K1 i Boks

‘Bio bi to ogroman meč u Kini!‘: Eddie Hearn i dalje želi meč Joshue i Zhanga, otkrio je potencijalni termin

Anthony Joshua (lijevo) i Zhilei Zhang (desno)

 Kevin Quigley/Dmg Media/Profimedia | Li Ying/Xinhua News/Profimedia
Obračun dvojice ponajboljih teškaša na svijetu zasigurno bi privukao masivan interes javnosti

Zhilei Zhang već sada može reći da je imao 2023. godinu za pamćenje, ali godina bi mogla postati još boljom za kineskog teškaša. Dvaput u ovoj kalendarskoj godini Zhang je porazio Joea Joycea i potvrdio je svoj status privremenog prvaka prema WBO-u.

Taj status otvara mu vrata ka većim mečevima, a potencijalno i prema napadu na svjetsku titulu. Naravno, napad na svjetsku titulu vrlo je komplicirana stvar, a Filip Hrgović kao obvezni IBF-ov izazivač ima pravo prednosti pred Zhangom. Tu je naravno i mogućnost ugovaranja meča između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka, a 40-godišnji Zhang nema previše vremena za čekati. Kinez će se morati okrenuti nekim drugim velikim mečevima koji su u ponudi, a krajem godine mogao bi boksati protiv možda i najpopularnijeg teškaša današnjice.

Radi se o Anthonyju Joshui, boksaču koji trenutno ne drži niti jednu svjetsku titulu, ali držao ih je u prošlosti. Zhang i Joshua imaju određenu povijest još od 2012. godine i Olimpijskih igara u Londonu. Joshua je tada u četvrtfinalu porazio Zhanga, a obojica su kasnije izgradili uspješne profesionalne karijere.

Prema navodima Eddieja Hearna za Boxing Social, Zhang i Joshua mogli bi se ponovno naći u ringu i to puno brže nego što biste možda očekivali. Poznato je da Joshua pokušava ugovoriti meč protiv Deontayja Wildera, a Britanac je priželjkivao odraditi taj meč krajem ove godine. S obzirom na kompleksnost pregovora, mogućnost da Joshua i Wilder boksaju krajem ove godine vjerojatno više ne postoji, ali Joshua i dalje želi odraditi treći meč u ovoj kalendarskoj godini. Tu u prvi plan dolazi Zhang.

‘‘Uzeli smo u obzir i Zhanga kao potencijalnog protivnika za Anthonyja Joshuu. To bi bio ogroman meč u Kini.‘‘, započeo je Hearn, a u nastavku je objasnio zašto sada razmišljaju o meču protiv Zhanga.

‘‘Ako će se meč protiv Wildera dogoditi u veljači (2. mjesec) ili ožujku (3. mjesec), moramo odlučiti hoćemo li odraditi meč i u 12. mjesecu. Hoće li to biti protiv Zhileija Zhanga? Bude li postojala mogućnost da tu borbu odradimo u Kini, Joshua neće imati problema s prihvaćanjem tog meča.‘‘, poručio je Hearn.

Joshua protiv Zhanga u Kini definitivno je meč koji početkom ove godine vjerojatno nitko nije predviđao da će se dogoditi. Nakon što su obojica odradili po dva meča u ovoj godini, velika je šansa da ukrste rukavice. Sumnjamo da bi boksački fanovi bunili zbog toga.

Linker
05. svibanj 2024 00:13