K1 i Boks

Zhilei Zhang progovorio o porazu od Hrgovića: ‘Suci su smatrali da sam izgubio tu borbu, ali...‘

Filip Hrgović i Zhilei Zhang

 PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia
Ishod meča između ‘Big Banga‘ i ‘El Animala‘ još uvijek izaziva polarizaciju u nemalom dijelu boksačke javnosti

Zhilei Zhang je "real deal". Oko toga više vjerojatno ne dvoji nitko. Kineski teškaš u nešto više od pet mjeseci dva je puta dominantno pobijedio Joea Joycea i praktično trajno ugasio sav "hype" oko boksača koji je donedavno bio punopravni član gornjeg doma svjetskog "heavyweighta" te, kao obvezni izazivač po WBO-u, figurirao za jednog od najozbiljnijih kandidata za eventualnog novog prvaka. "Big Bang" je, dakle, deklasirao "Juggernauta", oteo mu status "mandatory challengera", skočio na sedmu poziciju BoxRecove ljestvice teškaša i usmjerio svjetla reflektora prema sebi, te trenutno, s 40 godina na leđima, uživa u najboljim danima svoje profesionalne karijere.

Prije tog monumentalnog karijernog iskoraka, Kinez je poražen od našeg Filipa Hrgovića u meču za IBF-ovog obveznog izazivača, a ishod tog meča još uvijek izaziva polarizaciju u nemalom dijelu boksačke javnosti. Pojedini fanovi, naime, smatraju kako je Zhang 20. kolovoza prošle godine u saudijskoj Džedi iz ringa zaslužio otići kao pobjednik, a sada je o toj temi, odnosno o meču protiv najboljeg hrvatskog boksača, govorio i on sam.

"Suci su smatrali da sam izgubio od Hrgovića, ali znam da većina navijača i ljudi iz boksačkog svijeta vjeruje da sam trebao pobijediti. Tu borbu sam završio s pobjedničkim mentalitetom, samopouzdanje mi je naraslo i u prvi meč s Joyceom sam ušao vjerujući da su svi vidjeli za što sam sposoban, rekao je Joyce u razgovoru za Thaboxingvoice, pa naglasio kako je u njegovoj percepciji ishod meča s Hrgovićem bio preinačen u pobjedu: "Imao sam pobjednički mentalitet i na Joycea sam išao uvjeren da sam neporažen".

Zhang je definitivno dobro izgledao protiv Hrgovića, osobito u prvom dijelu meča, i lijepo je da je iskustvo koje je stekao u obračunu s teškašem iz Sesveta pozitivno utjecalo na njegovo samopouzdanje i motivaciju, ali teze o tome da je nezasluženo izgubio ili da je, narodski rečeno, pokraden - apsolutno su deplasirane - a i nemilo pobijene svim relevantnim statističkim pokazateljima. Ponovimo još jednom; prema podacima CompuBoxa, Hrgović je u okršaju sa Zhangom uputio 705 udaraca, od čega ih je pogodio 208. Kinez je, s druge strane, bacio 395 udaraca i pogodio 154. "El Animal" je bio aktivniji u 75% meča i u svim rundama, osim treće, šeste i devete, pogodio više udaraca od Zhanga. Ako usporedimo kategoriju udaraca u tijelo, brončani s Olimpijskih igara u Riju pogodio je Kineza 68 puta, a primio svega osam udaraca.

Treba, također, biti realan i reći kako je istina da se hrvatski teškaš našao na podu već u prvoj rundi, odnosno da je u nastavku borbe primio nekoliko teških Zhangovih udaraca i dio meča radio na "autopilotu". Činjenica je, međutim, i da je prebrodio sve navedene krizne situacije, te, protokom vremena, aktivnošću i velikim volumenom udaraca potpuno preokrenuo situaciju u svoju korist. Prehodao je Zhangove "bombe", te, od lovine, tijekom meča, postao lovac, uzeo dvostruko veći broj rundi i, u konačnici, zasluženo pobijedio "ispuhanog" protivnika na sve tri sudačke kartice. U izvedbi koja je bila daleko od njegovog objektivnog maksimuma i u teškom emotivnom stanju (četiri mjeseca nakon očeve smrti), Hrgović je pobijedio najtežeg protivnika s kojim se susreo u dotadašnjoj karijeri i - ono što je možda čak najvažnije - pokazao da je istinski ratnik granitne brade koji je itekako sposoban plivati u "dubokim vodama".

Linker
04. svibanj 2024 13:18