Ostalo

Aaron Aby ima nevjerojatnu motivacijsku priču: Predviđali su mu ranu smrt, a on je danas MMA borac

Aaron Aby

 Instagram (aaron Aby); Screenshot (youtube, Cage Warriors)
Posljednji protivnik Stipe Brčića prošao je nevjerojatne prepreke na svom dosadašnjem životnom putu

Veliku pobjedu upisao je Stipe Brčić (11-3-0) proteklog vikenda pod okriljem Cage Warriors organizacije. Radi se o ponajboljoj i jednoj od najdugovječnijih europskih MMA organizacija, a Stipe Brčić porazio je Aaron Aabyja (13-6-1) jednoglasnom odlukom sudaca.

MMA javnost u našoj regiji vjerojatno jako malo zna o Aaronu Abyju, ali danas ćemo vas nešto bolje upoznati s borcem koji je zapravo vrlo popularan na Otoku, a njegova životna priča inspiracija je mnogima. Postoji itekako opravdan razlog zašto je Abyjeva priča toliko inspirirajuća, jer Aaron Aby izvan kaveza još je veći borac nego unutar kaveza.

Na Facebook stranici ‘‘Welsh Fan Zone TV‘‘ prije nekoliko dana podijeljena je skraćena verzija Abyjeve životne borbe i puta do Cage Warriorsa, a prenosimo vam objavu u cijelosti.

‘‘Ovo je Aaron Aby, rođen je sa cističnom fibrozom i rečeno mu je da će živjeti oko 16 godina. On je pobijedio te prognoze, a čak je igrao i nogomet za Wales u mlađim uzrastima, zajedno s Aaronom Ramseyjem, Garethom Baleom, Neilom Taylorom i Joe Allenom (svi navedeni su nogometaši na vrhunskoj razini, op.a.).

Bio je kapetan Shrewsbury Towna u mlađim kategorijama, prije nego su ga morali otpustiti zbog njegovog zdravstvenog stanja kad mu je bilo 19 godina. Tada ga je Wrexham angažirao na pola radnog vremena, a radi se o klubu iz njegovog rodnog grada koji i danas voli i podržava.

Aaron je tada usmjerio pažnju ka MMA-u, a u profesionalce se otisnuo 2013. godine. Ipak, 2017. godine nakon što se istaknuo na britanskoj MMA sceni, ponovno ga je zahvatila bolest, a ovaj put radilo se o raku testisa u stadiju 3 (proširio se na limfne čvorove). Taj rak metastazirao je i razvio se u abdominalni tumor veličine 15 cm. Dali su mu tri do šest mjeseci života. Nakon kemoterapija i višestrukih operacija, Aaron je ponovno pobijedio sve prognoze i potpisao je ugovor s Cage Warriorsima.‘‘, bio je tekst kojim su najavili njegov meč protiv Brčića, ali Aby je u toj borbi izašao kao gubitnik.

Zapravo je jako teško nazvati ovog borca ‘‘gubitnikom‘‘ u bilo kojem kontekstu. Istina da je poražen u posljednja dva MMA nastupa, ali sama činjenica da je danas 32-godišnji Aby i dalje živ, velika je pobjeda koju mu nitko ne može oduzeti.

Aby je proteklog mjeseca podijelio i video ‘‘Sport Biblea‘‘ kojim je također opisana njegova životna priča, ali uz ponešto isječaka iz bolnice, kao i s treninga i njegovih mečeva.

‘‘Iskočilo mi je ovo na mom ‘timelineu‘. Navede me da shvatim koliko daleko sam dogurao i koliko sam zahvalan što sam živ, ostvarujem se i nadam se inspiriram! U svom posljednjem meču (sada pretposljednjem) zaboravio sam na to! Razmišljanje o pobjedi i gdje bi me to odvelo bilo je sve o čemu sam razmišljao. Bio sam u svlačionici i govorio sam si: ‘Pobijedio ovaj me i dobit ćeš ovo. Nemoj izgubiti i bit ćeš u UFC-u‘. Cijeli trening kamp proveo sam razmišljajući samo o pobjedi i to je na kraju bio jedan od mojih najgorih nastupa. Zaboravio sam odakle dolazim i zašto radim sve ovo. Moj fokus nije bio na tome koga i što predstavljam, nego isključivo na pobjedi. Nastup i moj ‘mindset‘ razočarali su me u posljednjoj borbi. Dopustio sam da mi neke stvari i ljudi uđu u glavu. Ali ponekad je potrebno pokleknuti da biste se prisjetili što je zapravo istina! Sada ponovno uživam u svakom danu, u usponima i padovima. Okružen sam sjajnim ljudima. Život nije bajka i ne bi trebao biti lak. Priča je veća od samog individualca. Putovanje je bitnije od destinacije.‘‘, motivacijska je poruka ovog velikog borca koji je očito bio jako blizu i potpisu ugovora s UFC-om prije borbe protiv Michelangela Lupolija. Aby je tada bio na omjeru 13-4, a da je pobijedio Lupolija, to bi mu bilo treće uzastopno slavlje pod okriljem Cage Warriorsa i stoga nije teško povjerovati da bi ga UFC uistinu angažirao da je tada upisao pobjedu.

Treba odati počast i našem Brčiću jer je uspio jednoglasnom odlukom poraziti ovako čvrstog borca koji iza sebe ima pet nastupa pod okriljem Cage Warriorsa (2-3-0). Triput se borio i pod okriljem jakog ACB-a (danas ACA), prije nego mu je dijagnosticiran rak testisa. Tri pobjede u tri nastupa upisao je eventima Absolute Championship Berkut organizacije.

Kad je u pitanju cistična fibroza s kojom se i dalje bori, radi se o nasljednoj rijetkoj bolesti koja je progresivnog tijeka i zahvaća praktički sve organe u tijelu. Često dovodi do značajnog skraćenja životnog vijeka što se predviđalo i Aaronu Abyju. Glavni simptomi su kombinacija kronične plućne i probavne bolesti: uporni kašalj i ponavljajuće infekcije dišnog sustava, nepotpuna probava hrane praćena obilnim i masnim stolicama intenzivnog mirisa, nadutošću i slabijim tjelesnim napredovanjem usprkos dobrog teka i velikog unosa hrane. Bolesnici se također više znoje, skloni su dehidraciji i metaboličkom poremećaju tijekom velikih vrućina i kad imaju visoku temperaturu. Životni vijek je skraćen i ponajviše ga određuje stanje pluća. Cistična fibroza liječi se svakodnevno i dosljedno, a bitna stavka je adekvatna prehrana (informacije o bolesti prikupljene su na stranici plivazdravlje.hr)

Nije lako Aaronu Abyju, ali to ga nije spriječilo da u mladosti igra nogomet na visokoj razini, niti da nastupa u jednoj od najboljih europskoj MMA organizaciji. Očekivani životni vijek već je dvostruko nadmašio i kako god se njegov nastavak karijere odvio, njegova životna priča poslužit će kao inspiracija mnogima. Isplati se boriti, a ovaj borac pravi je dokaz.

Linker
19. travanj 2024 23:23