a u tom slučaju bi brže došao na red za napad na svjetsku titulu.

Što reći, osim da postaje sve zanimljivije pri vrhu teške kategorije.

Linker
21. travanj 2024 22:38