K1 i Boks

Zhilei Zhang kritizirao Furyja: ‘Trebao je izgubiti, osramotio je profesionalni boks‘

Zhilei Zhang

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Opasni kineski teškaš ne može vjerovati kakvu je izvedbu pružio Fury u meču protiv Ngannoua

Boksački meč između Tysona Furyja i Francisa Ngannoua izazvao je brojne polemike nakon što su pročitane sudačke kartice. Tyson Fury slavio je u tom meču podijeljenom sudačkom odlukom, ali mnoštvo je onih koji se ne slažu s takvim ishodom.

Bodujete li meč rundu po rundu i uspijevate li ostati objektivni dok to radite, vjerojatno ćete i sami doći do rezultata kojim Tyson Fury dolazi do pobjede. Međutim, ako zaboravite na bodovanje po rundama i bazirate se na ukupan dojam, naravno da će Ngannou u očima mnogih biti pobjednik zbog nokdauna u trećoj rundi.

Boksački mečevi ipak se ne boduju prema općem dojmu, nego se boduju po rundama, a dva od tri suca vidjela su Furyja kao boljeg prema takvom sustavu bodovanja. Neslaganje s tom dvojicom sudaca iskazao je i Zhilei Zhang, ponajbolji svjetski teškaš u ovom trenutku.

‘‘Bit ću iskren, smatram da je Francis Ngannou trebao doći do pobjede, posebno ako je treća runda 10-8 zbog nokdauna. Kroz cijeli meč, Ngannou je pogađao više snažnih udaraca i bio je agresivniji. Fury nije bacao previše udaraca, bio je suzdržan i prednjim direktom kontrolirao je distancu. Mislim da je to bila večer sramote za profesionalni boks.‘‘, istaknuo je Zhang za Boxing News.

Zhilei Zhang u više navrata prozivao je Tysona Furyja na međusobni obračun, a u jednom trenutku činilo se kao da će njih dvojica započeti pregovore za međusobni okršaj. Čim se pojavila priča o njihovom meču, reagirao je Joe Joyce i aktivirao je klauzulu koja mu je omogućila revanš sa Zhangom.

Bio je to loš potez Joycea, jer Zhang ga je u revanšu još brže deklasirao. U prvoj borbi Zhang je do pobjede došao prekidom u šestoj rundi, a u revanšu je slavio već u trećoj rundi. Trenutno je Kinez nositelj privremene WBO-ove titule prvaka u teškoj kategoriji, a bit će zanimljivo vidjeti tko će biti njegov sljedeći protivnik. Dosad je pretrpio samo jedan poraz u profesionalnoj karijeri, a porazio ga je hrvatski teškaš Filip Hrgović.

Linker
24. travanj 2024 15:36